Η Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων έγινε 50 ετών

Η Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων έγινε 50 ετών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Άρη Σκλαβενίτη συναντηθήκαμε τυχαία πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας. Πίνοντας έναν καφέ, δεν έχασα την ευκαιρία να του πάρω μια άτυπη συνέντευξη σχετικά με όσα έζησε στον εορτασμό των 50 χρόνων της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων της ASI στις αρχές Οκτωβρίου στην Καμπανία. Η δημιουργία της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων τοποθετείται στο μακρινό 1969, στην περιοχή της Καμπανίας. Φέτος, το 2019, ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την ιστορία της και η επέτειος δεν θα μπορούσε να εορταστεί πουθενά αλλού από την περιοχή όπου ξεκίνησαν όλα, την Καμπανία.

Ας υποθέσουμε ότι σου ζητάω να γράψεις ένα ημερολόγιο. Από πού θα ξεκινούσες;

Άρης Σκλαβενίτης: Προσγειωθήκαμε στο Παρίσι. Μόλις μία ώρα μακριά με το τρένο βρισκόταν η Ρενς και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή με το welcome cocktail πάρτι, όπου η σαμπάνια έρρεε άφθονη. Τις δύο πρώτες ημέρες πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση στον επιβλητικό χώρο Comtes de Champagne, σπίτι της Tattinger, όπου είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε τον ίδιο τον Pierre-Emmanuel Taittinger. 

Ξέροντας πως η ASI διοργανώνει υπέροχα events, τι είχε ετοιμάσει στην Καμπανία;

Α. Σ.: Μια τεράστια αγορά προϊόντων είχε διαμορφωθεί σε εκθεσιακό χώρο, με παραγωγούς κυρίως από την Καμπανία, τις υπόλοιπες περιοχές της Γαλλίας, αλλά και οινοποιεία από όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, σε τρεις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες μέσα στην έκθεση υπήρχαν masterclass, όπως κάθετη δοκιμή της Cuvée La Grande Dame της Veuve Clicquot και της Philipponnat, με την Clos des Goisses 2000 να κλέβει την παράσταση. Μυθικά κρασιά όπως το Château Angelus σε πέντε διαφορετικές χρονιές, αλλά και παλαιωμένα Tawny Port από την οικογένεια Symington και το οινοποιείο Graham’s από τις χρονιές 1994, 1963 και το εντυπωσιακό 1940! Το αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν η συγκινητική στιγμή που σβήσαμε όλοι μαζί την τούρτα των 50 ετών, αλλά και το after party.

Μόνο πάρτι; Επισκέψεις σε αμπελώνες και οινοποιεία δεν κάνατε; Δεν φύγατε από την περιοχή της Ρενς;

Α. Σ.: Φυσικά και κάναμε! Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στους αμπελώνες του Épernay και συνεχίστηκε με δοκιμή 50 πραγματικά μικρών ανερχόμενων παραγωγών Champagne, στο οινοποιείο Nicolas Feuillatte. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Hautvillers και το σπίτι της διάσημης Dom Pérignon. Εκεί δοκιμάσαμε μία από τις καλύτερες χρονιές της, τη Vintage 2008. Τέλος, σε ένα closing dinner party, δοκιμάσαμε κρασιά από τη μακρινή Κίνα, και πιο συγκεκριμένα της Ningxia, που θεωρείται από τις πιο ανερχόμενες οινοπαραγωγούς περιοχές.

Σε βλέπω ιδιαίτερα ενθουσιασμένο.

Α. Σ.: Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο νέες γεύσεις, ξεχωριστά αρώματα, ιδιαίτερες εμπειρίες και ανθρώπους που σε γεμίζουν έμπνευση και φιλοδοξία. Ήταν ένα ταξίδι που σίγουρα θα θυμάμαι.

Αφήσαμε στην άκρη τους καφέδες και αποχαιρετιστήκαμε με ένα ποτήρι σαμπάνιας… ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή