11.000 χιλιόμετρα γεύσης, ένας σεισμός και μια βραδιά συγκίνησης

11.000 χιλιόμετρα γεύσης, ένας σεισμός και μια βραδιά συγκίνησης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου, στο κέντρο της Αθήνας, στην υπόγεια συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Electra Palace Athens, ειδικά διαμορφωμένη για την τριπλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου», και πάνω στις ροτόντες της δοκιμής βρίσκονται εκατοντάδες μπλε τρυβλία της γευσιγνωσίας ελαιολάδου, τυριά κομμένα, μέλια αριθμημένα μέσα στα ποτηράκια τους, δεκάδες τυπωμένες σελίδες με τους πίνακες των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, καθεμία με το όνομα του δοκιμαστή – όλα στη θέση τους. Οι επιτροπές καταφθάνουν, βρίσκουν τις θέσεις τους, όλα άψογα. 

Ξαφνικά ακούγεται βουητό, οι διακοσμητικοί κρυστάλλινοι σταλακτίτες της οροφής κελαηδούν ασυντόνιστα και ταλαντεύονται επικίνδυνα, μπουκάλια κουδουνίζουν, τρανταζόμαστε όλοι και κοιταζόμαστε κατάματα. Σεισμός! Την ώρα της γευσιγνωσίας; Δεν είναι δυνατόν! Οι επιτροπές αναστατώνονται, κάποιοι εγκαταλείπουν το κτίριο, λίγοι μένουν ψύχραιμοι. 

 

11.000 χιλιόμετρα γεύσης, ένας σεισμός και μια βραδιά συγκίνησης-1

 

Με τη Μαρία Βασιλοπούλου, που επιβλέπει τη διαδικασία, αναρωτιόμαστε αν ο σεισμός «διάλεξε» επίτηδες τη στιγμή για να ακυρωθεί η γευσιγνωσία, και μας πιάνει μια ελαφρά ταραχή. Πώς να συγκεντρώσεις ξανά τόσους ειδικούς μαζί, την ίδια ώρα; Πώς φέρνεις ξανά στο ίδιο τραπέζι τον δρα Βασίλη Δημόπουλο και την Άννα Μηλιώνη του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τον λέκτορα Βιοχημείας Τροφίμων του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αναστάσιο Ακτύπη, τον περίφημο τυροκόμο Κυριάκο Κωσταρέλο, τους σεφ μας Χριστόφορο Πέσκια και Νένα Ισμυρνόγλου, τον βιοκαλλιεργητή Γιάννη Μέλλο, την καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αντωνία Τριχοπούλου και άλλους δέκα καθηγητές, δοκιμαστές, παραγωγούς; Σεισμός ξεσεισμός, δεν υπάρχει αναβολή, οι γευσιγνωσίες θα γίνουν. Βοηθάμε να βρουν όλοι ξανά την ψυχραιμία τους, μαζευόμαστε στις ροτόντες, οι δοκιμές αρχίζουν, κι ας κουνιόμαστε κάθε λίγο. Και μετά από αρκετές ώρες τα αποτελέσματα είναι στα χέρια μας. 

Ποιος σεισμός; Τίποτα δεν αποτελεί εμπόδιο στην προετοιμασία αυτής της τόσο σημαντικής για όλους μας βραδιάς, της απονομής των Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου», μια εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ και 12 χρόνια και που, από φέτος, διοργανώνεται με την αρωγή και την υποστήριξη της Mastercard.

 

11.000 χιλιόμετρα γεύσης, ένας σεισμός και μια βραδιά συγκίνησης-2

Οι τέσσερις νικητές που μοιράστηκαν το Βραβείο Παραγωγής Οίνου (επάνω αριστερά και δεξιόστροφα): Απ. Θυμιόπουλος, Γ. Βαλαμπούς, Κ. Μποσινάκη, Αλ. Μανουσάκη. 

 

Τα 11.200 χιλιόμετρα πηγαινέλα που διανύσαμε συνολικά σε έναν χρόνο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μας έφεραν κοντά σε αφοσιωμένους παραγωγούς και μεταποιητές, μάθαμε τις ιστορίες, τις αγωνίες, τον έρωτά τους γι’ αυτό που κάνουν. Ανυπομονησία πίσω στο γραφείο, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, να μεταδώσουμε ο ένας στον άλλο την πεποίθησή μας ότι αυτό το προϊόν, αυτό το μαγαζί, αυτός ο άνθρωπος αξίζουν βράβευση. Αρκεί να δει κανείς το βλέμμα της Νένας Δημητρίου όταν επιστρέφει από την Κρήτη με την καλύτερη παλαιωμένη γραβιέρα, τη Νικολέτα Μακρυωνίτου που, χαμηλόφωνα μα πειστικά, μας αναλύει γιατί πρέπει να βραβευτεί το τάδε κυκλαδίτικο κρασί, την πάντα ήρεμη Λίνα Καπετάνιου να υμνεί ένα υπέροχο μέλι. 

11.200 χιλιόμετρα και 12  μήνες συμπυκνώνονται σε μία βραδιά, όταν τα πηγαία –παιδικά σχεδόν– χαμόγελα των βραβευμένων και τα λόγια τους, που βγαίνουν αυθεντικά μέσα από την καρδιά τους, είναι συγχρόνως η δική μας χαρά ότι μοιράστηκαν μαζί μας τους ιερούς κόπους και τις προσπάθειές τους. Ραντεβού σε έναν χρόνο… ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή