O Κέρμιτ και ο μπαμπάς του

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και οι παλιοί λένε ότι οι νέοι σήμερα δεν μπορούν να εκτιμήσουν την ομορφιά των Μάπετς (και μάλλον έχουν δίκιο), οι μαριονέτες που έφτιαξε κάποτε ο Τζιμ Χένσον συντηρούν ακόμα μια αυτοκρατορία, ιδιοκτησίας πλέον της Disney, με ταινίες, δισκογραφικές δουλειές, θεματικά πάρκα, κουκλάκια, ρούχα, βιβλία κ.λπ. Ήταν μια επιτυχημένη συνταγή. Το χιούμορ των Μάπετς ήταν κάπως σουρεαλιστικό, ενίοτε στα όρια του παραλόγου, αλλά η αίσθηση που άφηναν είχε πάντα μια τρυφερότητα. Η ιστορία ξεκίνησε με τα σκετσάκια του «Sam and friends» τη δεκαετία του ’50, συνεχίστηκε με το «Σουσάμι άνοιξε» και τελικά οι περίφημες κούκλες κέρδισαν ένα παγκόσμιο κοινό με το «Μάπετ σόου», που για μία πενταετία (1976-1981) υπήρξε το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα του πλανήτη, καθηλώνοντας 235 εκατ. ανθρώπους κάθε εβδομάδα μπροστά στις οθόνες τους. 

Υπήρξαν δεκάδες μαριονέτες που έχουν μείνει αξέχαστες στο κοινό μέσα στις δεκαετίες, από τους «γέρους» Στάτλερ και Ουόλντορφ, τον Γκόνζο και τον Φόζι μέχρι τη Μις Πίγκι, ωστόσο η δημοφιλέστερη δημιουργία του Χένσον υπήρξε αδιαμφισβήτητα ο βάτραχος Κέρμιτ (τον είχε φτιάξει πρόχειρα, ξηλώνοντας ένα παλιό παλτό της μητέρας του), με τον οποίο φωτογραφήθηκε σαν σήμερα, 24 Νοεμβρίου του 1986, στο Λος Άντζελες, παραμονές της πρεμιέρας της ταινίας «The Christmas toy». Νωρίτερα εκείνη τη χρονιά, τα Μάπετς είχαν γιορτάσει τα τριάντα τους χρόνια με ένα εντυπωσιακό σόου στην τηλεόραση του CBS. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή