H wine list της Κρήτης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμαρώνω, και δεν θα κουραστώ να το λέω, τους Κρήτες, που κατάφεραν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να δώσουν νέα πνοή στον αμπελώνα τους και να αναπτύξουν στο κρητικό οινικό όχημα ιλιγγιώδεις ποιοτικές ταχύτητες.

Όπως κάθε Νοέμβριο τα τελευταία χρόνια, οι φίλοι μας, τα μέλη του δραστήριου δικτύου Wines of Crete, φορτώνουν τα εμφιαλωμένα καλούδια τους και ανεβαίνουν στην Αθήνα, για να μας δώσουν την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια συνολική άποψη για την παραγωγή του κρητικού αμπελώνα. Έκανα μια βόλτα στην έκθεση «ΟιΝοτικά» και ετοίμασα μια wine list, που σας προτείνω να ψάξετε και να δοκιμάσετε.

Ο Νίκος Μηλιαράκης επέμενε να δοκιμάσω παλιές χρονιές λευκών κρασιών και με κατέπληξε με μια Χελώνα 2014 Roussanne-Βιδιανό και ένα Βιδιανό 2014. Αναζητήστε τα και στις τρέχουσες χρονιές τους.

Οι τρεις εμβληματικές λευκές ποικιλίες της Κρήτης αποτυπώνονται στα κρασιά του οινοποιείου Ντουράκη: στον Λύχνο το Βιδιανό, στον Κύδο η Malvasia aromatica, στον Ριζίτη η Βηλάνα. Εξαιρετικά! Από το οινοποιείο Στραταριδάκη διαλέγω βέβαια τα Άσπρα Χαράκια (Βιδιανό) και το Ασύρτικο, στέκομαι προσεκτικά στο ροζέ Κοτσιφάλι Vera Rosa και σας προτείνω τον διεθνή ερυθρό Barbatus.

H Nίκη και η Εμμανουέλα Πατεριανάκη δημιουργούν ξεχωριστά κρασιά από τον βιολογικό τους αμπελώνα. Δοκιμάστε Μελισσινό λευκό χαρμάνι Θραψαθήρι-Sauvignon Blanc, το πολυβραβευμένο Βιδιανό τους και μην παραλείψετε τις δύο μονοποικιλιακές τσικουδιές Παράδεισος από Κοτσιφάλι και Βιδιανό.

Ο Άσπρος Λαγός του Δουλουφάκη είναι ένα από τα αγαπημένα μου Cabernet Sauvignon χρόνια τώρα. Όπως είναι και το Λιάτικο Δάφνιος. Φέτος με ενθουσίασε και το πρώτο αφρώδες Βιδιανό, που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο. Εορταστικό και παιχνιδιάρικο! Κοτσιφάλι-Syrah, το χαρμάνι της Boutari στο πλούσιο Scalarea, all-time classic κρασί. 

Από το Δαφνί στο Λιάτικο

Το Impetus της Μαρίας Τιτάκη αποκαλύπτει όλη τη δύναμη του Μοσχάτου Σπίνας σε ξηρή οινοποίηση, ενώ το Δαφνί Ψαράδες του Λυραράκη δεν θα πάψει ποτέ να είναι το αγαπημένο μου. To Βιδιανό του Αλεξάκη ήταν το πρώτο που δοκίμασα εκτός συνόρων, χρόνια πριν, σε φαμόζο εστιατόριο της Νέας Υόρκης. Η Cornelia του Αγγελάκη (Λιάτικο-Syrah-Merlot), με μνήμες και αρώματα, και το Λιάτικο ροζέ του Λουλούδη ένας πραγματικός διθύραμβος. Αναζητήστε τη Μαλαγουζιά του οινοποιείου Παρασκευά και τον Ονειρικό (Μαλβάζια-Ασύρτικο) της Ευφροσύνης. Στο Κτήμα Μιχαλάκη δίνουν βάρος στις μονοποικιλιακές οινοποιήσεις γηγενών ποικιλιών. Εξαιρετική επιλογή η Βηλάνα του συμπαθέστατου Γαβαλά. Ωραία προσπάθεια το μονοποικιλιακό Κοτσιφάλι του Διγενάκη και το Ocean Θραψαθήρι της Ιdaia Winery. «To Βιδιανό μπορεί να σου δώσει ό,τι θέλεις», υποστηρίζει ο Ζαχαριουδάκης και σερβίρει στα ποτήρια μας, για να συνεχίσουμε με μια Βηλάνα-Μαλβάζια του Χαραλαμπάκη. Μοσχάτο Σπίνας από αυτόρριζους αμπελώνες 120 ετών δοκιμάζουμε στον Μανουσάκη και κλείνουμε τη δοκιμή κλασικά, με ένα κρασί που αγαπήθηκε πολύ, την Ελιά Sangiovese από το εξαιρετικό οινοποιείο Καραβιτάκη, που μας ενθουσιάζει με τα συνεχή του πειράματα στις γηγενείς κρητικές ποικιλίες. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή