Οι «θρησκείες» της ευεξίας

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση μάς έφερε πιο κοντά στον εαυτό μας; Αν η κοινωνική και οικονομική αποδιοργάνωση της δεκαετίας που φτάνει στο τέλος της ήταν η εντονότερη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, η ανάγκη στροφής στον πυρήνα μας ήταν λογική, σχεδόν αναπόφευκτη. Ήταν, όμως, και μια βαθιά ανάγκη ή το μόνο που καταφέραμε είναι να δημιουργήσουμε νέες μόδες και καινούργιες «θρησκείες», που δεν υστερούν σε φανατισμό από αντίστοιχες παλαιότερες; 

Ό,τι αναζητήσαμε για την προστασία του εαυτού μας τα τελευταία δέκα χρόνια φέρει τον εγωισμό που απορρέει από κάθε ενέργεια η οποία στρέφεται γύρω από το «εγώ» μας – ψάξαμε όμως πιο ουσιαστικά τον ορισμό της ευεξίας ή αλλιώς της καλής ψυχοσωματικής κατάστασης. 

Είτε αυτό σημαίνει ότι ανακαλύψαμε τη χορτοφαγία, είτε ότι γυμναστήκαμε με το νέο ρολόι-γκάτζετ γνωστής εταιρείας που μετρά τον καρδιακό μας παλμό και μας λέει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε για μια σωστή προπόνηση, είτε ακόμα ότι φωνάξαμε κάθε μέρα μπροστά στον καθρέφτη μας «Αξίζω, Αξίζω!» όπως επιβάλλει η τάση του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP).

«Αυτό που έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία αναφορικά με ό,τι αποκαλούμε wellness είναι ότι η “καλή ζωή” αποσυνδέθηκε πλήρως από κάθε έννοια lifestyle, επίδειξης πλούτου ή ανώτερου κοινωνικού status. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα που επιζητούν την ευεξία ενδιαφέρονται πρωτίστως να διατηρήσουν ένα επίπεδο υγείας που βασίζεται σε φυσικές μεθόδους. Είναι εκείνοι που συνειδητά αποφασίζουν να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες του σώματος και της ψυχής τους, να γίνουν κατά κάποιον τρόπο γιατροί του εαυτού τους, μακριά από χημείες», εξηγεί στο «Κ» η Φωτεινή Καρακάση, βιολόγος, σύμβουλος NLP και εναλλακτικών πρακτικών. 

Στον χώρο της προσφέρει τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες σωματικής και πνευματικής ευεξίας, με ένθερμους υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια, και δημοφιλέστερο όλων το NLP. Την εμπειρική μέθοδο εκμάθησης τρόπων συμπεριφοράς και παρακίνησης έχουν θεοποιήσει διασημότητες όπως η Όπρα Γουίνφρεϊ και ο Χιου Τζάκμαν, δηλώνοντας πως είναι η μυστική συνταγή της επιτυχίας τους. 

«Το NLP δρα πιο γρήγορα από μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, γι’ αυτό οι περισσότεροι το επιλέγουν ώστε να δουν άμεσα αποτελέσματα. Από την άλλη, είναι μια μέθοδος που εστιάζει μόνο στο παρόν, δεν ανατρέχει σε αίτια του παρελθόντος, όπως η ψυχοθεραπεία», συνεχίζει η κ. Καρακάση, ξεκαθαρίζοντας ότι, εκτός του NLP, άνθησαν και άλλες εναλλακτικές θεραπείες αυτοβελτίωσης τα τελευταία χρόνια. «Πολλοί επιλέγουν τον Βιοσυντονισμό ή τη Νευροανάδραση. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας εντοπίζουμε τα σημεία ανισορροπίας και σχηματίζουμε μια συνολική εικόνα για τη φυσική και πνευματική κατάσταση του ανθρώπου», εξηγεί. 

Γυμναστική στο βουνό

Τι συμβαίνει, όμως, με τη φυσική άσκηση; Όσα καθόρισαν το fitness τη δεκαετία που πέρασε στηρίχτηκαν στη λογική του «γυμνάζομαι, περνάω όμως καλά», παραδέχεται στο «Κ» η Ευρώπη Κακογιαννάκη, Gym Manager & Personal Trainer του Holmes Place Athens. «Οι προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπως η θάλασσα ή το βουνό, ήταν η μεγάλη αγάπη της τελευταίας δεκαετίας», τονίζει. «Παράλληλα, αναπτύχθηκε έντονα το κομμάτι του corporate wellness, με τις μεγάλες εταιρείες να φέρνουν γυμναστές στον χώρο εργασίας για να κρατούν σε φόρμα τους εργαζομένους τους». Το personal training ήταν επίσης κυρίαρχη τάση, ιδιαίτερα το coaching. «Πρόκειται για μια γενική συμβουλευτική που πραγματικά άνθησε», συνεχίζει. «Ο ενδιαφερόμενος δεν έχει απλώς έναν γυμναστή, αλλά έναν καθοδηγητή, έναν μέντορα που του παρέχει οποτεδήποτε το επιθυμεί εξειδικευμένες ασκήσεις και πρόγραμμα διατροφής». 

Το TRX μονοπώλησε, επίσης, το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, ενώ μεγάλη τάση ήταν και η γυμναστική με διάφορα γκάτζετ. «Τα ρολόγια που σου δείχνουν ακριβώς τις ασκήσεις, πότε να αναπνεύσεις, πόσα βήματα πρέπει να κάνεις, ποια είναι η σωστή στάση ανάλογα με τον σωματότυπό σου κ.λπ. αντικατέστησαν εν πολλοίς τον ρόλο του γυμναστή», καταλήγει η κ. Κακογιαννάκη.

Ευεξία και ακτιβισμός

Κινούμαστε πλέον προς ένα wellness με ακτιβιστικές προεκτάσεις; Η θεωρία της σύγχρονης ευεξίας δεν βλάπτει τον πλανήτη, σέβεται τα δικαιώματα των ζώων και ανάγει διατροφικές συνήθειες, όπως η αυστηρή χορτοφαγία (βιγκανισμός), σε θρησκεία. «Δεν μπορώ να θεωρήσω τον vegan τρόπο ζωής μόδα. Η εμπειρία μού έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που τον επιλέγουν δείχνουν μια γενικότερη ευαισθητοποίηση απέναντι στο φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων και της φυσικής καταστροφής», μας λέει ο Πάνος Χαλόφτης, συνδιοργανωτής του Vegan Life Festival, που διοργανώθηκε φέτος για τέταρτη φορά στην Αθήνα, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τους 35.000. 

«Από τη σελίδα μας στο Facebook προκύπτουν κάποια χρήσιμα στατιστικά στοιχεία, όπως ότι το 75% των ακολούθων μας είναι γυναίκες και ότι το 60% ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 25-44 ετών. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες μετρήσεις στην Ελλάδα, όπως σε άλλες χώρες, ώστε να δούμε πού οδεύει αυτή η φιλοσοφία, τα τελευταία δέκα χρόνια όμως παρατηρείται σταθερή άνοδος αναφορικά με όσους την ενστερνίζονται. Ενδεικτικό είναι ότι τεράστιες εταιρείες διατροφής και καλλυντικών λάνσαραν προϊόντα για vegan».

Δεν είναι τυχαία, προφανώς, και η ραγδαία άνοδος της χορτοφαγικής κουζίνας στην Αθήνα, με τα vegan εστιατόρια να ξεπηδούν το ένα πίσω από το άλλο. «Ανοίξαμε το 2015, δύο εβδομάδες πριν από τα capital controls. Ήταν σίγουρα μια ριψοκίνδυνη επιχειρηματική κίνηση, από την άλλη όμως βλέπαμε το κενό αυτού του είδους εστιατορίων στην αγορά και την αυξανόμενη ζήτηση του κοινού», λέει ο Ξενοφώντας Πελετλής, συνιδιοκτήτης του Mama Tierra στην Ακαδημίας, που πρόσφατα κέρδισε το The Michelin Plate για vegan φαγητό. Τη στιγμή που ακόμα και τα McDonald’s προσφέρουν το χάμπουργκερ McVegan, η vegan κοινότητα στην Ελλάδα διευρύνεται, αποδεικνύοντας ότι η διατροφή μπορεί να είναι ταυτόχρονα γευστική και ηθική. 

Εν κατακλείδι, μπορεί το προφίλ ενός χορτοφάγου που γυμνάζεται εναλλακτικά και ακονίζει τις νευρολογικές διεργασίες του να εδραιώνεται στο Instagram –πλατφόρμα που αρέσκεται στην πρωτοπορία, παίζοντας εν μέρει και με τη ματαιοδοξία των χρηστών–, όμως όλα αυτά δεν παύουν να αποτελούν έναν τρόπο ζωής που σε πολλές πτυχές του ευαγγελίζεται ένα πιο υγιές αύριο. ■

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή