Η ήρεμη δύναμη του Διονύση Γραμμένου

Η ήρεμη δύναμη του Διονύση Γραμμένου

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητώντας με τον Διονύση Γραμμένο, έχεις την αίσθηση ότι συνομιλείς με έναν όχι συνηθισμένο άνθρωπο. Τον παρατηρώ, έτσι όπως είναι, σε ανοδική τροχιά, στα τριάντα του χρόνια, με πρόσωπο καθαρό και φωτεινό και, αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, εκπέμπει εκείνον τον ελκυστικό συνδυασμό αυτοπεποίθησης και ταπεινότητας. Όση ώρα τον άκουγα να μιλάει για όσα πιστεύει γύρω από τη μουσική, με εντυπωσίασε το πάθος για τις ιδέες του.

Ο Διονύσης Γραμμένος ανήκει στους διεθνείς μουσικούς μας. Κλαρινετίστας και διευθυντής ορχήστρας, έχει διακριθεί από πολύ νέος. «Θεωρώ καλλιτέχνη τον άνθρωπο εκείνο που αντλεί ζωή μέσα από μια καθημερινότητα γεμάτη δημιουργία, διάθεση συνεχούς μάθησης, ανακάλυψης και έντονης αμφισβήτησης, με σκοπό να αγγίξει ένα βαθύτερο επίπεδο εμπειριών», λέει ο ίδιος. Τα λόγια του δείχνουν έναν άνθρωπο με βαθιά την αίσθηση της κοινωνικής αποστολής.

Ζει στο Λονδίνο, από όπου πασχίζει για τη μουσική εκπαίδευση των νέων και απλώνει το όραμά του για την τέχνη. Ο Διονύσης Γραμμένος είναι ο άνθρωπος που πέρα από τη δική του διεθνή σταδιοδρομία ίδρυσε την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) το 2017, διορθώνοντας μια διαχρονική εθνική έλλειψη. «Πού ήσασταν τόσα χρόνια;» θυμάται ότι τον ρώτησαν στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Ορχηστρών Νέων, καθώς η Ελλάδα ήταν σταθερά απούσα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. 

«Όνειρό μου ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο σύμπραξης νέων ταλαντούχων μουσικών και ένα υπόβαθρο ορχηστρικής εκπαίδευσης για την επόμενη γενιά εκείνων που θα πλαισιώσουν τις επαγγελματικές ορχήστρες», λέει ο Διονύσης Γραμμένος. «Ήδη, στα δύο χρόνια λειτουργίας της, η ΕΛΣΟΝ έχει δώσει δείγματα υψηλής ποιότητας, αποδεικνύοντας ότι το πάθος των νέων, σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά, μπορεί να αποφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Η ορχήστρα θα εμφανιστεί τον Ιούλιο του 2020 στο Konzerthaus του Βερολίνου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Young Euro Classic, το οποίο προσκαλεί ετησίως τις κορυφαίες ορχήστρες νέων διεθνώς».

 

Η ήρεμη δύναμη του Διονύση Γραμμένου-1

 

Η ΕΛΣΟΝ, με στήριξη από το Ίδρυμα Λάτση, έχει βρει στέγη στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής και έχει ήδη αναδείξει πολλά ταλέντα. Σημειώνω το όνομα του 20χρονου βιολονίστα Γιώργου Μπάνου, που χωρίς αμφιβολία «θα μας απασχολήσει πάρα πολύ». Τον Διονύση Γραμμένο τον απασχολεί βαθιά η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι Έλληνες μουσικοί. «Το πώς λειτουργεί ένα σύνολο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο ως προς τη σολιστική καριέρα που διδάσκεται στα ωδεία», λέει και εμμένει στη διδασκαλία της σταδιακής μύησης στη μουσική και στην καλλιέργεια μουσικού ήθους. 

«Θα περιέγραφα τη σχέση μου με το ρεπερτόριο ως μια συναρπαστική εμπειρία ανακάλυψης. Από τη μια πλευρά υπάρχουν έργα τα οποία μιλούν απευθείας στην καρδιά μου και με κάνουν να νιώθω οικεία, δημιουργώντας μου μια αίσθηση ταύτισης με τον συνθέτη, τις ιδέες και τα βαθύτερα συναισθήματά του. Από την άλλη, υπάρχουν συνθέσεις οι οποίες δεν μοιάζουν εύκολα προσβάσιμες μετά την πρώτη επαφή μαζί τους, αλλά μέσω της μελέτης και της πρόβας αποκτούν μια νέα διάσταση και ένα βάθος που αρχικά δεν μπορούσα να φανταστώ».

Ο Διονύσης Γραμμένος είναι κατά βάση ένας εμπνευσμένος «ποιητής». Η σχέση του με την όπερα είναι βαθιά (τον αναβαθμίζει πνευματικά, λέει). Μου μιλάει για τα αισθητικά δοκίμια του Γιάννη Κόκκου και τις παραστάσεις του Ρομέο Καστελούτσι, που είναι «ένας σύγχρονος Βάγκνερ». Αυτός ο ώριμος νέος, που είναι ο Διονύσης Γραμμένος, ένα κύμα ορμής από μόνος του, με όραμα για την εκπαίδευση των νέων και σκέψεις για το ενιαίο της τέχνης και της ψυχικής καλλιέργειας, βρίσκεται διαρκώς σε προετοιμασία για κάτι νέο. Την Πρωτοχρονιά θα διευθύνει την Ορχήστρα Δωματίου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου (Cameristi) στην Ελβετία, στo Crans Montana, στη σειρά συναυλιών «Classics», με σολίστ την περίφημη πιανίστα Κάτια Μπουνιατισβίλι, που θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 του Ραχμάνινοφ. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή