Ένα όνειρο για όλους

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν σε ένα συνέδριο στην Αθήνα, ένα συνηθισμένο, ζεστό απόγευμα του Ιουλίου του 2018, όταν ο Χάρης Χηνιάδης και ο Βασίλης Κελλάρης (φωτ.) αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να βοηθήσουν τα υπογόνιμα ζευγάρια να κάνουν το όνειρό τους –την απόκτηση ενός παιδιού– πραγματικότητα. Οι δύο γυναικολόγοι αναπαραγωγής έδωσαν όνομα στο όραμά τους, ίδρυσαν την Be-Live, και ξεκίνησαν να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να υποβληθούν στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Έτσι κι αλλιώς, οι δύο γυναικολόγοι δέχονταν δωρεάν περιστατικά στα ιατρεία τους, οπότε η Be-Live έδωσε απλώς «νέα ώθηση» στα σχέδιά τους. «Μας φάνηκε πρωτοποριακό και μας άρεσε ως ιδέα. Αυτό δηλαδή που κάναμε ούτως ή άλλως στο ιατρείο μάς οδήγησε να… γεννήσουμε την Be-Live», επισημαίνει ο Βασίλης Κελλάρης.

Και κάπως έτσι μπήκε το νερό στο αυλάκι. Οργανώθηκαν με στόχο να δημιουργηθεί μια μορφή αγαθοεργίας η οποία να είναι συγκροτημένη και, όπως σημειώνει ο Χ. Χηνιάδης, «να είναι πιο αποτελεσματική στην προσφορά της θεραπείας που παρέχει». Από την πλευρά του, ο Β. Κελλάρης σημείωσε ότι «δεν υπήρχε κανείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και εξωτερικό, που να κάνει δωρεάν εξωσωματικές για ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα», με αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια που η μοναδική τους λύση ήταν η εξωσωματική να μένουν άπρακτα.

Οι δύο γυναικολόγοι δεν έμειναν μόνο σε αυτό. Διεύρυναν τις δραστηριότητές τους ώστε να αγκαλιάσουν και τα ζευγάρια που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ανταπόκριση και ευγνωμοσύνη

Επόμενο βήμα ήταν να συνεργαστούν με συναδέλφους και κλινικές. «Απευθυνθήκαμε στα μεγάλα κέντρα εξωσωματικής της Αθήνας και μας απάντησαν αμέσως θετικά. Δέχτηκαν να αναλάβουν ένα τμήμα του κόστους και το υπόλοιπο θα το χρηματοδοτούσε η Be-Live», αναφέρει ο κ. Χηνιάδης. Αυτό που συνεχίζει να εντυπωσιάζει τους δύο γιατρούς είναι η αντίδραση των ζευγαριών όταν ενημερώνονται ότι πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους δωρεάν. «Έρχονται σ’ εμάς και μας κοιτάζουν με βλέμμα ευγνωμοσύνης αλλά και δυσπιστίας, μη συνειδητοποιώντας ότι όλο αυτό συμβαίνει στα αλήθεια», λένε. 

Η Be-Live προγραμμάτισε μέσα στο 2019 είκοσι δωρεάν εξωσωματικές. Το ένα τρίτο του κόστους το χορηγούν τα κέντρα εξωσωματικής και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η Be-Live μέσω χορηγιών, ενώ οι δύο ιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 100 αιτήσεις και προεπιλεγεί 25, ενώ οι πρώτες εμβρυομεταφορές πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετικά αποτελέσματα. «Έχουμε τρεις εγκυμοσύνες που προχωρούν μετά από τέσσερις προσπάθειες», τονίζει γεμάτος χαρά ο Βασίλης Κελλάρης.

Για να μπορέσει να κάνει κάποιος αίτηση, πρέπει να πληροί τα κριτήρια. Θα πρέπει να μην υπάρχει άλλο παιδί στην οικογένεια, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Τα κριτήρια είναι εξίσου αυστηρά με αυτά του Δημοσίου όταν παρέχει επιδόματα στις οικογένειες. Ωστόσο, όπως λένε, «αν θέταμε ελαστικά κριτήρια, θα δεχόμασταν 1.000 αιτήσεις και, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε». Από την άλλη δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις με πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, καθώς θεωρούν ότι μια οικογένεια θα πρέπει να μπορεί να στηρίξει το παιδί της. Δηλαδή πρέπει το παιδί που θα γεννηθεί να μεγαλώσει σε σωστές συνθήκες. 

Οι αιτήσεις σύμφωνα με τον κ. Χηνιάδη γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. «Επιθυμούμε η επιλογή των ζευγαριών να είναι αδιάβλητη. Υπάρχει η οικονομική επιτροπή που διερευνά τις αιτήσεις και μια δεύτερη που εξετάζει τα κοινωνικά κριτήρια, καθώς θα πρέπει ένας από τους δύο μελλοντικούς γονείς να είναι  Έλληνας πολίτης. Πέρα από τη βοήθεια που θέλουμε να δώσουμε στα ζευγάρια, μας αφορά η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Τελικά έρχονται σ’ εμάς, τους γυναικολόγους, όπου βλέπουμε το ιστορικό και κάνουμε το πλάνο της θεραπείας».

Στόχος τoυ Be-Live για το 2020 είναι να διενεργήσει 40 δωρεάν κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όπως λένε, «θέλουμε κάθε γυναίκα να ζήσει το θαύμα της μητρότητας».  ■

 

Κοινωνικά κριτήρια

→ Ζευγάρια σε απομακρυσμένες περιοχές.

→ Οικογένειες χωρίς άλλο παιδί.

Διοικητικά κριτήρια

→ Ένας εκ των υποψήφιων γονέων να έχει ελληνική υπηκοότητα.

→ Οι γονείς να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος.

Οικονομικά κριτήρια

→ Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 5.000 € και κάτω από 10.000 € (κατώφλι κινδύνου φτώχειας ΕΛΣΤΑΤ: 4.792 €).

→ Οικογενειακή ακίνητη περιουσία κάτω από 100.000 €. 

→ Οι οικογενειακές καταθέσεις να μην ξεπερνούν τα 13.000 € (κριτήρια κοινωνικού μερίσματος).

Ιατρικά κριτήρια

→ Γυναίκες κάτω των 35 ετών μετά από ένα έτος ελεύθερων επαφών και με διαγνωσμένη υπογονιμότητα. 

→ Γυναίκες άνω των 35 ετών μετά από 6 μήνες ελεύθερων επαφών και με διαγνωσμένη υπογονιμότητα. 

→ Γυναίκες οι οποίες έχουν ηλικία μικρότερη των 45 ετών. 

→  Γυναίκες με διαγνωσμένη κακοήθεια που χρειάζονται άμεσα κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή