Ένα πολύ σύνθετο ηφαίστειο

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαλαρότητα με την οποία κινούνται οι άντρες που ετοιμάζουν τις βάρκες τους για να εκκενώσουν την περιοχή δεν προδίδει το επείγον της κατάστασης που ζουν αυτές τις ημέρες οι Φιλιππίνες. Το μικρό, αλλά φονικό ηφαίστειο Τάαλ, πίσω τους, από τα πιο ενεργά της χώρας, εκτοξεύει λάβα, δονεί όλη την περιοχή και «φτύνει» τεράστιες ποσότητες στάχτης σε ύψος έως και 2 χιλιομέτρων, εδώ και ημέρες. Oι επιστήμονες φοβούνται μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη έκρηξη σύντομα. Κι όλα αυτά ενώ στην ακτίνα των 14 χιλιομέτρων που έχει οριστεί ως ζώνη άμεσου κινδύνου ζουν περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι, ενώ η πρωτεύουσα, Μανίλα –των 10 εκατομμυρίων κατοίκων–, βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. 

Το Τάαλ είναι ένα σύνθετο ηφαίστειο. Δεν έχει μόνο έναν κύριο αγωγό, αλλά διαφορετικά σημεία έκρηξης, που αλλάζουν ανά τα χρόνια. Το νησάκι πάνω στο οποίο βρίσκεται έχει 47 κρατήρες (!), ενώ δεκάδες άλλα σημεία έκρηξης βρίσκονται κάτω από τη λίμνη Τάαλ. Ναι, αυτή μέσα στην οποία τσαλαβουτάνε με τόση ψυχραιμία οι πρωταγωνιστές της φωτογραφίας…  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή