Η εμπριμέ φαντασία μιας Ελληνίδας του κόσμου

Η εμπριμέ φαντασία μιας Ελληνίδας του κόσμου

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Κολωνάκι στο Βερολίνο, η Ελληνίδα σχεδιάστρια και συλλέκτρια ενδυματολογικών θησαυρών Ριάνα Κούνου μιλά στο «Κ» για την ακούραστη, δημιουργική της τρέλα.

Η Ριάνα Κούνου μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Κανονίζει τις λεπτομέρειες του νέου pop up store της στο λονδρέζικο Liberty που εγκαινιάζει τον Απρίλιο, ανταλλάσσει sms με τον γιο της, που σπουδάζει στην Καλών Τεχνών του Αμβούργου, απαντά επαγγελματικά mails με ταχύτητα φωτός και ταυτόχρονα προσπαθεί να μου εξηγήσει πώς οι μετοχές του brand της «Rianna + Nina» εκτοξεύτηκαν στον Θεό, όταν ο Jared Leto διάλεξε να φορέσει στην περιοδεία του τα δικά της κιμονό, απορρίπτοντας τις 80 υπόλοιπες προτάσεις της στιλίστριάς του. To multitask προφίλ της, σε συνδυασμό με την αλέγρα διάθεσή της, είναι και το μυστικό της επιτυχίας της.

Η εμπριμέ φαντασία μιας Ελληνίδας του κόσμου-1

Η νέα κολεξιόν με τίτλο «Kendima» είναι φτιαγμένη από vintage τραπεζομάντιλα της δεκαετίας του 1940. © Thanassis Krikis

«Έχω μια ακούραστη δημιουργική τρέλα», μου λέει. Μιλάμε για το «Change Makers», το συνέδριο της Vogue Greece τον περασμένο Νοέμβριο, με καλεσμένη την Άννα Γουίντουρ, στο οποίο μίλησε για βιώσιμη μόδα και γυναικεία ενδυνάμωση, κερδίζοντας το δυνατό χειροκρότημα της αίθουσας. «Δεν περίμενα να πάει τόσο καλά. Λείπω δέκα χρόνια στο Βερολίνο και νόμιζα ότι με είχαν ξεχάσει. Είμαι χαρούμενη, γιατί νιώθω ότι συστήθηκα ξανά στους  Έλληνες».

Από την Αθήνα στο Βερολίνο

Μέχρι το 2009 διατηρούσε το «Le Streghe Son Tornate» στο Κολωνάκι, τη θρυλική μπουτίκ με τα σπάνια vintage κομμάτια, που είχε ξετρελάνει τους Αθηναίους. Το μικρόβιο των vintage το κόλλησε από τη μητέρα της, η οποία πωλούσε τους ενδυματολογικούς θησαυρούς που συγκέντρωνε στο «Berlin» της οδού Ομήρου. Στην αρχή της κρίσης, πήρε τη γενναία απόφαση να μεταναστεύσει στο Βερολίνο, μαζί με την οικογένειά της. Άνοιξε το «Rianna in Berlin» στο Μίτε και άρχισε να πουλάει στους Γερμανούς κομμάτια της vintage συλλογής της, αλλά και κάποια δικά της σχέδια.

Η εμπριμέ φαντασία μιας Ελληνίδας του κόσμου-2

Σπάνια vintage υφάσματα διάσημων οίκων μόδας αλλά και τα δικά τους μοναδικά prints συνθέτουν τη μαξιμαλιστική και πολύχρωμη αισθητική του «Rianna+Nina», που κάνει θραύση στο εξωτερικό. ©Thanassis Krikis

 

«Η Γερμανία είναι μια φιλική χώρα αν θες να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση. Το κράτος θα σε βοηθήσει πολύ, θα σταθεί δίπλα σου. Το μαγαζί μου το άνοιξα πανεύκολα· ούτε γραφειοκρατία ούτε ουρές». Ένα άλλο θετικό τού να ζεις στη Γερμανία είναι οι υπαίθριες αγορές. Ειδικά αν κάνεις τη δουλειά της. «Τι να σου πω τώρα; Ότι βρήκα σε flea market αυθεντικό Dior του ’50, σχέδιο του ίδιου του Dior; Το πιο αστείο είναι ότι ο πωλητής δεν είχε καταλάβει τι θησαυρό είχε στα χέρια του και μου το πούλησε 5 ευρώ! Έχω πολλές τέτοιες ιστορίες. Αυτή είναι και η ομορφιά του vintage. Είναι σαν το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Όταν είχα ακόμη την μπουτίκ στην Αθήνα, μου είχε φέρει μια κυρία ένα Schiaparelli της γιαγιάς της, του ’36, με το όνομά της χειρόγραφο, ραμμένο στη φόδρα. Ήταν ό,τι πιο σπάνιο έχει περάσει από τα χέρια μου. Τελικά, το αγόρασε η κόρη της ιδρύτριας του Bluemarine, που είναι παντρεμένη με Έλληνα και έχει μια τεράστια vintage συλλογή».

Γυναικεία δύναμη!

Τακτική πελάτισσα της μπουτίκ στο Μίτε ήταν η Nina Kuhn, ένα νεαρό κορίτσι από τη Φρανκφούρτη, που εργαζόταν ως διευθύντρια μάρκετινγκ των Galeries Lafayette στο Βερολίνο. «Μια μέρα μού λέει: Γιατί δεν το κάνεις brand; Θα συνεταιριστούμε και θα το φτιάξουμε παρέα!». Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Rianna + Nina» το 2014. Η Ριάνα έβαλε το δημιουργικό κομμάτι, η Nina το δαιμόνιο του μάρκετινγκ και, τρία χρόνια μετά, το επιχειρηματικό τους project, που στηρίχτηκε στη γυναικεία ενδυνάμωση, δέχτηκε την πρόταση της γερμανικής Vogue να λάβει μέρος σε ένα showroom που διεξάγει κάθε χρόνο για την προώθηση νέων σχεδιαστών. «Δεν μας πίστευαν στην αρχή και μας έδωσαν μόνο δύο κούκλες.

Η εμπριμέ φαντασία μιας Ελληνίδας του κόσμου-3

(Φωτ.: η ανοιξιάτικη/καλοκαιρινή συλλογή για το 2020 με τίτλο Loukoumi) © Thanassis Krikis

Σε πληροφορώ, από τους 30 σχεδιαστές που ήταν εκεί μέσα, μόνο εμείς πουλήσαμε!» Αυτή τη στιγμή, στην μπουτίκ της τρέχουν δύο συλλογές. Μία με τα vintage που συλλέγει από τα ταξίδια της ανά τον κόσμο και μία με τα δικά της σχέδια. «Η φιλοσοφία μου λέει ότι τα πάντα μπορούν εν δυνάμει να γίνουν ρούχα. Είμαι η επιτομή της βιώσιμης μόδας. Όλα μου τα σχέδια είναι από επαναχρησιμοποιημένα vintage υφάσματα, πρώτης ποιότητας, μέχρι τραπεζομάντιλα!» μου λέει. Και όλα με έντονα χρώματα, εξωστρεφή, ζωηρά, μαξιμαλιστικά. Κάπως σαν την ίδια, δηλαδή. 

*Ανακαλύψτε τις δημιουργίες του «Rianna + Nina» στο riannaandnina.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή