Δυναμωτικά και ελιξίρια

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι προκειμένου να «πολεμήσουμε» τον ύπουλο COVID-19 οδήγησε τους περισσότερους από εμάς σε νοικοκυρέματα.

«Να βρω χρόνο να βάλω μια σειρά στην κάβα» ήταν το μότο των τελευταίων ετών! Τώρα ο χρόνος υποκλίνεται και μπαίνει στην υπηρεσία μου… Εντός και επί τα αυτά για άγνωστο χρονικό διάστημα και τα μπουκάλια κατεβαίνουν από τα ράφια, να καταγραφούν και να ταξινομηθούν. Στη θέα του μισοκρυμμένου πίσω από τις βότκες πράσινου μπουκαλιού, σταμάτησα για λίγο και αναπόλησα… Chartreuse!!!  Ήταν το αγαπημένο λικέρ της γιαγιάς μου και το στραφταλιστό πράσινο χρώμα της στο κρυστάλλινο ποτήρι με σαγήνευε πάντα, όπως άλλωστε και οι ιστορίες της γιαγιάς, ανάμεσά τους κι αυτή του στρατηγού Ντε Γκολ, που έπινε πάντα ένα ποτηράκι Chartreuse πριν πάει για ύπνο.

Κρατώντας το στα χέρια μου, «περπάτησα» λίγο στα μονοπάτια της ιστορίας, που με οδήγησαν στο 1605, όταν οι μοναχοί Chartreux ξαμολήθηκαν στα βουνά και στις κοιλάδες πέριξ της μονής για να συλλέξουν τα 130 βότανα, φυτά, λουλούδια, σπόρους κ.λπ., που ήταν απαραίτητα για την παρασκευή ενός «Ελιξίριου της μακροζωίας». Από τότε μέχρι σήμερα το λικέρ πέρασε από σαράντα κύματα για να καταλήξει πάλι στα χέρια των μοναχών Chartreux,οι οποίοι, αφοσιωμένοι στις επιταγές του Τάγματός τους, εξακολουθούν να παρασκευάζουν με κάθε μυστικότητα το Ελιξίριο της Μακροζωίας, που έχει πια μετεξελιχθεί σε λικέρ. Παρ’ όλη την εξέλιξη της παραγωγής και των αποστακτηρίων, η Chartreuse παραμένει ένα λικέρ χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο και μόνο δύο μοναχοί ξέρουν ολόκληρη τη συνταγή με κάθε λεπτομέρεια. Τα 130 συστατικά, πάντα τα ίδια, μουλιάζουν σε ένα υψηλής ποιότητας αλκοόλ και κατόπιν αποστάζονται. Στη συνέχεια ωριμάζουν για δώδεκα χρόνια σε μεγάλα δρύινα βαρέλια κι έτσι φέρουν με υπερηφάνεια τον τίτλο V.E.P. (Vieillisement Exceptionnellement Prolongé).

Η Chartreuse κυκλοφορεί στην πράσινη εκδοχή της με 55°, ένα λικέρ με εξαιρετική γευστική δύναμη και ιδιαίτερα πολύπλοκο μπουκέ. Η δεύτερη εκδοχή, η κίτρινη, στους 40°, είναι πιο απαλή, μελένια και ευκολόπιοτη και παρασκευάζεται με την ίδια ακριβώς συνταγή της πράσινης, σε άλλες αναλογίες και με διαφορετικά φυτά ως προς το χρώμα, που και στις δύο εκδοχές είναι απόλυτα φυσικό.

Το σοβαρό κλασικό της μπουκάλι με τη σφραγίδα του Τάγματος υπενθυμίζει πως οι μοναχοί παρασκευάζουν και διαθέτουν πάντα το ποτό, ώστε με τα έσοδά του να συντηρούν τη μονή του Grande Chartreuse και να μπορούν να προσεύχονται τα ήσυχα και σιωπηλά βράδια για τη σωτηρία του κόσμου, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά, ίσως σκληρότερα από ποτέ!

Tips

Όπως είπα και στην αρχή, η Chartreuse είναι χωνευτικό λικέρ. Σας προτείνω όμως να με ακολουθήσετε σε μερικές παραλλαγές και δεν θα μετανιώσετε!

→  Κίτρινη Chartreuse με σαμπάνια, όπως συνήθιζε να πίνει ο τελευταίος τσάρος Πασών των Ρωσιών Νικόλαος.

→  Πράσινη Chartreuse με τόνικ και πάγο κι ένα κλωναράκι μέντα. Ένα long drink δροσιστικό και ανοιξιάτικο.

→  1 μέρος κίτρινη Chartreuse, 6 μέρη φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, άφθονα παγάκια 1 φέτα πορτοκάλι για ντεκόρ. Δροσιστικό και βιταμινούχο!

*Chartreuse πράσινη και κίτρινη θα βρείτε σε όλες τις μεγάλες κάβες σε τιμές από 32 έως 48 € ανάλογα με το χρώμα.

*Chartreuse Liqueur du 9eme centenaire: Επετειακή εμφιάλωση για τα 900 χρόνια από την ίδρυση της μονής. Η φιάλη είναι αντίγραφο μπουκαλιού Chartreuse του 19ου αιώνα. Απολαυστικό και σπάνιο. 62 € στην κάβα Kylix.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή