Ω γλυκύ μου έαρ

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και εκατόν δέκα χρόνια, η οικογένεια Ουτενμπόγκααρντ καλλιεργεί τουλίπες στη φάρμα της στη νότια Ολλανδία. Πριν από λίγες ημέρες, ο Φρανκ Ουτενμπόγκααρντ πήρε τη σκληρή απόφαση να δώσει εντολή να καταστραφούν 200.000 στελέχη τουλίπας από τη φετινή παραγωγή, που μαραίνονταν εν αναμονή αγοραστή. «Ήταν πολύ επώδυνο», ομολόγησε σε συνέντευξή του στους New York Times. «Πήρα το ποδήλατό μου και πήγα μια βόλτα όταν το έκαναν, δεν μπορούσα να το αντέξω».

Υπολογίζεται ότι συνολικά τον τελευταίο μήνα έχουν οδηγηθεί στον καταστροφέα 400 εκατ. λουλούδια, ανάμεσά τους 140 εκατ. τουλίπες στην Ολλανδία.

Στο επονομαζόμενο «ανθοπωλείο του κόσμου», κάθε χρόνο καλλιεργούνται δισεκατομμύρια φυτά και λουλούδια, που στη συνέχεια κατευθύνονται στις αγορές του πλανήτη – στην Ολλανδία καλλιεργείται το 77% των βολβών που πωλούνται διεθνώς, η χώρα έχει μερίδιο 44% στη διεθνή αγορά και πέρυσι οι εξαγωγες φυτών και λουλουδιών ξεπέρασαν σε αξία τα 6 δισ. ευρώ.

Φέτος όμως ο κορονοϊος μοιάζει να «έκλεψε» την άνοιξη. Τα ανθοπωλεία είναι κλειστά, οι πολίτες παραμένουν στα σπίτια τους, ακόμα και το Βατικανό δεν προχώρησε φέτος στον παραδοσιακό στολισμό της πλατείας του Αγίου Πέτρου με ολλανδικά λουλούδια τις ημέρες του Πάσχα. Υπολογίζεται ότι το 70% της παραγωγής έχει ήδη καταστραφεί και οι απώλειες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή