Το ένα δισεκατομμύριο του Τζακ Ντόρσι

Το ένα δισεκατομμύριο του Τζακ Ντόρσι

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί η πληθωρική προσφορά του 43χρονου συνιδρυτή του Twitter για την καταπολέμηση του κορονοϊού έρχεται και «κουμπώνει» σε μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία ζωής.

Στις 7 Απριλίου, ο Τζακ Ντόρσι «αποχωρίστηκε» 1 δισ. δολάρια. Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αντιπροσωπεύει περίπου 28% της αυτοδημιούργητης περιουσίας του και θα διατεθεί, στην πλειοψηφία του, στη μάχη κατά του κορονοϊού. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο 43χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας μέσω του λογαριασμού του, @jack, στο Twitter, καθόλου περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι τυγχάνει συνιδρυτής του και ο πρώτος άνθρωπος που «τιτίβισε», ποστάροντας το πρώτο tweet στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις 21 Μαρτίου 2006. Ο Ντόρσι είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος του Twitter, ενώ τον ίδιο ρόλο κατέχει και στη Square, εταιρεία πληρωμών μέσω κινητής τηλεφωνίας, την οποία συν-ίδρυσε το 2009.

Πώς μετριέται η προσφορά; Τα νέα της γιγαντιαίας δωρεάς του Ντόρσι έκαναν πολύ γρήγορα τον γύρο του κόσμου – ενώ δεν άργησαν και οι φιλανθρωπικές «συγκρίσεις». Αν και μόλις νούμερο 804 στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους του πλανήτη, ο Ντόρσι έκανε τη διαφορά: Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και νούμερο 1 στη λίστα (στις 12 Απριλίου, η εκτίμηση της περιουσίας του ήταν 124,7 δισ. δολάρια), έχει υποσχεθεί να παραχωρήσει 100 εκατ. δολάρια στον οργανισμό Feeding America, ενώ το νούμερο 2, ο «πατέρας» της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς (με 104,1 δισ. δολάρια στις 12 Απριλίου), δίνει μέσω του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς 100 εκατ. δολάρια για έρευνα πάνω σε εμβόλιο, αλλά και για δοκιμές ανοσοθεραπειών κατά του νέου ιού.

Η δωρεά του Ντόρσι θα υλοποιηθεί μέσω της πώλησης των μετοχών του στη Square. Τα χρήματα θα μεταφερθούν στην εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Start Small, όπου, σύμφωνα με τον Ντόρσι, η διαχείριση των χρημάτων θα γίνεται με πλήρη διαφάνεια. «Αφού αφοπλίσουμε την πανδημία, θα εστιάσουμε στην υγεία και στην εκπαίδευση των νέων κοριτσιών, και το UBI [σ.σ. παγκόσμιο βασικό εισόδημα]», ανέφερε στο tweet με το οποίο ανακοίνωνε τη δωρεά του.

«Γιατί το UBI και την υγεία και την εκπαίδευση των κοριτσιών; Πιστεύω ότι αντιπροσωπεύουν τις καλύτερες μακροπρόθεσμες λύσεις στα υπαρξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Το UBI είναι μια πολύ καλή ιδέα, που χρειάζεται πειραματισμό», έγραφε σε επόμενο tweet.

Από το Μιζούρι στην κορυφή του (ψηφιακού) κόσμου

Μεγαλώνοντας στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, όπου γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1976, ο Ντόρσι δεν έτρεφε επιχειρηματικές φιλοδοξίες. Αντιθέτως, το όνειρό του ήταν να γνωρίσει τον κόσμο με ένα ιστιοπλοϊκό και αργότερα να γίνει ράφτης, κάνοντας πράξη την αγάπη του για το χειροποίητο. Τελικά, ως προγραμματιστής και επιχειρηματίας, βρέθηκε να προτείνει μια παγκόσμια πλατφόρμα ψηφιακής κοινωνικής δικτύωσης μέσω αναρτήσεων που αρχικά δεν ξεπερνούσαν τους 140 χαρακτήρες (το 2017 ο αριθμός διπλασιάστηκε). Ανάμεσα στους 330 εκατ. χρήστες μηνιαίως, βρίσκεται ο πάπας Φραγκίσκος, ενώ η πλατφόρμα απαγορεύεται στο Ιράν, στην Κίνα και στη Βόρεια Κορέα. Πιο δημοφιλής χρήστης είναι σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα με 113 εκατ. ακολούθους, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ καταλαμβάνει την ένατη θέση με 76 εκατ. followers, πίσω από τη Lady Gaga, η οποία βρίσκεται στο νούμερο 7, με 81 εκατ.

Το ένα δισεκατομμύριο του Τζακ Ντόρσι-1

©Fairfax Media/ Getty Images / Ideal Image

Χάρη στην οικονομία έκφρασης, την αμεσότητα και την ταχύτητα, το Twitter αναπτύχθηκε σε εξαιρετικό εργαλείο μετάδοσης της επικαιρότητας, αλλά και σε έναν χώρο παρενόχλησης, ψευδών ειδήσεων και χειραγώγησης. Το 2018, ο Ντόρσι υπερασπίστηκε τις πρακτικές του Twitter στο αμερικανικό Κογκρέσο, ύστερα από κατηγορίες βουλευτών ότι η πλατφόρμα είχε αποτύχει να απομακρύνει προσπάθειες άλλων χωρών να εμπλακούν στην αμερικανική πολιτική. Σε συνέδριο του TED, τον Απρίλιο του 2019, ο Ντόρσι μίλησε για την προσπάθεια της εταιρείας να ελέγχει καλύτερα το περιεχόμενο και κάνει τον δημόσιο διάλογο πιο υγιή. Μία εβδομάδα αργότερα, συνάντησε στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο Τραμπ για να συζητήσουν τις ανησυχίες του δεύτερου ότι το Twitter είχε αφαιρέσει από την πλατφόρμα κάποιους ακολούθους του. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έβαζε τέλος στις πολιτικές διαφημίσεις.

Ο Ντόρσι ήταν διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας μέχρι το 2008, επιστρέφοντας στο τιμόνι το 2015. Έναν χρόνο αργότερα, δώρισε το ένα τρίτο των Twitter μετοχών του στο προσωπικό της εταιρείας. Τον Φεβρουάριο του ’20, η αγορά ενός σημαντικού πακέτου μετοχών της εταιρείας από τον Ρεπουμπλικανό επενδυτή Πολ Σίνγκερ δημιούργησε αναταραχή, καθώς ο τελευταίος δεν έκρυβε την πρόθεσή του να απομακρύνει τον Ντόρσι από την αρχηγία. Λίγο αργότερα, μια επενδυτική ένεση από την τεχνολογική Silver Lake επανέφερε κάποια ισορροπία.

Νηστεία και διαλογισμός

Τα παιχνίδια δύναμης και δισεκατομμυρίων στη Σίλικον Βάλεϊ δεν σταματούν, όμως ο Ντόρσι συνεχίζει τη δική του πορεία, βιώνοντας μια λιτή καθημερινότητα. Στο σχετικά σεμνό διαμέρισμά του με θέα στη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ του Σαν Φρανσίσκο –έδρα του Twitter– ο Ντόρσι ακολουθεί ένα πρόγραμμα ελλειμματικής νηστείας. Απέχει από το πρωινό και το μεσημεριανό και τρώει μόνο ένα υγιεινό βραδινό γεύμα – μια διατροφική συνήθεια που, όπως λέει ο ίδιος, τον κάνει πιο παραγωγικό. H πειθαρχία τον ακολουθεί και στην υπόλοιπη καθημερινότητά του. Ξυπνάει νωρίς, μεταξύ 5 και 6 το πρωί, κάνει ένα κρύο ντους και αμέσως μετά αφιερώνει μία ώρα στον διαλογισμό. Τις πιο χαλαρές ημέρες, στο πρόγραμμα μπαίνει και η σάουνα, η οποία συνοδεύεται από μπάνιο σε παγωμένο νερό. Τρεις φορές την εβδομάδα ο Ντόρσι περπατάει μέχρι τα γραφεία του Twitter και του Square, όπου διεκπεραιώνει τις υποχρεώσεις του ως CEO, ενώ δύο ημέρες εργάζεται από το σπίτι. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ντόρσι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζει ένα μέρος του χρόνου στην Αφρική.

Στο μεταξύ, οι οικονομικοί αναλυτές μεταδίδουν ότι η τεράστια δωρεά του θα χρειαστεί χρόνο για να υλοποιηθεί, καθώς οι μετοχές θα πρέπει πρώτα να πουληθούν. Σε περίπτωση που η αξία τους πέσει, το τελικό ποσό μπορεί να είναι κατώτερο του 1 δισ., ενώ αντίθετα, αν ανέβει, ο Ντόρσι μπορεί να βρεθεί να έχει δωρίσει πάνω από 1 δισ. Όπως και να ’χει, η πράξη είναι που μετράει. Σε άλλο ένα tweet του στις 7 Απριλίου, ο επιχειρηματίας μοιραζόταν τις σκέψεις του σε σχέση με τη δωρεά: «Γιατί τώρα; Γιατί οι ανάγκες είναι όλο και περισσότερο επείγουσες, και θέλω να δω τον αντίκτυπο στη διάρκεια της ζωής μου. Ελπίζω αυτό να εμπνεύσει και άλλους να κάνουν κάτι παρόμοιο. Η ζωή είναι μικρή, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε σήμερα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους τώρα». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή