Επένδυση στο μέλλον

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες νέοι πτυχιούχοι ανοίγουν ψηφιακά την πόρτα της αγοράς εργασίας στην εποχή του lockdown με τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς.

Τα ενθαρρυντικά λόγια του κ. Χρήστου Μεγάλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν και φέτος αφορμή για μια θερμή συζήτηση σχετικά με το μέλλον της νέας γενιάς πτυχιούχων, τις επιλογές και την εργασιακή τους προοπτική κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Project Future. Λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία, το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της τράπεζας, που στοχεύει να συνδέσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, φέτος υλοποιήθηκε σε ψηφιακό περιβάλλον, με τους 244 συμμετέχοντες να παρακολουθούν την εναρκτήρια τοποθέτηση του κ. Μεγάλου και τις ομιλίες καταξιωμένων στελεχών της αγοράς από το σπίτι. «Αυτό που τώρα θεωρούμε εμπόδιο, που μας άλλαξε τις συνήθειες, θα μπορούσε να γίνει πλεονέκτημα, διαμορφώνοντας νέες δεξιότητες. Χρειάζεται προσαρμοστικότητα, ευελιξία και αισιοδοξία στην κρίση», επισημαίνει ο κ. Μεγάλου αναφορικά με την πανδημία.

Η συμμετοχή υπήρξε ενθουσιώδης, με δεκάδες μηνύματα να κατακλύζουν το chat, παρεμβάσεις και ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο, aλλά και ενδιαφέρουσες ανταλλαγές απόψεων. «Θα ήθελα να συνδέσω την ακαδημαϊκή γνώση με αυτό που ζητά η αγορά εργασίας», εξηγεί η Ιωάννα Κουντούρη, που είναι από τους πρώτους που παίρνει τον λόγο καθώς η οθόνη του υπολογιστή γεμίζει από «παράθυρα» με τα πρόσωπα των συμμετεχόντων. Οι 244 πτυχιούχοι –170 από την Αθήνα, 54 από τη Θεσσαλονίκη και 20 από την Κρήτη– που συμμετέχουν στον τέταρτο κύκλο του Project Future επελέγησαν βάσει ψυχομετρικών τεστ μεταξύ των 3.300 υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση και πέρασαν επιτυχώς το στάδιο της αξιολόγησης μέσω συνεντεύξεων από στελέχη της αγοράς, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη χρήση πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων.

«Το Project Future είναι γνωστό σε όλη τη χώρα ως το εισιτήριο για το ξεκίνημα μιας επιτυχημένης καριέρας∙ βοηθάει τόσο πνευματικά όσο και ψυχολογικά τους νέους, καθώς με την έμπειρη καθοδήγηση των υπευθύνων του προγράμματος καταλαβαίνουν πως η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο δύσβατη όσο νομίζουν. Είναι επίσης ένα στήριγμα για τους φοιτητές, στο ότι, αφού περατώσουν τις σπουδές τους, μπορούν να απευθυνθούν σε έναν οργανισμό, και μάλιστα μη κερδοσκοπικό, όπου πραγματικά τους καταλαβαίνουν και θέλουν να τους βοηθήσουν να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Επενδύουν σε αυτούς με θεωρητική και τεχνική κατάρτιση», τονίζει ο Κωνσταντίνος Σαβουιδάκης.

Επένδυση στο μέλλον-1

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Στο 3-day training, που αποτελεί το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, οι νέοι πτυχιούχοι είχαν τη δυνατότητα να μάθουν πώς μπορούν να διαμορφώσουν το βιογραφικό τους και να προετοιμαστούν για μια επιτυχημένη συνέντευξη, ποιο είναι το ιδανικό mindset για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία, πώς να διαχειρίζονται την ψυχολογία τους. «Διάλεξα το Project Future διότι είναι ένα πρόγραμμα με προοπτικές εξέλιξης στον εκπαιδευτικό τομέα, αλλά και στον επαγγελματικό. Οι προσδοκίες μου αυξήθηκαν σημαντικά έπειτα από το 3-day training, καθώς παρακολουθήσαμε ομιλίες από αξιόλογους επαγγελματίες του χώρου. Η προετοιμασία για το κυρίως εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν τόσο δυνατή, που σε προϊδεάζει θετικά για το τι μέλλει γενέσθαι», ομολογεί η Στέιση Οικονόμου, πτυχιούχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ της Κεφαλονιάς, με Mba-Tourism Management από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στους τομείς Data and Decision Science, Digital Marketing, .Net και Mobile Apps Development, στην Αθήνα, Data and Decision Science και .Net στη Θεσσαλονίκη και Supply Chain στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το Project Future πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, σε δύο κύκλους, σε συνεργασία με το ReGeneration, το μεγαλύτερο πρόγραμμα απασχόλησης και εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Πολύτιμη είναι η συμβολή της Google, του Facebook και της Code.Hub, του BCA, του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη του Ομίλου Πειραιώς, της ΕΑΣΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ βασικός συνεργάτης του προγράμματος είναι από τον φετινό, 4ο κύκλο και ο ΣΕΒ.

Στους τρεις κύκλους που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα, περίπου 1.100 νέοι εκπαιδεύτηκαν μέσω του Project Future και του ReGeneration, ενώ περισσότεροι από 460 εξειδικεύτηκαν μέσα από τις στοχευμένες εκπαιδεύσεις του Project Future τον πρώτο χρόνο. Tο 70% των νέων που έλαβε εξειδικευμένη εκπαίδευση έχει βρει εργασία σε μία από τις 500 συνεργαζόμενες εταιρείες και το 90% αυτών συνεχίζει να εργάζεται και μετά το πρώτο εξάμηνο απασχόλησης, ενώ η διαδικασία τοποθέτησης είναι δυναμική και το ποσοστό αυξάνεται συνεχώς.■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή