Πώς μοιάζει η ζωή σε μια πόλη με μηδενικά κρούσματα;

Πώς μοιάζει η ζωή σε μια πόλη με μηδενικά κρούσματα;

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Κ» ταξίδεψε στη Νάουσα, εκεί που η ζωή ξεκινά από το… μηδέν, με τους κατοίκους της να ισορροπούν ανάμεσα στην αγωνία για ένα πιθανό κρούσμα και την προσμονή για επιστροφή στην ομαλότητα.

Τα χαμόγελα ξεχωρίζουν πλέον και πίσω από τη μάσκα. Οι κάτοικοι της Νάουσας απολαμβάνουν απενοχοποιημένα πια τον ήλιο από τα παγκάκια της κεντρικής πλατείας, περπατούν και ψωνίζουν στην αγορά και αφήνουν τα παιδιά να παίζουν στα λιθόστρωτα σοκάκια. Η πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, όπως και η υπόλοιπη χώρα, κάνει τα πρώτα διστακτικά βήματα προς την κανονικότητα. Η Νάουσα όμως ξεκινάει τον δρόμο αυτό με έναν απρόσμενο άσο στο μανίκι: δεν έχει εμφανίσει μέχρι τώρα κανένα κρούσμα κορονοϊού.

Πώς μοιάζει η ζωή σε μια πόλη με μηδενικά κρούσματα;-1

Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ με προσοχή. (Φωτογραφία: Kατερίνα Καμπίτη)

Μέρα την ημέρα, η Νάουσα κατάφερνε να μην μπαίνει στον χάρτη με τις περιοχές που επλήγησαν από τον κορονοϊό και μαζί με άλλες επαρχιακές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως το Καρπενήσι, η Σπάρτη και η Άμφισσα, έγινε η εξαίρεση στον κανόνα της πανδημίας.

Όπως λέει σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, Νικόλας Καρανικόλας, το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν μόνο θέμα τύχης, αλλά χρειάστηκε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά από τον ίδιο, ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από τους κατοίκους και μια συνολική διάθεση για συμμόρφωση προς τους κανόνες.

Πώς μοιάζει η ζωή σε μια πόλη με μηδενικά κρούσματα;-2

Κούρεμα την πρώτη μέρα της χαλάρωσης των μέτρων. (Φωτογραφία: Kατερίνα Καμπίτη)

Τώρα όμως που τα μέτρα σταδιακά χαλαρώνουν και οι μετακινήσεις σε λίγο καιρό απελευθερώνονται, η ικανοποίηση του πρώτου καιρού δίνει τη θέση της στα ανάμεικτα συναισθήματα των κατοίκων. Από τη μία οι Ναουσαίοι διψούν να παίξουν το καλό τους χαρτί ώστε να τονώσουν την οικονομία και τον τουρισμό της πόλης, που τα τελευταία χρόνια επίμονα προσπαθούν να χτίσουν, και από την άλλη ανησυχούν πως, κάνοντας κάτι τέτοιο, θα «χτυπηθούν» τελικά από το πρώτο κρούσμα που τόσο συστηματικά απέφευγαν. «Είναι εφησυχασμένοι ακριβώς επειδή δεν υπήρχε κρούσμα, αλλά από την άλλη φοβούνται τη χαλάρωση των μέτρων και ακόμα περισσότερο τη μετακίνηση των πληθυσμών», αναφέρει ο δήμαρχος, περιγράφοντας ακριβώς αυτόν τον διχασμό. Μιλώντας με τους κατοίκους, καταλαβαίνω ότι η θέληση μάλλον νικάει τον φόβο.

Οι Ναουσαίοι είναι αρκετά συνειδητοποιημένοι πως η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική. Σε έρευνα που πραγματοποίησε μέσω διαδικτύου ο Σύλλογος Εστίασης Νάουσας σε περίπου χίλια άτομα, φαίνεται πως η πλειοψηφία είναι πολύ αυστηρή με τα μέτρα που περιμένει να τηρήσουν οι επαγγελματίες και πως οι επτά στους δέκα εκτιμούν πως ο τρόπος διασκέδασης θα αλλάξει από πολύ έως πάρα πολύ στη μετά κορονοϊό εποχή.

Η ποιοτική ησυχία της Νάουσας

Τα καλά νέα για τη Νάουσα είναι πως ο εναλλακτικός τρόπος ψυχαγωγίας που θα αναζητήσουν σήμερα οι κάτοικοι και αύριο οι επισκέπτες της είναι στο DNA του τόπου. Και οι Ναουσαίοι το ξέρουν καλά! Η Ελεάννα Ταμπούρη, ιδιοκτήτρια boutique hotel στην πόλη, το εξηγεί με μία φράση: «Είναι η ποιοτική ησυχία της Νάουσας». Η ησυχία αυτή μεταφράζεται στην ποιότητα ζωής που προσφέρει η πόλη και στη δυνατότητα που έχει κάποιος να φάει, να πιει, να χαρεί και να περπατήσει στην πόλη κρατώντας τις πολυπόθητες πλέον αποστάσεις. Δίπλα στο παραδεισένιο Βέρμιο, με το άλσος του Αγίου Νικολάου στα δέκα λεπτά, τη βόλτα γύρω από τη δροσιά των νερών και των καταρρακτών του ποταμιού Αράπιτσα που διασχίζει την πόλη και το μεγάλο δημοτικό πάρκο, η Νάουσα δείχνει να έχει μια ξεχωριστή θέση για τον καθένα.

Πώς μοιάζει η ζωή σε μια πόλη με μηδενικά κρούσματα;-3

Απογευματινή βόλτα πλάι στο ποτάμι Αράπιτσα, που διασχίζει την πόλη. (Φωτογραφία: Kατερίνα Καμπίτη)

Στα θετικά αυτά, ο Μάρκος Μίγγας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και ιδιοκτήτης γνωστού καφέ της πόλης, προσθέτει πως η περιοχή διαθέτει πολλά και μεγάλα καφέ, αλλά και διάσπαρτα εστιατόρια, στα οποία ο κόσμος δεν θα νιώθει ότι συνωστίζεται. Οι επαγγελματίες μάλιστα, που ήδη έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για την επόμενη ημέρα, συζητούν πλέον με τη δημαρχία προκειμένου να μεταφέρουν κάποια τραπεζοκαθίσματα στο πάρκο και στην πλατεία, ώστε οι πελάτες να νιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς. «Ίσως αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό τελικά να έχει κάποιο όφελος για τη Νάουσα, γιατί θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή για κάποιον που θέλει να κάνει μια εκδρομή να έρθει εδώ», αναφέρει ο κ. Μίγγας.

Ένας ασφαλής προορισμός

Ο νέος επιχειρηματίας δεν είναι ο μόνος αισιόδοξος. Την ίδια σκέψη έχουν κάνει και πολλοί άλλοι, μεταξύ τους και ο δήμαρχος, οι οποίοι ελπίζουν πως η Νάουσα μπορεί να αναδειχθεί, εν μέσω αυτής της επιδημίας, σε έναν ασφαλή προορισμό, που μπορεί να προσελκύσει νέους και παλιούς τουρίστες. Η περιοχή έτσι κι αλλιώς στηρίζεται στον εναλλακτικό και όχι στον μαζικό τουρισμό και στον ταξιδευτή που θα θελήσει να απολαύσει τη γαστρονομία, να δοκιμάσει κρασί στα οινοποιεία της περιοχής, να βιώσει την ιστορία στη Σχολή του Αριστοτέλη αλλά και να απολαύσει τη φύση διαβαίνοντας τα μονοπάτια του Βερμίου.

Πώς μοιάζει η ζωή σε μια πόλη με μηδενικά κρούσματα;-4

Ο γνωστός πλέον τρόπος συναλλαγής στο φαρμακείο. (Φωτογραφία: Kατερίνα Καμπίτη)

«Έχοντας μηδενικά κρούσματα, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στην pole position για την κούρσα της επανεκκίνησης», αναφέρει γεμάτη αυτοπεποίθηση η κ. Ταμπούρη, η οποία ήδη έχει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία στα χέρια της, καθώς τα γκρουπ που έχουν κλείσει για Ιούλιο και Αύγουστο στη μονάδα της δεν έχουν ακυρώσει ακόμη τα αιτήματά τους. Η ίδια εναποθέτει τις ελπίδες και στον εσωτερικό τουρισμό, πιστεύοντας πως ίσως οι Έλληνες αναζητήσουν φέτος το καλοκαίρι έναν διαφορετικό προορισμό.

«Η αμφιβολία θα υπάρχει. Ίσως το πρώτο διάστημα είμαστε και εμείς μουδιασμένοι, αλλά ο κόσμος διψάει να επιστρέψει στην κανονικότητά του, να πιει έναν καφέ, να κάνει ένα ταξίδι που θα γεμίσει το πνεύμα και την ψυχή του», παραδέχεται η ίδια. Εξάλλου, τα γαλατικά χωριά έχουν προ πολλού εκλείψει. Αυτό που όμως έχει μείνει είναι όμορφοι και ζεστοί τόποι, που, με σεβασμό στη νέα πραγματικότητα, μπορεί να γίνουν το καταφύγιο για τις διαφορετικές βόλτες ή διακοπές (;) που θα αναζητήσουμε στο άγνωστο αύριο που μας παραμένει. Σήμερα μια Νάουσα, αύριο ένα Καρπενήσι, μεθαύριο μια Ελλάδα. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή