Χορός και νοσταλγία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Last Dance» και η μυθολογία του Μάικλ Τζόρνταν.

Δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί αν το «Last Dance» είχε κυκλοφορήσει οποιαδήποτε άλλη στιγμή, αν δεν μας είχε βρει όλους μέσα στα σπίτια μας, με κλειστά τα μαγαζιά και χωρίς λοιπές αθλητικές δραστηριότητες. Θα είχε καθηλώσει και πάλι ολόκληρο τον πλανήτη; Το μαραθώνιο ντοκιμαντέρ του ESPN (που το είδαμε μέσω Netflix) για τον Μάικλ Τζόρνταν ολοκληρώνεται αύριο, με την προβολή των δύο τελευταίων επεισοδίων: εμφανίστηκε μέσα στο παγκόσμιο lockdown, γέμισε ό,τι κενό βρήκε και απέκτησε δημοφιλία επιπέδου «Game of Thrones». Σίγουρα, πάντως, έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ήταν εξαιρετικό. Ο νεαρός σκηνοθέτης Τζέισον Χεχίρ συνέλεξε ένα εντυπωσιακό υλικό και το συνέθεσε με μαεστρία.

Ο «τελευταίος χορός» του Τζόρνταν, δηλαδή η τελευταία του σεζόν με τη φανέλα των Μπουλς το 1998, είναι μόνο η αφορμή, ένα σημείο της καριέρας του μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται ουσιαστικά ολόκληρη η ζωή του. Έτσι, παρακολουθούμε πώς δημιουργήθηκε η δυναστεία της ομάδας του Σικάγο, τις σχέσεις του με συμπαίκτες και αντιπάλους, την εξέλιξη του ΝΒΑ και κατ’ επέκταση του ίδιου του μπάσκετ και της αμερικανικής κουλτούρας της δεκαετίας του ’90, όταν ο Τζόρνταν υπήρξε η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου.

Η βασική αφήγηση της ιστορίας κεντήθηκε με διάφορες απίθανες λεπτομέρειες (όπως η «άδεια» του Ντένις Ρόντμαν) και κυρίως άγνωστα αρχειακά πλάνα, που μας βοήθησαν να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο άνθρωπος έζησε για χρόνια με μια κάμερα να τον σημαδεύει. Όσοι μεγαλώσαμε με τον Τζόρνταν δεν μάθαμε πράγματα που δεν ξέραμε, τουλάχιστον όχι σημαντικά. Ξέραμε ότι ήταν δύσκολος χαρακτήρας και απίστευτα ανταγωνιστικός, ξέραμε ότι υπήρξαν σκάνδαλα, δράματα, φήμες και ατελείωτες στιγμές δόξας. Ξέραμε ότι ήταν ο καλύτερος. Κυρίως λοιπόν θυμηθήκαμε· επιστρέψαμε σε μια μυθολογική εποχή, όταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας ένας άνθρωπος καταργούσε τον νόμο της βαρύτητας. Γιατί ο Τζόρνταν έκανε ένα σωρό πράγματα στη ζωή του, αλλά το πιο εντυπωσιακό παραμένει ότι μπορούσε να περπατήσει στον αέρα.  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή