Πετάει ο γάιδαρος;

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια ζώα και γιατί αποκλείονται από τις πτήσεις.

Έχω ένα πρόβλημα με τον ανένδοτο κατά του καπιταλισμού. Παρότι μικροαστός «πάππου προς πάππου» ο ίδιος, χωρίς κομπόδεμα, παρά τα 34 χρόνια προϋπηρεσίας, εκεί που οι παραδοσιακοί αγωνιστές της Αριστεράς και οι όψιμοι Σπάρτακοι του κορονοϊού βλέπουν καπιταλιστικά μεγαθήρια, εγώ βλέπω εργαζομένους.

Τις προάλλες, οι δύο αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιώ συχνότερα μου έστειλαν μέιλ, ζητώντας μου να δεχτώ το voucher για τις ακυρωμένες πτήσεις μου αντί να διεκδικήσω επιστροφή χρημάτων. Το δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. «Παρανομούν!» ωρύονταν οι αγωνιστές του πληκτρολογίου. «Είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να επιστρέψουν τα λεφτά σου». Το ξέρω. Και λοιπόν; Θα γυρίσουμε πενήντα χρόνια πίσω, όταν οι αεροπορικές μεταφορές ήταν η εξαίρεση και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας που είχαν μπει σε αεροπλάνο μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού; Ελπίζω όχι. Αλλά κι αν ακόμα αυτό συμβεί, δεν θέλω να βάλω το λιθαράκι μου σε αυτό το αναχρονιστικό σενάριο. Κάποιοι μπορεί να βλέπετε τα logo και τις υπερβολές των CEO. Εγώ βλέπω πιλότους, ιπτάμενους φροντιστές, προσωπικό εδάφους, ανθρώπους που έχουν μείνει εκτός εργασίας και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Πες το και βίτσιο. Αλλά θέλω να τους ξαναδώ στο πόστο τους. Είναι φίλοι, γνωστοί, άνθρωποι που προσφέρουν καθημερινά.

Και τελευταία, που υποφέρουν την ανοησία του καθενός.

Την περασμένη εβδομάδα, έλαβα ένα οργισμένο μέιλ. Όχι από αναγνώστη, αλλά από ολόκληρη φιλοζωική κοινότητα. Μερικές δεκάδες εξαγριωμένοι φιλόζωοι μου ζητούσαν να καταδικάσω την «άθλια πρακτική» της Aegean να αποκλείσει κάποιες φυλές από τις πτήσεις της. Γιατί; «Επειδή θεωρούν ότι αυτές οι ράτσες είναι επιθετικές και δεν τις θέλουν στις πτήσεις τους».

Μου πήρε δέκα λεπτά –και πολλά λέω– για να ανακαλύψω την πραγματικότητα (πρέπει να τους πήρε πολύ περισσότερο χρόνο για να μαζευτούν και να συντάξουν την επιστολή). Και η πραγματικότητα είναι ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες, σε συμμόρφωση με οδηγίες και προειδοποιήσεις κτηνιάτρων και ειδικών από όλο τον κόσμο, δεν δέχονται σκυλιά και γάτες στο cargo τους (τον χώρο αποσκευών του αεροπλάνου, όπου πετάνε αναγκαστικά τα μεγαλόσωμα σκυλιά) με πλακουτσωτό ρύγχος.

Η προφύλαξη έχει να κάνει με το ενδεχόμενο τα ζώα με τα συγκεκριμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον χώρο μεταφοράς τους. Αυτό, σε συνδυασμό με το στρες, στο οποίο υποβάλλονται λογικά, και την αδυναμία τους να αναπνεύσουν ελεύθερα, μπορεί να τα σκοτώσει. Και επειδή η άφιξη ενός νεκρού ζώου στο αεροδρόμιο προορισμού είναι, αν μη τι άλλο, «κακή διαφήμιση», οι εταιρείες αποφάσισαν να τα αποκλείσουν από τις πτήσεις τους.

Και καλά κάνουν. Για την ακρίβεια, από τη στιγμή που μια τέτοια πιθανότητα υπάρχει –και αυτό λέει η επιστήμη–, θεωρώ ανεύθυνη τη στάση των άλλων εταιρειών, εκείνων που δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτό το ενδεχόμενο. Τη λίστα με τα βραχυκέφαλα ζώα μπορείτε να τη βρείτε εύκολα εδώ: https://el.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/AnimalRestrictionsGR1.pdf

Όπως θα μπορούσαν να το κάνουν με ένα απλό τηλεφώνημα και οι οργίλοι φιλόζωοι που ζήτησαν τη συνδρομή μου. Φαίνεται, όμως, ότι ένα τηλεφώνημα δεν αρκεί για να εκτονώσει την οργή που αισθάνονται μερικοί απέναντι… ειλικρινά δεν ξέρω σε τι. Υποπτεύομαι, στη ζωή. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή