Τραπεζάκια έξω, ναι μεν, αλλά…

Τραπεζάκια έξω, ναι μεν, αλλά…

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα πρέπει να γίνει για την επιβίωση του κλάδου της εστίασης.

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ με αναλυτικές οδηγίες για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Ακούμε για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11%, για διπλασιασμό των τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο, όπου είναι δυνατό, για να καλυφθεί μέρος της χαμένης χωρητικότητας εξαιτίας των αποστάσεων ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται, για ελάφρυνση από τα δημοτικά τέλη, όπου δεν είναι εφικτή η επέκταση στα πεζοδρόμια.

Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: αναγκαία και απαραίτητα τα μέτρα, γιατί προέχει η υγεία μας. Όμως αρκούν για τη βιώσιμη επανεκκίνηση του τόσο σημαντικού για την οικονομία κλάδου της εστίασης; Όποιος έχει στοιχειώδη αντίληψη της οικονομίας σίγουρα αντιλαμβάνεται πως ξεκινάει ένας μακρύς ανηφορικός δρόμος, με δυσάρεστες ανατροπές και αποδιάρθρωση.

Να, ας πούμε, τι θα γίνει με τον Οικονόμου; Σε ποια απλωσιά να βγάλει τραπεζοκαθίσματα; Και η όποια φορολογική ή άλλη ελάφρυνση φτάνει για να σταθεί στα πόδια του, για να μην κλείσει το μαγαζί του; Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ μια Αθήνα χωρίς τον Οικονόμου. Το μαγαζί κοντεύει 100 χρόνων, στα τραπέζια του, στο πεζοδρομιάκι του, νιώθουμε ιστορικοί πολίτες της πόλης μας, ζούμε μια πλευρά της συμβολική. Ένα τοπόσημο, ένα θέατρο μνήμης είναι ο Οικονόμου, μας παρακινεί σε αυτογνωσία. Δεν μπορώ να διανοηθώ την Αθήνα χωρίς τους Οικονόμου της.

Αλλά τι γίνεται και με τα καλά μας εστιατόρια; Το έχουμε ξαναπεί: τα καλά εστιατόρια μιας χώρας πρέπει να αντιμετωπίζονται ως θεσμοί, να τα προστατεύει, να τα αναδεικνύει η ίδια η πολιτεία. Η υψηλή μαγειρική συμβάλλει στη δημιουργία υψηλής γαστρονομικής αισθητικής, είναι ένα άυλο (αν και υλικό), ένα παραγκωνισμένο, πλην όμως ανεκτίμητο, συμβολικό, πολιτισμικό και οικονομικό, κεφάλαιο.

«Τα μαγαζιά μας έκλεισαν δύο μήνες, δεν άδειασαν όμως ποτέ. Ήταν γεμάτα από τα γέλια σας, τις χαρές, τα τσουγκρίσματά σας». Ο Λευτέρης Λαζάρου ανοίγει την αυλαία και δίνει τον τόνο στο συγκινητικό βίντεο που κατέκλυσε τα ελληνικά social media πριν από μερικές ημέρες. Λίγο πριν, σε μαύρο φόντο, σαν ζενερίκ σε ταινία, οι εξής φράσεις: «Όταν επιστρέψουμε… θα είμαστε όλοι εκεί. Έτοιμοι να σας καλωσορίσουμε». Στο τρίλεπτο βίντεο, πρωτοβουλία των φωτεινών –ασχέτως αστεριών και στραφταλιζέ βραβείων– μαγείρων Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Νίκου Ρούσσου, συμμετέχει πλειάδα Ελλήνων και Ελληνίδων σεφ, που μας δίνουν τη θερμή υπόσχεση της συνάντησης στα μαγαζιά τους, στα τραπέζια τους. Δεν αναφέρονται ονόματα επιχειρήσεων, μόνο των σεφ. Είναι μάλλον η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο πολλούς μαγείρους μαζί. Θα μου πείτε, είναι η πρώτη φορά που πλήττεται σύσσωμος ο κλάδος. Το βίντεο μπορείτε να το βρείτε στο facebook ή στο instagram, με τα hashtags #GreekChefsUnited #UnitedWeCook #Μαγειρεύουμε_ενωμένοι

Οι μάγειρές μας είναι μαχητές, θα παλέψουν. Ας τους ακούσουμε, ας τους βοηθήσουμε, πολιτεία και πολίτες. Όπως και όσο μπορούμε ο καθείς, παίρνοντας τις αυτονόητες προφυλάξεις. Για να επιστρέψουν και να μας καλωσορίσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Είναι κομμάτι της ζωής μας.■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή