ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Μια ημέρα ομορφιάς

mia-imera-omorfias-2381056

Στο νούμερο 715 της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, στα μέσα της δεκαετίας του 1930, δύο γυναίκες απολαμβάνουν έναν φυσικό χυμό φρούτων ή λαχανικών· πάνω σε ένα κρεβάτι γεμισμένο με άμμο, πριν συνεχίσουν με ένα τονωτικό μπάνιο «ήλιου» κάτω από τις λάμπες με το υπεριώδες φως – εξ ου και τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά.

Πρόκειται για μια χαλαρή «Day of Beauty», μια ημέρα ομορφιάς, στο πρωτοποριακό κέντρο αισθητικής της Έλενα Ρουμπινστάιν. Έχει προηγηθεί ένας έλεγχος προσώπου, για να σημειωθούν οι όποιες ατέλειες και να συζητηθούν οι ανάλογες θεραπείες, ανάλογα με τον τύπο δέρματος της κάθε πελάτισσας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της δεκαετίας του 1930, η Πολωνή Ρουμπινστάιν (1872-1965) χτίζει την αυτοκρατορία της, καθώς η αμερικανική οικονομία «αναρρώνει» από το χρηματιστηριακό κραχ του 1929 και συνεχίζει την ανάπτυξη της καταναλωτικής της κουλτούρας. Το επταώροφο κτίριο στην 5η Λεωφόρο είναι η «ναυαρχίδα» μιας αλυσίδας κέντρων που ανοίγουν μια νέα σελίδα στη βιομηχανία της ομορφιάς.

Τις πρωινές θεραπείες ακολουθεί ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα, βασισμένο στις διαιτητικές οδηγίες ενός κέντρου αδυνατίσματος στη Ζυρίχη της Ελβετίας, ενώ η ημέρα ομορφιάς συνεχίζεται με απογευματινές θεραπευτικές επιλογές, όπως ένα μπάνιο με παστεριωμένο γάλα ή μια ηλεκτρο-τονωτική θεραπεία προσώπου για σύσφιξη. Συνιστάται επίσης μια επίσκεψη στο γυμναστήριο, στους χώρους του οποίου τα έργα τέχνης φέρουν την υπογραφή του Ζουάν Μιρό και του Σαλβαντόρ Νταλί.■