«Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που θα θυμάμαι είναι αυτή η κάπως άβολη, απόκοσμη, απόλυτη ησυχία που επικρατούσε τόσο στο αεροδρόμιο όσο και μέσα στο αεροπλάνο. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ». Ο Τάσος Ιωάννου ήταν ανάμεσα στους επιβάτες της δεύτερης πτήσης που πραγματοποιήθηκε από τη Λάρνακα για την Αθήνα την περασμένη Δευτέρα, ημέρα της επανέναρξης των διεθνών πτήσεων από τα αεροδρόμια της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης. 

«Ήταν μια βουβή πτήση, που έκανε όλη την εμπειρία ιδιαίτερη και περίεργη μαζί». Όταν του ζητώ να συγκρίνει την ατμόσφαιρα ανάμεσα στα δύο αεροδρόμια βρήκε τη Λάρνακα καλύτερα προετοιμασμένη. «Περίμενα το αντίστροφο, αλλά στο αεροδρόμιο της Κύπρου ένιωσα πιο ασφαλής: σου έκαναν θερμομέτρηση, υπήρχαν παντού οι κατάλληλες σημάνσεις και αντισηπτικά. Στην Αθήνα η αίσθηση ήταν πιο “ανέμελη”, δεν είδα την εγρήγορση που βρήκα στη Λάρνακα. Μου έκανε εντύπωση το ότι δεν λειτουργούσε το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου διαβατηρίου και έπρεπε να σ’ το τσεκάρει ο υπάλληλος στο γκισέ». Ο κύριος Ιωάννου δεν υποβλήθηκε σε τεστ. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους επιβάτες που φτάνουν από εννέα χώρες (Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία), οι οποίοι υποβάλλονται όλοι υποχρεωτικά σε τεστ. 

Πολύ ευχαριστημένος από την εμπειρία τόσο από την πτήση όσο και από την εικόνα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» δηλώνει ο Ηλίας Μπίσιας, ο οποίος βρέθηκε στην αρχή της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη. Η μαρτυρία του έχει αξία, καθώς το τελευταίο διάστημα χρησιμοποίησε, εκτός από αεροπλάνο, και υπεραστικό λεωφορείο (ΚΤΕΛ) και τρένο. «Μόνο στο αεροδρόμιο είχα την αίσθηση της απόλυτης ασφάλειας. Στο λεωφορείο ο κόσμος δεν φορούσε καν μάσκες. Ήταν ένα ευχάριστο σοκ η εμπειρία και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο μάς περίμενε ένα μικρό “δώρο” με μάσκα και αντισηπτικό». Προφανώς, όμως, δεν μιλάμε για τα αεροδρόμια όπως τα ξέραμε πριν από την πανδημία. «Παρά τις προσπάθειες όλων, η ατμόσφαιρα μέσα στους αεροσταθμούς είναι καταθλιπτική», επισημαίνει ο κύριος Μπίσιας και αναφέρεται κυρίως στα κλειστά καταστήματα και καφέ, αλλά και στην περιορισμένη συχνότητα των πτήσεων. Όσο για φαινόμενα «συνωστισμού», η κ. Ιφιγένεια Ζαχαροπούλου, που έφτασε στην Αθήνα από το Παρίσι, μας αφηγήθηκε δύο χαρακτηριστικά περιστατικά: τη μαζική «έφοδο» των επιβατών στο αεροπλάνο όταν ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα η έναρξη της επιβίβασης («ευτυχώς, υπήρξε παρέμβαση», λέει) και οι αυστηρές παρατηρήσεις που δέχθηκε σχεδόν από όλους ένας νεαρός επιβάτης ο οποίος επέμενε να κυκλοφορεί με τη μάσκα στο χέρι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή