ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Τα ξέγνοιαστα χρόνια

ta-xegnoiasta-chronia-2385447

Ο δεκάχρονος Αλέξανδρος και η οκτάχρονη αδελφή του Χριστίνα χαίρονται το καλοκαίρι στην πισίνα του Monte Carlo Beach Club, στο Μονακό, το 1958. Τις ανέφελες στιγμές των δύο παιδιών απαθανατίζει ο Σλιμ Άαρονς, ο φωτογράφος μιας ολόκληρης εποχής «γλυκιάς ζωής».

Το καλοκαίρι εκείνο, οι γονείς τους, Αριστοτέλης Ωνάσης και Τίνα Λιβανού, φιλοξενούν στην οικογενειακή θαλαμηγό «Χριστίνα», που πλέει στα νερά της Κυανής Ακτής, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ένα από τα καλοκαιρινά εκείνα βράδια, το ζεύγος Ωνάση θα καλωσορίσει στο σκάφος τον τότε γερουσιαστή Τζον Φ. Κένεντι και τη σύζυγό του Τζάκι Μπουβιέ, που κάνουν διακοπές στη Γαλλική Ριβιέρα, καθώς ο ανερχόμενος Αμερικανός πολιτικός επιθυμεί πολύ να γνωρίσει τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό. Στο μεταξύ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης δραστηριοποιείται ήδη επιχειρηματικά στο μικρό πριγκιπάτο και για την ώρα τουλάχιστον διατηρεί καλές σχέσεις με τον μονάρχη των Μονεγάσκων, πρίγκιπα Ρενιέ.

Τα ξέγνοιαστα καλοκαίρια των δύο παιδιών θα περάσουν γρήγορα. Δύο χρόνια αργότερα, ο Αριστοτέλης και η Τίνα θα βάλουν τέλος στον γάμο τους, ενώ το 1968 ο Ωνάσης θα παντρευτεί την Τζάκι, αφού έχει μεσολαβήσει η σχέση του με τη Μαρία Κάλλας και η δολοφονία του προέδρου Κένεντι, το 1963. Στις αρχές του 1973, ο 25χρονος Αλέξανδρος θα τραυματιστεί βαριά σε πτώση αεροσκάφους και ο Αριστοτέλης θα συναινέσει στην αφαίρεση της μηχανικής υποστήριξης που τον κρατάει στη ζωή. Η Χριστίνα θα πεθάνει από έμφραγμα σε ηλικία 37 ετών, το 1988, στην Αργεντινή.