Η ζωή μας drive-in

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχουν υπάρξει και χειρότερα καμαρίνια. Ούτε η συννεφιά είναι πρόβλημα. Ας βρέξει. Τίποτα δεν πρόκειται να χαλάσει την παράσταση – ούτε ο κορωνοϊός. Οι εικονιζόμενοι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου της Τσεχίας «κατέλαβαν» ένα πάρκινγκ έξω από μια λαχαναγορά στην Πράγα και έστησαν ένα drive-in θέατρο εν μέσω γενικού lockdown. Η ακουστική δεν ήταν η καλύτερη και γι’ αυτό οι διοργανωτές προνόησαν να προμηθεύσουν κάθε αυτοκίνητο με ειδικά, φορητά ηχεία. Θεωρητικά μπορούσες να δεις την παράσταση και με κλειστά παράθυρα. Ας βρέξει. 

Τα κάθε λογής drive-in σε όλο τον κόσμο, από τα πιο πρωτότυπα, όπως το συγκεκριμένο, μέχρι τις κλασικές προβολές ταινιών (που έφτασαν και στη χώρα μας), έδωσαν κάποιες λύσεις διασκέδασης εν μέσω πανδημίας και χάρισαν μια νέα αίγλη στο αυτοκίνητο, που σταμάτησε να είναι απλώς ένα όχημα.

 

Η ζωή μας drive-in-1

 

Αυτούς τους μήνες τελέστηκαν γάμοι μέσα σε αυτοκίνητα, έγιναν τελετές αποφοίτησης, δόθηκαν ραντεβού, γιορτάστηκαν γενέθλια και κάποιοι πιστοί εξομολογήθηκαν από τη θέση τους πίσω απ’ το τιμόνι. Αυτό συμβαίνει στην εικόνα, σε μια κωμόπολη νότια της Βουδαπέστης, όπου τα αυτοκίνητα έκαναν ουρά για να συναντήσουν για λίγα λεπτά τον καθολικό ιερέα της ενορίας στο πάρκινγκ της εκκλησίας. Αντίστοιχες εικόνες είδαμε σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς η πανδημία κράτησε κλειστούς τους ναούς στις περισσότερες χώρες και η ασφάλεια του αυτοκινήτου ήταν μια λύση για τις βασανισμένες συνειδήσεις που είχαν ανάγκη το μυστήριο της εξομολόγησης. Οι πληγέντες από την πανδημία, πάντως, εξασφάλισαν από το Βατικανό πλήρη άφεση αμαρτιών, σύμφωνα με επίσημο διάταγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

 

Η ζωή μας drive-in-2

 

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη το BMW Drive-in Fest 2020, που διαφημίστηκε ως το πρώτο μιας νέας κανονικότητας. Η πρώτη σειρά σε μια ροκ συναυλία συνήθως έβρισκε τους θεατές στριμωγμένους και σε διαρκή κίνηση, αλλά ναι, είπαμε, η νέα κανονικότητα. Τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο ακυρώθηκαν, όπως και τα μικρά, και χιλιάδες καλλιτέχνες βρίσκονται στο όριο της οικονομικής καταστροφής, οπότε και σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο μπορεί να δώσει μια λύση.   

Ο Ρολάν Μπαρτ χαρακτήρισε κάποτε τα αυτοκίνητα «μαγικά αντικείμενα». Ήταν λίγο αφότου η Citroen είχε λανσάρει τον θρυλικό «βάτραχο» και ο Γάλλος φιλόσοφος σχολίασε ότι θαυμάζουμε τα αυτοκίνητα όπως κάποτε θαυμάζαμε τους μεγάλους γοτθικούς ναούς, ως τις υπέρτατες δημιουργίες μιας εποχής που συχνά αγνοούμε ποιος τις εμπνεύστηκε. Σήμερα δεν θαυμάζουμε τα αυτοκίνητα όπως παλιά, αν και, ως «μαγικά αντικείμενα», έγιναν κατά κάποιον τρόπο μια αυτονόητη προέκταση της προσωπικότητάς μας. Μπορούμε να τα θαυμάζουμε γι’ αυτό. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή