Drive in Festival: τέχνη σε τέσσερις ρόδες

Drive in Festival: τέχνη σε τέσσερις ρόδες

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Γερμανία, όπου στο πρώτο ρέιβ πάρτι οι κόρνες αντικατέστησαν τα χειροκροτήματα, μέχρι την Τεχεράνη όπου θερινό σινεμά στήθηκε σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ, το drive in κάνει δυναμική επιστροφή, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στις απολαύσεις που θέλει να μας κλέψει φέτος το καλοκαίρι ο κορωνοϊός.

Η νέα τάση βλέπει το αυτοκίνητο όχι μόνο ως μέσο μεταφοράς, αλλά και διασκέδασης, και εγγυάται όλες τις απαραίτητες αποστάσεις που πρέπει πλέον να τηρούνται. Μια παρέα όμως στη Θεσσαλονίκη θέλησε να πάει ένα βήμα παρακάτω. Δεν ήταν μόνο το θέμα της ασφάλειας. Για την Parenthesis, τη δημιουργική ομάδα που έχει στο δυναμικό της επί μία δεκαετία επιτυχημένες και πρωτότυπες καλλιτεχνικές διοργανώσεις, ήταν αυτή η ρετρό και συνάμα μποέμικη κουλτούρα του drive in που της έδωσε την έμπνευση για κάτι μεγαλύτερο, το Drive In Festival. Το νέο φεστιβάλ θα περιλαμβάνει συναυλίες, μουσικά πάρτι, σύγχρονο χορό, θέατρο, κινηματογραφικές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις, τα οποία όμως ο θεατής θα μπορεί να απολαύσει μέσα από το αυτοκίνητό του.

Σε ένα ταξίδι στην Αμερική

Ένας από τους εμπνευστές του, ο Κωνσταντίνος Κουλουζάκης, θυμάται πως οι πρώτες συζητήσεις για μια φρέσκια προσέγγιση του drive in γεννήθηκαν πολύ νωρίτερα, πριν από δύο καλοκαίρια, όταν η ομάδα είχε επισκεφτεί την Αμερική και είχε γνωρίσει τα θερινά σινεμά της. Άλλωστε αυτή είναι η χώρα όπου ο drive in κινηματογράφος έφτασε στο απόγειό του τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, όταν χιλιάδες Αμερικανοί μαζεύονταν σε αλάνες για να απολαύσουν από το κάθισμα του αυτοκινήτου τους καινούργιες ταινίες. Η τάση έφτασε και στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’70, αλλά ξεθώριασε γρήγορα, αφήνοντας τα τελευταία drive in cinema να παίζουν στο τέλος μόνο φιλμ ερωτικού περιεχομένου, πριν κλείσουν οριστικά. 

Οι ιδέες που γεννήθηκαν σε εκείνο το ταξίδι της ομάδας ξεκίνησαν να ανασύρονται όταν ο κορωνοϊός άρχισε να κλείνει κινηματογράφους και να ακυρώνει συναυλίες και φεστιβάλ. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο που να δίνει βήμα στους καλλιτέχνες και συγχρόνως να απαντά στην ανασφάλεια του κόσμου λόγω της πανδημίας. Έτσι ένα βράδυ είπαμε: “Κατοχυρώνουμε το Drive in Festival”», μου λέει ο Κωνσταντίνος.

Δημιουργώντας ένα νέο stage

Για τον ίδιο και τη δημιουργική του παρέα, η εφαρμογή του drive in μόνο στον κινηματογράφο δεν ήταν αρκετή. Η πραγματική πρόκληση ξεκίνησε όταν προσπάθησαν να δουν πώς άλλες τέχνες, όπως το θέατρο και ο χορός, μπορούσαν να προσαρμοστούν σε μια τέτοια, καινούργια, φόρμα. «Αυτό που κάναμε ως λύση ανάγκης  μας έδωσε μια νέα πραγματικότητα, ένα νέο stage, και αυτό θέλουμε να το μοιραστούμε με τους καλλιτέχνες», αναφέρει.

Drive in Festival: τέχνη σε τέσσερις ρόδες-1

Μια πρώτη γεύση για το ποιο θα μπορούσε να ήταν το stage αυτό την πήρε στο πρώτο test drive του φεστιβάλ, όταν ένα ζεστό βράδυ του Μαΐου, δίπλα σε ένα ερειπωμένο εργοστάσιο κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο περφόρμερ Αλέξης Ακροβατάκης έδωσε μια εντυπωσιακή παράσταση περικυκλωμένος από δεκατρία αυτοκίνητα που με τους προβολείς τους έλουζαν με φως κάθε του κίνηση. Η περφόρμανς κινηματογραφήθηκε από τον καλλιτέχνη Mike Rafail και κομμάτι αυτής έγινε το teaser video του νέου φεστιβάλ.

«Ήταν τρομερή εμπειρία», περιγράφει ο Κωνσταντίνος. Για τον ίδιο, το γυαλί που χώριζε τον θεατή από τον καλλιτέχνη δεν είναι αυτό που τους αποξένωσε, αλλά αυτό που μπόρεσε να τους φέρει πιο κοντά. «Αυτό που σε περιορίζει την ίδια στιγμή σού δίνει μια άμεση οπτική επαφή. Είναι σαν γυαλιά που σε βοηθούν να εστιάσεις κάπου. Είναι κάτι καινούργιο, στο οποίο αναμετριούνται θεατής και καλλιτέχνης», εξηγεί. Αυτό το στοιχείο του καινούργιου είναι και ένας από τους λόγους που ο Κωνσταντίνος θέλει το Drive In Festival να έρθει για να μείνει και να μη σβήσει μόλις η απειλή του κορωνοϊού εξαφανιστεί.

Όλα είναι δρόμος

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη με ένα μεγάλο τριήμερο ή τετραήμερο, που θα πραγματοποιηθεί στο στρατόπεδο Κόδρα στα τέλη του Ιουλίου. Οι ρόδες του όμως δεν θα κολλήσουν εκεί. Μέχρι τον Οκτώβριο, θα κάνει στάσεις στην Αθήνα, στην Καλαμάτα, στην Ξάνθη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου θα διοργανώνει drive in events ανάλογα με τις ανάγκες και τον χαρακτήρα της κάθε περιοχής. Εξάλλου, όπως παραδέχεται και ο Κωνσταντίνος, στο drive in δεν υπάρχουν καλλιτεχνικά όρια. Κάθε δρόμος και κάθε ξέφωτο μπορεί να αποτελέσουν ανά πάσα στιγμή μια νέα σκηνή για καλλιτεχνική έκφραση. Βάλτε λοιπόν πρώτη και ετοιμαστείτε. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή