Τιρκουάζ, το ελληνικό γαλάζιο

Τιρκουάζ, το ελληνικό γαλάζιο

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό το μοναδικό πετράδι με τη χρωματική μείξη γαλάζιου και πράσινου διατήρησε το όνομά του στα γαλλικά από τη χώρα εισαγωγής του στην Ευρώπη, την Τουρκία. Ερχόταν από τα παλαιά ορυχεία του Ιράν και του Σινά και κοσμούσε λαιμούς και δάχτυλα, καθώς θεωρείται εδώ και αιώνες πετράδι για καλή τύχη. Κυρίες μιας κάποιας εποχής το φορούσαν σε υπερμεγέθη σκουλαρίκια, θεωρώντας το απαραίτητο αξεσουάρ του καλοκαιριού και του μαυρισμένου, από τον ήλιο, δέρματος, ενώ ακατέργαστα κομμάτια δεμένα με ασήμι φορούν παλαιομοδίτες ροκάδες και καουμπόηδες, τέτοια φορούσε και η ζωγράφος Τζόρτζια Ο’ Κιφ στις ζώνες της, καθώς πολλά ορυχεία της πέτρας βρέθηκαν και στις ΗΠΑ.

Το χρώμα του είναι μία από τις πιο συχνές αναζητήσεις στο Google μεταξύ των τουριστών. «Πού θα βρω τιρκουάζ παραλίες;» βγάζοντας στην αναζήτηση μερικές από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Με πρώτα και καλύτερα τα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη, τη Χαλκιδική, χωρίς όμως και οι Κυκλάδες να πηγαίνουν πίσω.

Βλέπετε, εμείς οι Έλληνες το τιρκουάζ το ονομάζαμε κάλαϊς. Ονομασία από όπου προέρχεται το γαλανό, το χρώμα της κρυστάλλινης θάλασσας και του ανέφελου ουρανού. Χρώμα που στη χώρα μας περισσεύει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή