Λίγες ώρες νωρίτερα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Φεβρουάριο του 1915, στην πόλη Κουίνσι του Ιλινόι, η Ενόλα Γκέι έφερε στον κόσμο τον Πολ Τίμπετς, ένα παιδί που από πολύ μικρή ηλικία έδειξε ένα ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για τις πτήσεις και τα αεροπλάνα. Γι’ αυτό και αργότερα παράτησε, τελικά, τις σπουδές του στην ιατρική, αποφασίζοντας να καταταγεί στην πολεμική αεροπορία. Στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου, υπήρξε ο προσωπικός πιλότος του Αϊζενχάουερ και απέκτησε τη φήμη ενός εκ των ικανότερων αεροπόρων της χώρας. Το 1944 απορροφήθηκε στο σχέδιο «Μανχάταν» και στο πρόγραμμα των δοκιμαστικών ρίψεων ατομικών βομβών και αργότερα ορίστηκε να είναι αυτός που θα πιλοτάριζε το αεροσκάφος Β-29 στην πτήση του πρωινού της 6ης Αυγούστου 1945, τέτοιες μέρες πριν από 75 χρόνια, πάνω από την ιαπωνική πόλη Χιροσίμα. Με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Μία μέρα πριν από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, ο Τίμπετς αποφάσισε να δώσει στο αεροσκάφος του το όνομα της μητέρας του και ζήτησε να το γράψουν με μεγάλα γράμματα στο πλάι. Λίγο αργότερα, ο πιλότος φωτογραφήθηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος – είναι αυτός που στέκεται στη μέση, καπνίζοντας την πίπα του. Το ύφος του είναι εντυπωσιακό. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοκυριαρχία του. Η γοητεία που φαίνεται ότι του ασκεί η αίσθηση του καθήκοντος. Ο Τίμπετς είχε πλήρη γνώση του είδους της βόμβας που θα έριχνε λίγες ώρες αργότερα και μέχρι το τέλος της ζωής του δήλωνε ότι έπραξε το σωστό. Το σίγουρο είναι ότι άλλαξε τον κόσμο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή