Σώστε τα κρασιά του 2019

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ίσως η πανδημία της Covid-19, που έφερε τα πάνω κάτω και στον χώρο του κρασιού, να αποτελέσει ευκαιρία να δούμε κάποια πράγματα με άλλο μάτι. Όπως, ας πούμε, τι εννοούμε όταν λέμε «φρέσκο» κρασί. Στη συνείδηση πολλών είναι κρασιά που δεν κλείνουν καλά καλά έναν χρόνο ζωής, άποψη που οδήγησε στις πρόωρες εμφιαλώσεις και σε μια γενική παρανόηση περί φρεσκάδας. Φρέσκο λοιπόν, για να βάζουμε τα πράγματα τη θέση τους, είναι το κρασί για ένα, δύο και τρία χρόνια μετά τον τρύγο του. Φέτος αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να πάει χαμένη η θαυμάσια χρονιά του 2019, εξαιτίας των προβλημάτων της υγειονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνουμε όλοι, για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, γράφουμε σήμερα για την εκστρατεία «Save Vintage 2019: Μια οινική καμπάνια», που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Οι ειδικοί συμφωνούν πως το 2019 ήταν εξαιρετική χρονιά για τις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και πως τα κρασιά αυτής της εσοδείας διαθέτουν εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Πολλοί οινοποιοί εκτιμούν ότι η εσοδεία του 2019 είναι μία από τις κορυφαίες των τελευταίων δεκαετιών ή ακόμα και εσοδεία “αναφοράς” για την περιοχή τους. Ωστόσο, τα ελληνικά κρασιά 2019 επισκιάστηκαν από την πανδημία. Έτσι, η καμπάνια «Save Vintage 2019, όπως λέει και το όνομά της, δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τη διάσωσή τους», αναφέρει το δελτίο Tύπου της καμπάνιας.

Ενόσω η εστίαση υπολειτουργεί και ο τουρισμός έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, και με δεδομένο ότι το Οινόραμα, η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών, ακυρώθηκε το 2020, η καμπάνια, με πυρήνα την ιστοσελίδα www.SaveVintage2019.gr, από τις αρχές του καλοκαιριού φιλοδοξεί να κινητοποιήσει μαζικά όλους τους Έλληνες οινοποιούς, φορείς, διαμορφωτές κοινής γνώμης και οινόφιλους. Στοχεύει, έτσι, στην άμεση ενδυνάμωση της κατανάλωσης ελληνικών κρασιών εσοδείας 2019 και όχι μόνο.

Το σύνθημα «Save» προτρέπει ταυτόχρονα «Σώστε», δηλαδή καταναλώστε και χαρείτε τα κρασιά του 2019 προτού χαθούν, και «Φυλάξτε» τα, δηλαδή αποθηκεύστε και παλαιώσετε αυτά τα κρασιά, ακόμα και τα λευκά, επειδή είναι πολύ υψηλής ποιότητας. 

«Πράγματι, τα κρασιά του 2019 είναι πλούσια, νόστιμα, τραγανά και ισορροπημένα, τα επίθετα δεν λείπουν για να τα περιγράψει κάποιος. Μάλιστα, πολλά απ’ αυτά θα μπορέσουν να παλαιώσουν για δεκαετίες σε ιδανικές συνθήκες», τονίζουν οι εμπνευστές της εκστρατείας, πίσω από την οποία βρίσκεται η εταιρεία Vinetum, που διοργανώνει την έκθεση Οινόραμα. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι «η δράση αυτή αφορά όλον τον αμπελοοινικό κλάδο. Γι’ αυτό και υποστηρίζεται απ’ όλους τους σχετικούς φορείς, ενώ συσπειρώνει σημαντικό αριθμό οινογράφων, δημοσιογράφων οίνου και γεύσης και επιστημόνων του κρασιού. Ανθρώπων που προσφέρουν την πένα και τον ουρανίσκο τους αφιλοκερδώς, δοκιμάζοντας και γράφοντας για τα ελληνικά κρασιά του 2019».

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Save και ξεκινήστε την πλοήγησή σας στα κρασιά του τρύγου 2019! ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή