Έλεν ΝτιΤζενέρις: Η αποκαθήλωση

Έλεν ΝτιΤζενέρις: Η αποκαθήλωση

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποκαλύψεις για τον χαρακτήρα και την αντισυναδερφική συμπεριφορά της διάσημης παρουσιάστριας οδηγούν το πρότυπο που υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια σε κατάρρευση.

Οι αποκαλύψεις για τοξικό εργασιακό περιβάλλον σε ένα μεγάλο σόου, και για αγένεια, κακία και αναισθησία του διάσημου παρουσιαστή του δεν θα έπρεπε απαραίτητα να έρχονται ως σοκ. Στην περίπτωση της Έλεν ΝτιΤζενέρις για κάποιο λόγο φάνηκε να είναι. Όχι τόσο γιατί δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Απλώς γιατί δεν θέλαμε να το παραδεχτούμε. 

Όταν το 1997 η Έλεν ΝτιΤζενέρις μίλησε ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία της, το πλήρωσε ακριβά. Έχασε την εκπομπή της, έμεινε τρία χρόνια εκτός τηλεόρασης, κλείστηκε σπίτι, πέρασε κατάθλιψη. Της στοίχισε σε όλα τα επίπεδα. «Για πέντε λεπτά όλοι το χάρηκαν και το στήριξαν, και μετά άλλαξαν γνώμη», έλεγε στο stand-up σόου «Relatable», που έκανε πριν από δύο χρόνια για το Νetflix. «Στην αρχή φαντάστηκα ότι θα ακολουθήσουν πολλοί “βγαίνοντας από την  ντουλάπα”, σαν αγέλη από ελέφαντες που θα ισοπεδώσουν τα στερεότυπα, αλλά τελικά έμοιαζαν περισσότερο με μια παρέα σουρικάτες που έβγαζαν το κεφάλι τους διστακτικά από τη φωλιά τους για να δουν πώς εξελίσσεται η δική μου περίπτωση, μόνο και μόνο για να εξαφανιστούν αμέσως μετά, όταν η κατάσταση πήρε την κάτω βόλτα».

Όμως βρήκε τη δύναμη να επανέλθει. Έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς παρουσιάστριες στην αμερικανική τηλεόραση, με εισόδημα που ξεπερνά κάθε χρόνο τα 80 εκατομμύρια δολάρια, συγκαταλέγεται στις 50 πιο επιδραστικές γυναίκες στον κόσμο, επίσης παντρεύτηκε την αγαπημένη της, Πόρσια ντε Ρόσι, κέρδισε ένα σωρό βραβεία, μίλησε ανοιχτά για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό, τον βιγκανισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2015, έκανε περισσότερα για να επηρεάσει τη στάση των Αμερικανών σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων από οποιαδήποτε άλλη προσωπικότητα. Ήταν όχι απλώς μια γυναίκα που τα είχε κατακτήσει όλα, ήταν μια ομοφυλόφιλη γυναίκα στην prime time τηλεόραση της συντηρητικής Αμερικής, που τα είχε κατακτήσει όλα.

Έλεν ΝτιΤζενέρις: Η αποκαθήλωση-1

Δεν θέλαμε αυτό το πρότυπο να καταρρεύσει. Θα προτιμούσαμε να είναι το ίδιο γλυκιά και ανθρώπινη και αστεία όταν σβήνουν οι κάμερες. Θα ήταν ωραίο αυτά τα χαριτωμένα τετ-α-τετ με τους καλεσμένους στις αντικριστές πολυθρόνες της εκπομπής της να συνεχίζονταν και off-camera, ενώ σίγουρα δεν θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι στο εργασιακό περιβάλλον του σόου της, που προωθεί την ανοχή στο διαφορετικό, υπάρχουν στελέχη που, εν γνώσει της ίδιας της ΝτιΤζενέρις, κάνουν ρατσιστικά ή προσβλητικά σχόλια, επιδίδονται σε σεξουαλική παρενόχληση, καταπατούν εργασιακά δικαιώματα, αφήνουν τους μη διάσημους καλεσμένους να περιμένουν με τις ώρες χωρίς ένα ποτήρι νερό ή πρόσβαση σε τουαλέτα. Αυτά αποκάλυψαν δεκάδες τέως και νυν εργαζόμενοι του σόου σε ρεπορτάζ του Buzzfeed, που τελικώς ανάγκασε το κανάλι να προβεί σε διερεύνηση και απολύσεις τριών παραγωγών, καθώς και την ίδια την ΝτιΤζενέρις σε απολογητικό βίντεο.

ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ

Είναι όμως τόσο αναπάντεχο το ότι η Έλεν δεν είναι αυτή που νομίζαμε; Όχι και τόσο. Αν παρακολουθούσε κανείς, θα θυμάται περιστατικά που κλόνιζαν από παλιά την εικόνα της, όπως τη φορά που προσπάθησε να εξαναγκάσει τη Μαράια Κάρεϊ να πιει σαμπάνια, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν είναι έγκυος (ήταν και απλώς δεν ήθελε να το αποκαλύψει ακόμα, τελικώς έχασε το παιδί λίγες εβδομάδες αργότερα), ή παλαιότερες αποκαλύψεις, όπως αυτή του σεναριογράφου του sitcom της, που έλεγε από το 2007 ότι η Έλεν γινόταν φρικτή με το που έκλειναν οι κάμερες, προσβάλλοντας τους πάντες. Κι αν κανείς δεν είχε προσέξει αυτά, θα μπορούσε απλώς να παρακολουθήσει το «Relatable», που στο φως των αποκαλύψεων μοιάζει επιτέλους… relatable, στα 68 λεπτά του οποίου η ΝτιΤζενέρις αστειεύεται προσποιούμενη ότι είναι αυτή που τελικώς αποδεικνύεται ότι όντως είναι: σνομπ, απόμακρη, νεόπλουτη, που κάπως μετανιώνει τη στιγμή που λάνσαρε το «be kind with one another», το σλόγκαν με το οποίο κλείνει καθημερινά την εκπομπή της, γιατί δεν της επιτρέπει ποτέ πια να είναι αγενής. Όχι ότι φαίνεται το σλόγκαν να την έχει σταματήσει.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν σαν χιονοστιβάδα το πρώτο ρεπορτάζ του Buzzfeed, όταν ήταν 20 χρονών έκανε αδυσώπητο bullying στον 11χρονο γιο της αφεντικίνας της, αργότερα φερόταν με αγένεια στον σωματοφύλακά της, έβαζε εστιατόρια να απολύουν σερβιτόρες γιατί δεν της άρεσε το βερνίκι νυχιών τους, ενώ αυτό που μοιάζει σίγουρο γιατί επιβεβαιώνεται από όλους είναι πως δεν λέει ούτε γεια στους καλεσμένους της πριν ανοίξουν οι κάμερες. Και ναι, προφανώς αυτό δεν έχει συμβεί στους σούπερσταρ Κέιτι Πέρι, Τζέι Λίνο, Άστον Κούτσερ, Άλεκ Μπάλντουιν και Ντάιαν Κίτον, που βγήκαν να την υπερασπιστούν, μόνο και μόνο για να υποστούν και αυτοί παρόμοια κατακραυγή. Το κοινό, άλλωστε, είχε ήδη αρχίσει να εξοργίζεται όταν σε εκπομπή της, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, παρομοίασε την απομόνωση στην υπερπολυτελή έπαυλή της με τη φυλακή. 

Tώρα το μόνο που μένει, μετά την εκκαθάριση και τα συγκινητικά απολογητικά μηνύματά της, που, όπως φαίνεται, έγιναν ταχύτατα, προκειμένου να αποφευχθεί σκάνδαλο που θα οδηγούσε στη διακοπή της εκπομπής, είναι η φετινή πρεμιέρα που αναμένεται σε έναν μήνα. «Θα είναι η καλύτερη χρονιά μας», φέρεται να είπε στους 200 εργαζόμενους του σόου, μέσω Ζoom. Μένει να το δούμε…   ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή