Στις στοές με τα γιασεμιά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο wine bar του ξενοδοχείου «Ιμαρέτ» στην Καβάλα.

Μπαίνουμε στην πολύβουη Καβάλα, περνάμε κάτω από τις τεράστιες αψίδες του ρωμαϊκού υδραγωγείου και στρίβουμε αριστερά προς την Παλιά Πόλη και το Κάστρο. Εκεί, στη γειτονιά της Παναγιάς, το αυτοκίνητο σταματάει μπροστά σ’ έναν ροζ τοίχο. Διαβαίνουμε την απλή, χωρίς διακριτικά, γυάλινη πόρτα και… το παραμύθι αρχίζει.

Το τεράστιο οικοδόμημα, που χτίστηκε το 1817 από τον Μοχάμεντ Άλη, ήταν ένα μεγάλο σχολείο, ένας μεντρεσές, ο οποίος έγινε σύντομα ξακουστός στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι ένα οικοδόμημα μοναδικής αρχιτεκτονικής έκφρασης, όπου συναντώνται και συνυπάρχουν ανατολικές και δυτικές επιρροές, με αποτέλεσμα ένα «ποιητικό» κτίριο που δεν πρέπει να ξεχάσω να σας πω ότι είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη μνημείο οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα.

Η Άννα και ο βασιλιάς

Πέρασαν όμως οι καιροί, άλλαξαν τα πράγματα, το «Ιμαρέτ» ταξίδεψε σε ταραγμένες θάλασσες, κακοποιήθηκε, προσβλήθηκε, εξευτελίστηκε, μέχρι και αποθήκη καφετέριας έγινε. Ώσπου εμφανίστηκε μια γυναίκα που το ερωτεύτηκε, γιατί «οι γυναίκες σηκώνουν στους ώμους τους τα μεγάλα πάθη», όπως πιστεύει, και έβαλε σκοπό της ζωής της να του δώσει ξανά το κάλλος και το κλέος. Η Άννα Μισιριάν ξανάφτιαξε το «Ιμαρέτ» όπως ήταν κάποτε και το μεταμόρφωσε στο μοναδικό υπερπολυτελές ξενοδοχείο στην Ελλάδα, που έχει την τιμή να στεγάζεται σε ένα μνημείο με κρυφές εσωτερικές αυλές, γαλαρίες και περιστύλια που φωτίζονται από λευκά κεριά, παρτέρια με μυριστικά και πορτοκαλιές, στέρνες και απρόσμενες γωνιές.

To wine bar «Under the jasmin arcades»

Στο «Ιμαρέτ» το κρασί και τα εκλεκτά αποστάγματα ήταν πάντα το δυνατό σημείο. Οι κοντινές εξαιρετικές οινοποιίες της βόρειας Ελλάδας και επιλεγμένα διαμάντια του υπόλοιπου αμπελώνα, συμπληρωμένα από μεγάλα «σπίτια» του παλαιού και νέου οινικού κόσμου, έκαναν τις επιλογές των οινόφιλων πραγματική απόλαυση. Εμπειρία ήταν ανέκαθεν το μοναδικό spirits and liqueurs bar και τα πεντανόστιμα κοκτέιλ. Φέτος, η Γκλόρια Μισιριάν, η νέα γενιά της οικογένειας που έχει πλέον πάρει τα ηνία, αποφάσισε να συγκεντρώσει όλον αυτόν τον οινικό πλούτο και την εμπειρία, και να τον απλώσει στη διάθεση των οινόφιλων (όχι μόνο πελατών του ξενοδοχείου), δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό wine bar «στις στοές με τα γιασεμιά». Στα απομονωμένα τραπεζάκια (λόγω Covid) με φοβερή θέα, στις μαγευτικές μικρές στοές του ιστορικού κτιρίου, μπορείτε να απολαύσετε σαμπάνιες αλλά και αφρώδη κρασιά, λευκά, ροζέ αλλά και κόκκινο, όλα και με το ποτήρι και, φυσικά, τα μοναδικά κοκτέιλ διά χειρός της αγαπημένης μας ομάδας του Clumsies, συνοδεία από μπουκίτσες εμπνευσμένης νοστιμιάς.

Το «Under the Jasmin arcades» είναι το πιο ιδιαίτερο, μοναδικό και ατμοσφαιρικό wine bar που επισκέφθηκα φέτος.■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή