Οι γενναίοι του 2020

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα νέα πολυτελή καταλύματα σε Αθήνα, Μύκονο, Σαντορίνη και Καρδαμύλη, με μοναδική αισθητική και σεβασμό στην αρχιτεκτονική του κάθε τόπου, υποδέχθηκαν, σχεδόν όλα, για πρώτη χρονιά κόσμο σε ένα δύσκολο και παράξενο καλοκαίρι. Ιδιοκτήτες και διευθυντές ξενοδοχείων ζύγισαν τα υπέρ και τα κατά κάθε απόφασης –της λειτουργίας ή μη του ξενοδοχείου τους τη φετινή σεζόν– και, αγνοώντας τις φωνές εκείνων που υποστήριζαν πως δεν ήταν φρόνιμο να προχωρήσουν, αποφάσισαν να ποντάρουν στην επιθυμία για ανεμελιά που γεννά το ελληνικό θέρος. Απαριθμούν ρίσκα, υπογραμμίζουν τα θετικά της νέας μας πραγματικότητας και συμπεραίνουν όλοι πως, όποιο κι αν ήταν το κόστος της απόφασης που πήραν, άξιζε τον κόπο.

 

Οι γενναίοι του 2020-1
Η master σουίτα του Koukoumi Hotel διαθέτει jacuzzi στην υπέροχη βεράντα της. © Stavros Habakis

 

Μύκονος

Το Koukoumi Hotel, το πρώτο vegan ξενοδοχείο στην Ελλάδα, φιλοξένησε τους πρώτους επισκέπτες του στα τέλη Ιουλίου. Δεκατέσσερις μήνες νωρίτερα, στην πατρογονική έκταση της Γεωργίας Κοντιζά στην Άνω Μερά ξεκινούσαν οι εκσκαφές για την ανέγερση της μονάδας. «Μπορεί το έργο να ολοκληρώθηκε γρήγορα, όμως αυτή η ιδέα ωρίμαζε στο μυαλό της ιδιοκτήτριας αρκετά χρόνια», αναφέρει ο διευθυντής του ξενοδοχείου, Μανόλης Ξενάκης. To Koukoumi, που στο μυκονιάτικο ιδίωμα σημαίνει «ζεστό», «απάνεμο», επιδιώκει να στρέψει το ενδιαφέρον σε μια διαφορετική πρόταση διακοπών και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος συμβαδίζει με την παλιά, αυθεντική εικόνα της Μυκόνου, που κινδυνεύει να ξεχαστεί. Το Koukoumi Ηotel, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λευτέρη Πισκιτζή και επιμέλεια του interior designer Μίλτου Επιθυμιάδη, αποτίνει φόρο τιμής στη μυκονιάτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική και περιλαμβάνει 14 boho chic σουίτες διακοσμημένες με φυσικά υλικά. «Πολλοί θεωρούσαν το εγχείρημα ενός αποκλειστικά vegan ξενοδοχείου ως επένδυση υψηλού ρίσκου. Για μένα, όμως, και την ομάδα μου ήταν ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα», σημειώνει η κυρία Κοντιζά. «Χρειάστηκε γερό στομάχι για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες που έφερε η καραντίνα στη Μύκονο (παύση των οικοδομικών εργασιών για δύο μήνες), στις καθυστερήσεις και στους περιορισμούς. Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση το να ανοίξουμε, αλλά η vegan κοινότητα ανταποκρίθηκε με μεγάλη θέρμη. Σκεφτείτε το· επιτέλους, για πρώτη φορά οι vegan θα μπορούσαν να απολαύσουν τις διακοπές τους χωρίς να έχουν το άγχος να ελέγχουν διαρκώς ετικέτες προϊόντων και συστατικά». 

Koukoumi Hotel, Άνω Μερά, www.koukoumihotel.com

 

Οι γενναίοι του 2020-2
Η εντυπωσιακή πισίνα του Andronis Arcadia με θέα το ηλιοβασίλεμα. © Tryfon Georgopoulos

 

Σαντορίνη

Απομονωμένο στην πίσω πλευρά της Οίας, το Andronis Arcadia είναι η τελευταία προσθήκη του ομίλου ξενοδοχείων Αndronis Exclusive, που μόνο στη Σαντορίνη αριθμεί έξι πολυτελείς μονάδες. Άνοιξε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2019 και φέτος η ομάδα του καταλύματος με τις 52 μοναδικής αισθητικής σουίτες, σε σχέδια του Αλέξανδρου Καψιμάλη και με θέα το ηλιοβασίλεμα, προσδοκούσε ότι το ξενοδοχείο θα διανύσει την πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν. Η πανδημία τούς διέψευσε και, μολονότι πολλά διεθνή έντυπα (Condé Nast Traveller, Νew York Times, Vogue, Elle Decoration) είχαν προαναγγείλει την άφιξή του, κατατάσσοντάς το στη λίστα με τα καλύτερα νέα ξενοδοχεία στον κόσμο, οι υπεύθυνοι είχαν αποφασίσει να μην ανοίξουν. «Η οριστική απόφαση για τη λειτουργία του ξενοδοχείου ελήφθη την τελευταία στιγμή και αφού είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες της κυβέρνησης από το νησί για την επανεκκίνηση του τουρισμού», σημειώνει ο Ιωάννης Μαυριδάκης, digital marketing manager του ομίλου. Το ξενοδοχείο υποδέχθηκε τελικά επισκέπτες την 1η Αυγούστου, όμως ο κύριος Μαυριδάκης δεν συγκρίνει τα έσοδα αυτού του καλοκαιριού με τον προηγούμενο Αύγουστο. «Το Arcadia απευθύνεται σε αγορές που φέτος δεν μπόρεσαν καν να ταξιδέψουν στη χώρα μας». Αναφέρει, ωστόσο, πως όσοι ήρθαν συνυπολόγισαν στα θετικά του καταλύματος την απομόνωση και την αυτονομία που εξασφαλίζει κάθε σουίτα στους ενοίκους του. Υποστηρίζει πως, ακόμη και όταν βρεθεί το εμβόλιο για τον Covid-19, αυτό το καλοκαίρι θα μας έχει μάθει «να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί με τους κανόνες υγιεινής, να εκτιμάμε τις ελευθερίες μας και να υπερασπιζόμαστε με μεγαλύτερο σθένος την ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή».

Andronis Arcadia, Οία, www.andronisarcadia.com

 

Οι γενναίοι του 2020-3
Η εσωτερική πισίνα, με αναφορές στα παραδοσιακά λουτρά της Αθήνας. © Christos Drazos

 

Αθήνα

Στη συμβολή των οδών Αγίων Ασωμάτων και Τουρναβίτου, εκεί όπου στο παρελθόν λογιζόταν η «είσοδος» της Αθήνας για τις άμαξες που έρχονταν από Πειραιά, έστεκε για χρόνια ένα εγκαταλελειμμένο καροποιείο. Το ακίνητο ανακατασκευάστηκε με σεβασμό στην ιστορία του και πλέον εδώ και λίγες μέρες λειτουργεί ως boutique hotel με την επωνυμία Asomaton. Το ξενοδοχείο, με την εμφανή πέτρα στην εσωτερική τοιχοποιία και την υπέροχη εσωτερική πισίνα, περιλαμβάνει 19 δωμάτια –όλα διαφορετικά μεταξύ τους– και αναπτύσσεται σε δύο όγκους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική αυλή. Στα δυνατά του σημεία, εκτός από τον επιμελημένο σχεδιασμό που υπογράφει ο αρχιτέκτονας Ιωάννης-Αθηναίος Νικητάκος, είναι και η απρόσκοπτη θέα στην Ακρόπολη. Για την αναδιαμόρφωση των χώρων χρειάστηκαν συνολικά τρία χρόνια. Το ακίνητο, το οποίο χρονολογείται από το 1896, είχε κριθεί διατηρητέο και έτσι για να προχωρήσουν οι εργασίες απαιτούνταν μια σειρά από εγκρίσεις από διαφορετικούς φορείς, όπως η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων. «Δεν είχε νόημα να αναβάλουμε την έναρξη της λειτουργίας του ξενοδοχείου. Είχαμε ήδη βγει εκτός χρονοδιαγράμματος. Η κατάσταση είναι και θα παραμείνει ρευστή για αρκετό διάστημα, δεν ξέρουμε πότε θα ηρεμήσουν τα πράγματα», σημειώνει ο κ. Γιώργος Τσουκαλάς, ένας εκ των ιδιοκτητών. «Επιπλέον, στην απόφασή σου πρέπει να τα σταθμίζεις όλα: όταν έχεις δώσει τα χέρια με κάποιους συνεργάτες και τους έχεις δεσμεύσει επαγγελματικά, δεν μπορείς να τους αφήνεις να ζουν σε αβεβαιότητα, να τους βλέπεις να πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με το επίδομα των 534 ευρώ».

Asomaton: Αγίων Ασωμάτων 10, www.asomaton.com

 

Οι γενναίοι του 2020-4
To πετρόκτιστο Diapori Suites Hotel, με εκπληκτική θέα στο γραφικό λιμανάκι της Καρδαμύλης. © Julia Klimi

 

Καρδαμύλη

Με θέα στο λιμανάκι της Καρδαμύλης και φωλιασμένο ανάμεσα σε σχίνους, θυμάρια, δεντρολίβανα και ελιές, το τεσσάρων αστέρων Diapori Suites Hotel υποδέχθηκε φέτος το καλοκαίρι, για πρώτη φορά, επισκέπτες στα 26 πολυτελή του δωμάτια και σουίτες. Τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου υπογράφει ο αρχιτέκτονας Γιάννης Φουτρής, ο οποίος συνδύασε στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής –χρησιμοποιώντας κυρίως πέτρα και ξύλο– με λιτές γραμμές στα έπιπλα και ουδέτερα χρώματα, ώστε η ανθρώπινη κατασκευή να εναρμονίζεται πλήρως με το τοπίο που τη φιλοξενεί. Ο διευθυντής του ξενοδοχείου, Διονύσης Πονηρέας, αν και με πολύχρονη εμπειρία στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ομολογεί πως ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξος με αυτό το ξεκίνημα. «Είχαμε πολλές ακυρώσεις, θεωρούσα τη σεζόν χαμένη. Στη συνέχεια, όμως, εξομαλύνθηκε αρκετά η κατάσταση. Βοήθησε και η διαρρύθμιση του ξενοδοχείου, μας εμπιστεύτηκε και ο κόσμος, διαπίστωσαν ότι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τηρούμε τις αποστάσεις, καθαρίζουμε πολύ σχολαστικά όλους τους χώρους». Διευκρινίζει πως αυτό που έκανε τη διαφορά στη δική τους περίπτωση είναι πως το Diapori Suites Hotel είναι οικογενειακή επιχείρηση και σε ένα μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις για να «τρέξουν» το ξενοδοχείο, χωρίς να απαιτείται πολύ προσωπικό. Κάνοντας τον απολογισμό του για το περίεργο αυτό καλοκαίρι, υποστηρίζει ότι το μεγάλο κέρδος από αυτή την περιπέτεια που ζήσαμε όλοι είναι πως πολλοί  Έλληνες, και μάλιστα νέοι σε ηλικία, γνώρισαν τη Μεσσηνιακή Μάνη. «Ανακάλυψαν μια Ελλάδα που δεν πίστευαν πως υπάρχει σε απόσταση λίγων ωρών από τα μεγάλα αστικά κέντρα». 

 Diapori Suites Hotel, Καρδαμύλη, Μεσσηνία, www.diapori-hotel.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή