Πώς ένας τόπος γίνεται γαστρονομικός προορισμός

Πώς ένας τόπος γίνεται γαστρονομικός προορισμός

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίπτωση του εστιατορίου Αρακλειά του Γιάννη Γαβαλά, στην Ηρακλειά.

Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς δούλεψε για χρόνια μάγειρας σε εστιατόρια στην Αθήνα και στη Μύκονο. Στην τελευταία εργάστηκε για περίπου μία πενταετία στο εστιατόριο Bakalo, στη Χώρα. Εκεί τον συνάντησα πρώτη φορά και πήρα την πρώτη γεύση από τη σεμνή, καθαρή και εύστοχη μαγειρική του. Δεν ήταν κρυφό το όνειρό του να φτιάξει το δικό του εστιατόριο στο νησί από όπου κρατάει η σκούφια του, την Ηρακλειά. Τότε όμως δεν ήξερα πόσο δραστήριος, συγκεντρωμένος και μεθοδικός είναι. Το ’πε και το ’κανε. Ανακαίνισε το πατρικό του σπίτι, χωρίς να αλλοιώσει την πατίνα του. «Στον Γιάννη βρήκα έναν σύμμαχο», μου λέει ο ομόσταβλός του Φάνης Γαβαλάς, ιδιοκτήτης των Meltemi Villas, όπου απόλαυσα τη θέα στη θάλασσα και στα νησάκια ολόγυρα, καθώς και ένα θαυμάσιο πρωινό, με δικές τους πίτες, ομελέτες με ντόπια ζαρζαβατικά, ξεροτήγανα με ηρακλειανό θυμαρόμελο κ.ά.

Μπήκαμε στην Αρακλειά, το εστιατόριό του, από την μπροστινή αυλή και βρεθήκαμε στο σαλονάκι με το παρκέ και την παραδοσιακή οροφή με τα ξύλινα δοκάρια. Η πίσω αυλή είναι ονειρική. Κάδρο το μικρό νησάκι Βενέτικο και η Σχοινούσα μια χεριά.

Σέρβις για χειροκρότημα: ο Δημήτρης, καλαμπουρτζής, πρόσχαρος, ευγενικός, ταχύτατος, άψογος επαγγελματίας. Ο Γιάννης, μπροστάρης της κυκλαδίτικης κουζίνας, αποθεώνει τη δωρικότητά της. «Δεν βρήκα καλά αμπελοφάσουλα φέτος, κι όσα υπήρχαν ήταν πανάκριβα. Προτίμησα βλιτοκορφές από τον μπάρμπα μου». Ένας ικανός κουζινάρχης θα προσαρμοστεί στα βρισκούμενα. Τις βλιτοκορφές τις έκανε τσιγαριαστές με μυρωδικά και ξινομυζήθρα Ηρακλειάς, η οποία έλιωνε μέσα στο τηγάνι κι ενωνόταν με το εξαιρετικό ελαιόλαδο και τα ζουμιά από τα χόρτα σε μια ελαφριά, αλλά πολύ νόστιμη σαλτσούλα. Τυρολουκουμάδες, τηγανητή τυροκουλούρα –κριτσανιστή αποθέωση των κυκλαδίτικων τυριών– και το νόστιμο γεμιστό καλαμάρι με σπανακόρυζο και βινεγκρέτ λευκού ταραμά είναι signature πιάτα του. Η δική του εκδοχή της λαδένιας είναι έξοχη: με ζυμαράκι λεπτό, στρωμένο με γενναίες δόσεις μηλαίικου πελτέ και χούφτες από λεπτοκομμένα ντόπια κρεμμύδια, μαριναρισμένα και μαραμένα με πελτέ. Δοκίμασα ντόπιο αρνί στον ξυλόφουρνο, με τραγανή πετσούλα-λουκούμι, με παραδοσιακή ηρακλειανή γέμιση με ρύζι, μυρωδικά και συκωταριά. Θραύση κάνει το μισόκιλο σουβλάκι από ψαρονέφρι που είναι μαριναρισμένο σε θυμάρι και φλούδες λεμονιού. 

Πώς ένας τόπος  γίνεται γαστρονομικός προορισμός-1

Το γαλακτομπούρεκο σκαρφάλωσε απευθείας στο top 5 της λίστας μου με τα ωραιότερα γλυκά της ζωής μου. Πρόκειται για ένα παραδεισένιο ρολάκι από χειροποίητο, χωριάτικο φύλλο, γεμισμένο με πλούσια σιμιγδαλόκρεμα, τηγανισμένο ιδεωδώς, απίθανα τραγανό, σερβιρισμένο καυτό μαζί με μια σάλτσα αλμυρής καραμέλας.

Για να χαρακτηρίσουμε έναν τόπο γαστρονομικό προορισμό, σαφώς δεν αρκεί ένα εστιατόριο. Ο Γιάννης, όμως, έκανε πολύ καλή αρχή.■

Αρακλειά, Άη Γιώργης, Ηρακλειά, Τ/22850-71.570, 6944-862.603. Ανοιχτά καθημερινά από τις 18.00. Το εστιατόριο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το τέλος της σεζόν. Κόστος: 15-20 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή