Η μεγάλη περιπέτεια μιας Λευκορωσίδας φλαουτίστριας

Η μεγάλη περιπέτεια μιας Λευκορωσίδας φλαουτίστριας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ξημερώματα της Τρίτης 8 Αυγούστου ένα αυτοκίνητο πλησιάζει αργά το σημείο ελέγχου στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία. Στο πίσω κάθισμα βρίσκεται μια γυναίκα με κοντοκουρεμένα ξανθά μαλλιά. Είναι εμφανώς κουρασμένη και φαίνεται να προβάλει κάποιου είδους αντίσταση στους άντρες που τη συνοδεύουν. Λίγα λεπτά αργότερα, διακρίνεται να σκίζει κάτι και να το πετά από το ανοιχτό παράθυρο. Στο έδαφος δίπλα στην πόρτα του αυτοκινήτου προσγειώνονται τα κομμάτια ενός διαβατηρίου. Κάτω από τη φωτογραφία της γράφει Μαρία Κολεσνίκοβα. 

Η 38χρονη μουσικός (φλαουτίστρια και μαέστρος) έγινε το σύμβολο της αντίστασης στον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, συμμετέχοντας ενεργά στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης κατά τις πρόσφατες εκλογές και στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την επανεκλογή του. Ο Λουκασένκο κυβερνά από το 1994 και του έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης». 

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου είδε δύο άντρες με μάσκες και πολιτικά ρούχα να πλησιάζουν την Κολεσνίκοβα και να τη βάζουν μέσα σε ένα μίνι βαν. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν δύο συνεργάτες της, οι οποίοι επίσης οδηγήθηκαν στα σύνορα με την Ουκρανία με την εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως και έκαναν. Από το Κίεβο περιέγραψαν στους δημοσιογράφους τα γεγονότα στα σύνορα και την ηρωική στάση της Κολεσνίκοβα, που οδήγησε τελικά στη σύλληψή της. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχε καμία πληροφορία για την τύχη της. Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι «φοβάμαι, αλλά όταν είμαι στον δρόμο με τους υπέροχους συμπολίτες μου αισθάνομαι πολύ ασφαλής. Είναι δύσκολοι καιροί για εμάς, αλλά είμαι δυνατή και θα συνεχίσω».■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή