H δροσιά του ήλιου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα premium mixers για απολαυστικά κοκτέιλ.

Τον παλιό εκείνο τον καιρό, που οι μαμάδες μας ήταν έφηβες και οι γιαγιάδες μας ώριμες, κομψές κυρίες, οι συνήθειες κατανάλωσης ποτού ήταν εντελώς, μα εντελώς διαφορετικές. Ήταν πέρα από κάθε φαντασία οι γυναίκες να πίνουν σφηνάκια «σκληρού» αλκοόλ ή ακόμα και κρασί στις μεταξύ τους συνευρέσεις, που ήταν τόσο της μόδας τότε. Όμως το αλκοόλ είχε πάντα τη θέση του! Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μιλάει με νοσταλγία για τις μεσημεριανές «μαστίχες» στα διάφορα αθηναϊκά σαλόνια, όπου οι οικοδέσποινες προσέφεραν λικέρ μαστίχας, γλυκάκια και μικρά αλμυρά καναπεδάκια. Αγαπημένα ποτά ήταν, βέβαια, τα λικέρ. Γλυκά, αρωματικά, φρουτώδη, σπιτικά τις περισσότερες φορές, έμοιαζαν σχεδόν αθώα. «Ροσόλια» τα έλεγε η γιαγιά μου και μου εξηγούσε πως ήταν από τα ιταλικά rosolio, λικέρ από τριαντάφυλλο. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο, αργότερα βρήκα ότι η λέξη «ροσόλι – rosolio» προέρχεται από τη λατινική φράση «ros solis», που σημαίνει «δρόσος του ήλιου», εκείνη η υπέροχη πρωινή δροσιά που φωτίζεται από τις πρώτες ηλιαχτίδες. Ουσιαστικά, ήταν ένα σιρόπι από φρούτα που το αραίωναν με παγωμένο νερό και ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στις κυρίες της Σμύρνης και της Πόλης. Στην Ιταλία το έφτιαχναν και με την προσθήκη αλκοόλ, σαν φάρμακο, στα μοναστήρια, τις κοιτίδες όλων των αλκοολούχων δημιουργιών.

Ροσόλια λοιπόν, μια μεγάλη γκάμα λικέρ φρούτων από εσπεριδοειδή, τριαντάφυλλα κ.λπ., αρωματισμένων με βανίλια και γλυκά μπαχαρικά, ζάχαρη και οινόπνευμα. Σερβιρισμένα σε μικρά κρυστάλλινα ποτηράκια από τα σερβίτσια της κάθε προίκας, τα απολάμβαναν γουλίτσα γουλίτσα οι όμορφες κυρίες και λυνόταν η γλώσσα τους και κοκκίνιζαν τα μάγουλά τους.

Τα σύγχρονα ροσόλια

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Γιατί έφτασε στα χέρια μου μια σειρά premium mixers, τα Ros Solis, ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν, από 100% φυσικές πρώτες ύλες, όπως μας πληροφορούν οι παραγωγοί του.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των Three Cents, χάρηκα ιδιαίτερα που ένας δρόμος ανοίγει στην ελληνική παραγωγή των μη αλκοολούχων «αναψυκτικών», των οποίων πρωταρχικός ρόλος είναι να συμμετέχουν σε αναμείξεις, long drinks και κοκτέιλ. Σας πληροφορώ όμως ότι πίνονται περίφημα και σκέτα, με πάγο, φετούλες εσπεριδοειδών, δυόσμο και φρούτα, όπως τα δοκίμασα εγώ. Η σόδα περγαμόντο-μανταρίνι (Bergamot ’n’ Mandarin soda) με πάγο, μία φετούλα πορτοκαλιού και ένα κλαράκι δυόσμο ήταν τέλεια, όπως τέλεια ήταν και η Ginger Beer, πάλι με πάγο και ένα κομματάκι φρέσκου τζίντζερ, που με γύρισε πίσω στις ετήσιες καλοκαιρινές μου διακοπές στην Κέρκυρα και στις απίθανες κορφιάτικες τσιτσιμπίρες! 

Κάπως έτσι φαντάζομαι τα σύγχρονα ροσόλια, να δροσίζουν τα απογεύματά μας και να δίνουν ζωντάνια στα κοκτέιλ μας!■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή