ΠΛΑΝΗΤΗΣ «Κ»

Το αθάνατο πνεύμα της Ζάχα Χαντίντ

to-athanato-pneyma-tis-zacha-chantint-561081016

Η Σιάν δεν είναι μία ακόμα βιομηχανοποιημένη μητρόπολη της Κίνας. Από τις πρωτεύουσες της παλιάς αυτοκρατορίας και ανατολικό άκρο του Δρόμου του Μεταξιού, διατηρεί τον ιστορικό της χαρακτήρα προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο (τουλάχιστον τα χρόνια πριν από την πανδημία). Σε αυτή την πόλη των σχεδόν 9 εκατομμυρίων, το αρχιτεκτονικό γραφείο της αείμνηστης Ζάχα Χαντίντ (1950-2016) σχεδίασε το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, χωρητικότητας 60.000 θέσεων, με ορίζοντα τους αγώνες του Ασιατικού Κυπέλλου το 2023 που θα φιλοξενήσει η Κίνα.

to-athanato-pneyma-tis-zacha-chantint0

Χωροθετημένο στο ορθογώνιο αστικό πλέγμα της επιχειρηματικής περιοχής του Fengdong, το νέο στάδιο καλλιεργεί μια συναρπαστική, διπλή ταυτότητα: μία περισσότερο «δημόσια», περιμετρικά της εγκατάστασης, εκεί που θα στεγαστούν χώροι αναψυχής και εστίασης, εξασφαλίζοντας ανθρώπινη παρουσία όλες τις ώρες και τις ημέρες, και μία πιο φαντασμαγορική, την επίστεψη του γηπέδου, που δανείζεται τις αναγνωρίσιμες ρευστές, αιθέριες φόρμες από το λεξιλόγιο της πρόωρα χαμένης Χαντίντ.

Το γραφείο της (Zaha Hadid Architects) συνεχίζει μια μεγάλη παράδοση σε αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου, η οποία ξεκίνησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, αλλά «σκόνταψε» λίγα χρόνια αργότερα, όταν ναυάγησε το σχέδιο για το νέο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο. Η ακμάζουσα Σιάν ακούγεται σαν ιδανική αφετηρία για μια νέα αρχή.