Μία εβδομάδα, επτά στάσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλεκτές γεύσεις σε νέα και παλιά στέκια.

Επιστροφή, πολλή δουλειά, πολύ τρέξιμο, πολλή… Αθήνα, πολλή καθημερινότητα. Μετέωροι στο μεταίχμιο και μάζεψα νοστιμιές για να καλοπιάσουμε τον Σεπτέμβριο. Κοπιάστε:

➊ Εκλεκτός καφές από την τριτοκυματική καβουρδίστρια εταιρεία Area 51 και εξαιρετικό σάντουιτς με μαγιονεζάτο κοτόπουλο. Στο άρτι αφιχθέν καφέ Bayard στη Νεάπολη Εξαρχείων, δυο βήματα από το Εκράν. Σύσταση της συναδέλφου και κατοίκου της περιοχής Χριστιάνας. Ευγένεια, φρεσκάδα, ηρεμία, νοστιμιά. Σάντουιτς, κούκις και λοιπά φουρνιστά προμηθεύονται από τον επίσης νεότευκτο φούρνο των Ιλισίων «Τρομερό παιδί». 

➋ Από αυτό το «Τρομερό παιδί», τον τριτοκυματικό φούρνο με τα αληθινής ζύμωσης και υπομονετικής ωρίμανσης ζυμάρια, περάσαμε ένα απόγευμα, μία ώρα πριν κλείσει. Ψωμί ούτε για δείγμα. Καλό δείγμα. Δοκιμάσαμε, όμως, εκλέρ σοκολάτας και λεμονιού, και τάρτες με τις ίδιες γεύσεις. Ένα θα σας πω: μακάρι η πλειονότητα των ελληνικών ζαχαροπλαστείων να έκαναν τέτοια γλυκά. Αμ δε!

➌ Αχ, αυτά τα κρουασάν βουτύρου του «Τάκη»! Και το σοκολάτας, και το άλλο το πιο μελάτο, με την κρέμα αμυγδάλου. Αχ!

➍ Σαββατοκύριακο στην Ύδρα: Μυδομακαρονάδα διά χειρός Κοσμά Σαβριάδη στην «Ωραία Ύδρα», στο λιμάνι. Λινγκουίνι ντούρο, αρτυμένο τόσο όσο, με μια εκρηκτικής νοστιμιάς σάλτσα θαλασσινών, μύδια ψωμωμένα, ζουμερά, το όλον ισορροπημένα πικάντικο, τελειότης. Ταραμοσαλάτα πάλλευκη, κρεμώδης και πυκνή, κολοκυθοκεφτέδες καλοτηγανισμένοι άνευ αλευρίλας και λαδίλας, με ημίρρευστη γέμιση από ζωντανό κολοκύθι και ταιριαστή σάλτσα με γαλοτύρι, φάβα γλυκιά, χταπόδι ξιδάτο, κομμένο σε φέτες-τσιγαρόχαρτο, μεζές από τους λίγους. Στο τέλος μάς έβγαλε χειροποίητο «παστουρμά» από λαβράκι, κομμένο σε διάφανες φέτες, που έφτιαξε με δική του πάστα τσιμενιού. Για τους λάτρεις των ανατολίτικων γεύσεων. Ο Κοσμάς χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται σε σπουδαίο θαλασσομάγειρα. Για να «καθαρίσουμε» στο τέλος, παίρνουμε πάντα τα σορμπέ του θυγατρικού ζαχαροπλαστείου «Καραμέλα» πεπόνι, λεμόνι και μάνγκο. Εξασφαλίστε ότι θα έχουν να σας φέρουν με την παραγγελία σας. 

➎ Επιστροφή στην Αθήνα οδικώς από Μετόχι: Στάση στο Κολιάκι και στην Τραχειά, τα αργολικά φουρνοχωριά – χάσαμε το μέτρημα, πρέπει να είναι πάνω από δέκα οι φούρνοι πάνω στον δρόμο. Είναι ονομαστό το παξιμάδι της Τραχειάς, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις σκάρτο. Όμως αυτά του Νίκου από τον ομώνυμο φούρνο στο Κολιάκι είναι, μου φαίνεται, ένα τσικ ανώτερα. Πυκνά και όσο πρέπει αφράτα, γευστικά, καμωμένα με αλεύρι που τους δίνουν ντόπιοι μυλωνάδες, οι οποίοι δουλεύουν επιλεγμένα ελληνικά στάρια. Πυκνό προζυμένιο ψωμί, θαυμάσια τυρόπιτα και σπανακόπιτα του ταψιού, σπαρταριστό τυρόψωμο. Στα συν η μικρή βιτρίνα με ντόπια τυριά – δοκιμάστε αυτά από το διπλανό τυροκομείο Κατσούλη. Τίμιοι άνθρωποι, εξαιρετικές τιμές. 

➏ Βράδυ Τετάρτης στο Oinoscent. Αναζητήσαμε τις σπανιότητες που έγραφε ο Άρης Σκλαβενίτης, ο συνιδιοκτήτης του wine bar, στη στήλη του στον «Γαστρονόμο» Σεπτεμβρίου. Φύγαμε καταγοητευμένοι. Βάλτε τους δύσκολα, ζητήστε τους το ανέφικτο, η ίντριγκα τους φτιάχνει. 

➐ Το ίδιο βράδυ, κλείσιμο με δείπνο στο Nolan, έξοχο πλην όμως déjà vu. Κύριε Κοντιζά, πότε θα μας τιμήσετε με νέα πιάτα; ■

Bayard, Ζωοδόχου Πηγής 134, Νεάπολη, Τ/212-10.62.743.
Τρομερό παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537.
Αρτοποιότης ο Τάκης, Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, Τ/210-92.30.052.
Ωραία Ύδρα, λιμάνι Ύδρας, Τ/22980-52.556.
Φούρνος Νίκος (Νικόλαος Τζανέτος), επαρχ. οδός Παλαιάς Επιδαύρου-Τραχειάς, Κολιάκι, Τ/27530-71.343.
Oinoscent, Βουλής 45-47, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.374.
Nolan, Βουλής 31-33, Σύνταγμα, Τ/210-32.43.545.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή