Μείνετε ακίνητοι

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ψηφιακό φωτογραφικό πρότζεκτ της National Portrait Gallery με στιγμές από την καραντίνα στη Μεγάλη Βρετανία. 

Μια νεαρή μαθήτρια μπαλέτου σ’ ένα μάθημα χορού μέσω οθόνης, ένας πατέρας που ζυμώνει ψωμί με τον μικρό του γιο, ένας ιερέας που λειτουργεί σε μια άδεια εκκλησία όπου τα καθίσματα γεμίζουν με φωτογραφίες πιστών, μια νοσοκόμα με εμφανή σημάδια κόπωσης σε μια νοσοκομειακή μονάδα.

Στιγμές που γίνονται εικόνες, εικόνες που γράφουν ιστορία – σ’ αυτήν την περίπτωση, τη συλλογική ιστορία μιας χώρας εν καιρώ πανδημίας. Εκατό φωτογραφίες συνθέτουν μια νέα, σε ψηφιακή μορφή, έκθεση που επιμελήθηκε η Κάθριν, Δούκισσα του Κέιμπριτζ, μαζί με μια μικρή ομάδα, για λογαριασμό του μουσείου National Portrait Gallery στο Λονδίνο. Σε μικρές ή μεγαλύτερες έξυπνες οθόνες, οι φωτογραφίες της έκθεσης «Hold Still» (Μείνετε ακίνητοι) μεταφέρουν τη χαρά και τη λύπη, τη συγκίνηση και το αίσθημα της απώλειας των ανθρώπων που βιώνουν την επέλαση της Covid-19 στη Μεγάλη Βρετανία.

Μείνετε ακίνητοι-1

Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ και το μουσείο ανακοίνωσαν την έκθεση τον Μάιο, καλώντας το βρετανικό κοινό να στείλει φωτογραφίες-πορτρέτα, με γνώμονα τους τρεις κεντρικούς άξονες της ψηφιακής παρουσίασης: Πράξεις Καλοσύνης, Βοηθοί-Ήρωες και Νέα Κανονικότητα. Το αποτέλεσμα ήταν μια εισροή 31.598 εικόνων, από τις οποίες η Κάθριν και η ομάδα της ξεχώρισαν τις 100 φιναλίστ. Βασικό κριτήριο της επιλογής δεν ήταν η εξαιρετική αποτύπωση και η άρτια τεχνική, αλλά η δύναμη των συναισθημάτων που αποτυπώνονται στις εικόνες. Πανδημίας επιτρέποντος, το συλλογικό πρότζεκτ αναμένεται να ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της χώρας αργότερα φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή