Η Ρουθ και ο Τζο στον διάδρομο της Ιστορίας

Η Ρουθ και ο Τζο στον διάδρομο της Ιστορίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες, στην αυγή της θητείας της στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ κατεβαίνει έναν από τους διαδρόμους του Καπιτωλίου, κομψή και συγκροτημένη, μόνη γυναίκα ανάμεσα σε άνδρες -μια κατάσταση γι’ αυτήν αρκετά συνηθισμένη-, έχοντας πλάι της τον τότε γερουσιαστή και σημερινό υποψήφιο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. 

Το 1993 είναι υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο και έχει ήδη γράψει ιστορία. Αυτή θα συνεχίσει ως η δεύτερη γυναίκα που θα διοριστεί ποτέ στο σώμα. Θα γίνει η κρίσιμη φιγούρα που θα βοηθήσει στη συγκρότηση της πιο σκληρής και υποτιμημένης επανάστασης στη σύγχρονη ιστορία: τη χειραφέτηση των γυναικών. Μετά τον Θέργουντ Μάρσαλ, που έκανε το ίδιο για τους μαύρους πριν από αυτήν, κανένας άλλος Αμερικανός, λέει το New Yorker, δεν έχει προωθήσει περισσότερο την ισότητα απέναντι στον νόμο.

Με τη στρατηγική επιλογή των υποθέσεών της κατάφερνε να πείθει το αποκλειστικά ανδρικό δικαστήριο να αναγνωρίζει την αντισυνταγματικότητα της διάκρισης λόγω φύλου. Οι περίφημες παθιασμένες μειοψηφίες της και η εμβληματική της φιγούρα τής εξασφάλισαν τελικά ένα ιδιότυπο στάτους ροκ σταρ. Της δόθηκε το παρατσούκλι Notorious RBG -αντίστοιχο του ράπερ Notorious BIG, επίσης μεγαλωμένου στο Μπρούκλιν-, νεαρές κοπέλες την έκαναν τατουάζ, τα κορίτσια ντύνονταν σαν αυτήν τις Απόκριες, το σλόγκαν «You can’t spell truth without Ruth» έγινε μπλουζάκι και η βιογραφία της ανάρπαστη. Κι εκεί έκανε τη διαφορά, έγινε ποπ είδωλο με ουσία. Η Γκίνσμπεργκ άφησε την τελευταία της πνοή στις 18 Σεπτεμβρίου.  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή