Ένα «συκολατάκι» θα πάρετε;

Ένα «συκολατάκι» θα πάρετε;

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρέσκα και ξερά σύκα αποτελούν εξαιρετική παρέα για το κρασί μας.

Οι συκιές, οι ελιές και οι κυδωνιές είναι τα δέντρα που μεγαλώνουν στο κτήμα στο Ληλάντιο και, όπως υποστηρίζει ο γκουρού της ομοιοδυναμικής Έντζο Ναστάτι, «συνομιλούν» με το αμπέλι. Οι ηλικιωμένες συκιές μας, θεόρατες και καρποφόρες, εκτός από την πλούσια σκιά τους, προσφέρουν και εξαιρετικές ιδέες για γρήγορα «μεζεδάκια» που συνοδεύουν το κρασί τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια, όταν έρχονται ξαφνικά οι φίλοι!

Φρέσκα, καλοπλυμένα, με τη φλούδα, κομμένα στα δύο, με άφθονο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αποτελούν υπέροχη συνοδεία λευκών αρωματικών κρασιών με ή χωρίς φυσαλίδες. Τα ίδια σύκα, με τη φλούδα πάντα, σε ρηχή κατσαρόλα καραμελώνουν με καστανή ζάχαρη, λίγες σταγόνες καλό ξίδι και μπούκοβο, για να συνοδεύσουν κόκκινα δροσερά κρασιά και λίγο λεπτοκομμένο ζαμπόν ή ψητό χοιρινό που περίσσεψε από χθες. Ένας από τους καλύτερους μεζέδες για κρασί, αλλά κυρίως για μυρωδάτα τσίπουρα και αποστάγματα οίνου, είναι η συκομαΐδα, εκείνη η μικρή πιτούλα από αλεσμένα ξερά σύκα, μπαχαρικά, αρωματικά, καρύδια και σουσάμι, η οποία διατηρείται μήνες τυλιγμένη σε δαφνόφυλλα. Η ολοκληρωτική, όμως, παράδοσή μου στη γευστική πολυπλοκότητα του συνδυασμού σύκου-κρασιού ήρθε με ένα κουτί «Συκολατάκια» με κόκκινο κρασί της Askada Farm. Υπέροχα σύκα, βυθισμένα σε κόκκινο ξηρό κρασί και τυλιγμένα σε πικρή, πλούσια, εκλεκτή σοκολάτα!

Μια μπουκιά που εκρήγνυται στο στόμα και σε καθηλώνει. Αυτά τα συκολατάκια έφεραν τα βήματά μου στην Κύμη, στον βιολογικό πιστοποιημένο συκεώνα του Στάθη Μηλιώτη και της Λίτσας Μύταλα, δύο νέων ανθρώπων που έχουν δεσμευτεί να ακολουθούν τα προστάγματα της φύσης και να παράγουν βιολογικά προϊόντα με σεβασμό στην παράδοση, στον άνθρωπο, στις αξίες της ζωής. Με τον Στάθη και τη Λίτσα γίναμε αμέσως φίλοι και βέβαια από τα πρώτα πράγματα που κάναμε ήταν να συνδυάσουμε τα προϊόντα σύκου που παράγουν με κρασί. Για τα συκολατάκια συμφωνήσαμε ότι τίποτα λιγότερο από ένα Port Ruby δεν θα τους ταίριαζε.

Τα ξερά σύκα είναι τέλεια με τσίπουρο, ενώ το Άλειμμα Σύκου με ξύσμα από, βιολογικά πάντα, λεμόνια ήταν τέλειο με λευκό, μαλακό κατσικίσιο τυρί κι ένα αρωματικό Sauvignon blanc! Το Chutney σύκου με τζίντζερ και καραμελωμένα κρεμμύδια ήταν τέλειο δίπλα σε σπιτικά μπέργκερ και δοξάστηκε με ένα ελληνικό Pinot Noir Ορειβάτη στα ποτήρια. Δοκιμή στη δοκιμή και κουβέντα στην κουβέντα, καταλήξαμε στο ότι με τα σύκα ταιριάζουν θαυμάσια Riesling ξηρά και ημίξηρα, χαρμάνια με Μοσχάτο, Αγιωργίτικα και Pinot Noir, αλλά και πλούσια Syrah, όπως και ξηρά αφρώδη.

Τώρα που είναι στην ωριμότητά τους, δοκιμάστε τα τελευταία φρέσκα σύκα και στη συνέχεια αφεθείτε στη γοητεία των αποξηραμένων και των προϊόντων που προκύπτουν από αυτά. Με ένα ποτήρι κρασί πάντα!■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή