Μια νέα, παλιά βιβλιοθήκη

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναλειτουργεί, έστω και διαδικτυακά, η δημόσια βιβλιοθήκη της Ουάσιγκτον, που είχε κλείσει λόγω ανακαίνισης το 2017. 

Είναι κάπως ειρωνικό: η δημόσια βιβλιοθήκη της Ουάσιγκτον, γνωστή ως Martin Luther King Jr. Memorial Library, έκλεισε το 2017 για να ανακαινιστεί ριζικά, όπως και έγινε –ένα έργο 211 εκατ. δολαρίων–, αλλά τώρα, που θεωρητικά οι πόρτες της είναι έτοιμες να ανοίξουν για το κοινό, η πανδημία τις κρατάει κλειστές. Η επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης, όμως, είναι εδώ και λίγες μέρες μια σημαντική είδηση, και μπορεί να αναβάλλεται επ’ αόριστον η φυσική παρουσία των κατοίκων της αμερικανικής πρωτεύουσας, ξεκίνησαν όμως οι διαδικτυακές δράσεις (ομιλίες, σεμινάρια κ.ά.) προς κάθε ενδιαφερόμενο. 

Το νέο κτίριο θα διαθέτει (εκτός από 200.000 καινούργια βιβλία) μοντέρνα και τεχνολογικά εξοπλισμένα αναγνωστήρια, αίθουσα χορού, χώρους ηχογραφήσεων, κήπο στην οροφή, καφέ – είναι το σύγχρονο μοντέλο μιας βιβλιοθήκης που αποτελεί εστία πολιτισμού, έχοντας ενεργό και όχι διακοσμητικό ρόλο στην κοινωνία. Το έργο υπέγραψαν τα γραφεία Mecanoo Architecten και Martinez+Johnson, μια δύσκολη ανάθεση και σπουδαία πρόκληση, λόγω της αρχιτεκτονικής ιστορίας του παλιού κτιρίου: ήταν το τελευταίο έργο που σχεδίασε –ολοκληρώθηκε το 1972, μετά τον θάνατό του– ο μεγάλος εκπρόσωπος του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής, Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή