Barbeque στη Θήβα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπογραφή του μάγειρα και βοσκού Άγγελου Δημητρίου.

Ο Άγγελος Δημητρίου βόσκει το δικό του κοπάδι με αιγοπρόβατα. Ο ρόλος του διττός: τρίτης γενιάς κτηνοτρόφος και από το 2013 και εστιάτορας. Οι συνταγές δικές του, αλλά ελεγμένες και εγκεκριμένες από τους συντοπίτες του. Ανάμεσα στον μάγειρα και στους θαμώνες υπάρχει ένα γόνιμο γευσιγνωστικό αλισβερίσι. Οι Θηβαίοι παραδέχονται το Barbeque και το επιλέγουν και για τα ιδιότροπα –βλέπε μπέργκερ με σος πίρι πίρι, ριζότο μοχίτο με γαρίδες–, αλλά και για τα κλασικά. Βγάζουν εκεί τους καλεσμένους τους για να τους ευχαριστήσουν.

Αντιλαμβάνομαι τους λόγους ύπαρξης αυτών των διεθνών δημιουργικών εισβολέων – «το πολύ το “Κύριε ελέησον” το βαριέται κι ο παπάς» φαντάζομαι ότι θα σκέφτηκε ο μάγειρας και θα συμφώνησαν και οι ντόπιοι πελάτες του που θέλουν να δοκιμάσουν και κάτι διαφορετικό εξόν από τα δικά τους. Επιμένω, ωστόσο, ότι τέτοια πιάτα δεν κολλάνε στον μόνιμο κατάλογο. Μοιάζουν με ρούχο που δεν το φοράς, αλλά σε φοράει αυτό. Η αντιπρόταση θα ήταν θεματικά μενού σε προκαθορισμένες μέρες. Επιπλέον, αυτό εξασφαλίζει δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης ποικιλίας και γευστικών εναλλαγών, εξασφαλισμένη φρεσκάδα και μείωση της φύρας.

Στο διά ταύτα, η ορεκτική πατατοσαλάτα με σπασμένη σε κομμάτια πατάτα και κρεμώδη σάλτσα, τα καταπράσινα χόρτα, υποδειγματικά βρασμένα, και οι χοντροκομμένες, κυδωνάτες τηγανητές πατάτες –που συνόδευαν ένα αρνάκι– ήταν τα εχέγγυα του μάγειρα-κτηνοτρόφου για να περάσουμε στο παρασύνθημα. Χίλια μπράβο του, γιατί: το τρυφερό αρνάκι λαδορίγανη κοβόταν με το πιρούνι, ο λαγός στιφάδο με κοκκάρια Θεσπιών ήταν μια γλύκα, το κοκκινιστό μοσχαράκι ήρθε ενδεδυμένο με παχιά ντοματένια σάλτσα πάνω σε χοντρές χυλοπίτες ντούρες και τα παϊδάκια προβατίνας ήταν αυτό που λέμε «λουκούμι». Αυτό το απολαυστικό γεύμα είχε ιχνηλασιμότητα: αιγοπρόβατα ιδίας εκτροφής, μοσχάρια και κοτόπουλα από το κρεοπωλείο Λεμπέση στα Βίλια, ζυμαρικά και ζαρζαβατικά Βοιωτίας. Συνοδεύτηκε από κρασιά του τόπου τους. Εμείς ήπιαμε Κτήμα Μουσών και Θηβαϊκή Γη.■

Επαμεινώνδα 86, Θήβα, Τ/22620-89.098, καθημερινά 11.00-01.00, 12-16 €/άτομο χωρίς τα ποτά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή