Τα πιο ωραία γενέθλια μέχρι τα επόμενα

Τα πιο ωραία γενέθλια μέχρι τα επόμενα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O άνθρωπος που δίνει τον μεγαλύτερο αγώνα κατά της Κυστικής Ίνωσης ζητά «απεριόριστη ανάσα». 

Όταν ο Δημήτρης Κοντοπίδης προβληματιζόταν αν άξιζε τον κόπο να ξενυχτάει για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, ο οικογενειακός τους γιατρός τού είπε κάτι που δεν ξεχνούσε ποτέ: «Δημήτρη, πράγματι η Κυστική Ίνωση είναι μια σοβαρή νόσος και όντως μπορεί να πεθάνεις νέος. Αν όμως γίνει η “στραβή” και ζήσεις;». 

Πριν από λίγες ημέρες, ανήμερα των γενεθλίων του, ο Δημήτρης Κοντοπίδης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Έγινε η “στραβή” και κλείνω τα 38! Εν μέσω πανδημίας γιορτάζω τα πιο ευτυχισμένα μου γενέθλια!».

Ξαφνικά αναλογίστηκα τις δακρύβρεχτες αναρτήσεις που συνοδεύουν τα περισσότερα διαδικτυακά μας γενέθλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντί να κλαψουρίζει, ο Δημήτρης το γιόρταζε με την ψυχή του. 

«Όταν μεγαλώνεις με Κυστική Ίνωση, μια σοβαρή πάθηση με χαμηλό προσδόκιμο ζωής, η αλήθεια είναι ότι κάθε σου γενέθλια είναι μια μικρή νίκη. Έτσι και εγώ στα χρόνια της εφηβείας αγωνιούσα για το αν θα προλάβω να ζήσω». Ο Δημήτρης όχι μόνο έδωσε Πανελλήνιες (πέτυχε εκεί που ήθελε: Γραφιστική), αλλά πήγε και στη Μαδρίτη στην Καλών Τεχνών μέσω Erasmus και συνέχισε στην Αρχιτεκτονική μέχρι τα 28. Κυρίως αφιερώθηκε στον ακτιβισμό, παίρνοντας τη ζωή του (και όχι μόνο τη δική του) στα χέρια του. 

Το 2016 ίδρυσε τη Humane, δημιουργώντας ένα δίκτυο ενδυνάμωσης ευπαθών ομάδων, ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις και ανέλαβε τη διοίκηση του Συλλόγου Ατόμων με Κυστική Ίνωση· σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος, με πρόεδρο την Άννα Σπίνου (φωτ.). «Ο συνδυασμός του ακτιβισμού με τις γνώσεις στην πολιτική φαρμάκου και την εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα μιας καινοτόμας θεραπείας πέτυχε το αδύνατο». Στόχος του Δημήτρη ήταν να πιέσει να έρθει άμεσα στην Ελλάδα η επαναστατική θεραπεία που είχε μόλις κυκλοφορήσει στην Αμερική. «Ύστερα από πολύμηνο αγώνα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και τη μεσολάβηση του Υπουργού Υγείας, το καταφέραμε. Εδώ και δύο μήνες λαμβάνουμε την επαναστατική θεραπεία περίπου 30 ασθενείς που βρισκόμασταν σε κρίσιμη κατάσταση».

Αλλά ο Δημήτρης και οι συναγωνιστές του δεν σταματούν εδώ: αυτές τις ημέρες «τρέχουν» μια καμπάνια crowdfunding για να αγοράσουν 25 ατομικά σπιρόμετρα. Το ατομικό σπιρόμετρο βοηθάει τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση να παρακολουθούν τη δική τους προσπάθεια για «απεριόριστη ανάσα», προστατεύοντάς τους ταυτόχρονα από τις επισκέψεις στα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας. Kαι με 10 ευρώ μπορείτε να βοηθήσετε: https://gogetfunding.com/breath-unlimited/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή