Υιοθεσίες με ένα κλικ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων για την προστασία της αστικής πανίδας.

Υπάρχει μια αποφθεγματική φράση, αμερικανικής προέλευσης νομίζω, αν και αναφέρεται σε ένα ιστορικό ορόσημο που είναι πέρα για πέρα ελληνικό: «Δεν είναι αγώνας ταχύτητας· είναι μαραθώνιος». Τη λένε συνήθως οι γονείς στα παιδιά τους και οι παλαίμαχοι επαγγελματίες στους πρωτάρηδες, όταν θέλουν να τους εξηγήσουν ότι τα περισσότερα επιτεύγματα στη ζωή είναι αποτέλεσμα επίπονης, χρονοβόρας, μεθοδικής δουλειάς. Όχι απλώς μιας καλής ιδέας που ξεκινάει με ένα ξέσπασμα και καταλήγει ξεφουσκώνοντας λίγο αργότερα.

Οι δήμαρχοι της Αθήνας, δυστυχώς όλοι, ακόμα κι εκείνος που στήριξα περισσότερο, φαίνεται πως δεν έχουν ιδέα για το πώς να τερματίσουν έναν μαραθώνιο. Όλες οι κινήσεις που με ενθουσιασμό ανήγγειλαν και εγκαινίασαν για την προστασία της αστικής πανίδας αποδείχθηκε ότι είχαν τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα ενός θαύματος. Γιατί, όπως λέει και η δική μας παροιμία, «όλα τα θαύματα κρατάνε τρεις μέρες».

Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υποδεχόμαστε κάθε νέα δημοτική πρωτοβουλία με αισιοδοξία και να τη στηρίζουμε. Γιατί τουλάχιστον –και σε αντίθεση με τους ανεξέλεγκτους ιδιώτες– έχει για βάση τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Προσέξτε, λέω «για βάση». Η εξέλιξη του οικοδομήματος είναι πάντα μια άλλη κουβέντα.

Περάστε, λοιπόν, από τη νέα ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων για την αστική πανίδα. Περάστε και γραφτείτε, γιατί την τελευταία φορά που τσέκαρα, από μια πόλη κοντά επτακοσίων χιλιάδων κατοίκων, οι εγγεγραμμένοι δημότες ήταν 28 και οι επιτυχημένες υιοθεσίες αδέσποτων 16. Όμως τα ζώα που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ένα σπίτι και μια οικογένεια είναι όλα τσιπαρισμένα (όπως ορίζει ο νόμος), ο αριθμός καταγραφής τους στο μητρώο αναγράφεται κανονικά (όπως ορίζει ο νόμος) και το κόστος της αναδοχής τους είναι 0 ευρώ. Όλα όπως ορίζει ο νόμος. Μάλιστα, δεν βρίσκω καθόλου κακή την ιδέα δήμαρχοι και μέλη ΔΣ άλλων δήμων της επικράτειας να κάνουν μια επίσκεψη και να κάνουν ένα «κλικ» εκεί που λέει «υποχρεώσεις των δήμων για τα αδέσποτα βάσει του νόμου». 

Αν είστε κάτοικοι Αθηνών, σας καλώ να στηρίξετε τη σελίδα και να προωθήσετε τις υιοθεσίες που διαχειρίζεστε από εκεί. Η έννοια της προστασίας της αστικής πανίδας είναι υπόθεση όλων μας. Ο δήμαρχος είναι απλώς ο διαχειριστής της. Το πόσο καλός ή κακός διαχειριστής είναι θα το κρίνουμε στην πορεία. 

Ο δήμαρχος όμως μας έχει τάξει και κάτι άλλο, και κοντεύει χρόνος: δημοτικό κτηνιατρείο στην Αθήνα και απεμπλοκή από το αμαρτωλό ΔΙΚΕΠΑΖ.

Αναρωτιέμαι πόσο ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε. Τα κονδύλια του προγράμματος «Φιλόδημος» μόλις ανανεώθηκαν με μια γενναία αύξηση. Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει; 

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας του Δήμου Αθηναίων για την αστική πανίδα και την προστασία της είναι: animalscityofathens.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή