Λίγο χρώμα ακόμα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς το Διεθνές Φεστιβάλ Αστικής Τέχνης μετέτρεψε τη Νάουσα σε έναν τεράστιο καμβά.

Φεστιβάλ; Yes, please! Ο κορωνοϊός μάς έχει στερήσει τα περισσότερα καλλιτεχνικά δρώμενα, έχει βάλει στον πάγο εκθέσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, ο κόσμος διψά, όχι μόνο για τέχνη, αλλά για επαφή, επικοινωνία, λίγη κανονικότητα. Ελάχιστα φεστιβάλ κατάφεραν να πραγματοποιηθούν λόγω των περιορισμών που θέτει η πανδημία, ένα όμως, λόγω της φύσης του, έγινε, και ήταν ένα καλό αντίδοτο στην απομόνωση που συνεπάγεται η προστασία από τον κορωνοϊό. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αστικής Τέχνης (Urban Art Festival), οι δράσεις δημιουργίας εικαστικών έργων σε δημόσια κτίρια από διακεκριμένους καλλιτέχνες, στην πόλη της Νάουσας, έλαβε χώρα από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου και σε μια εποχή που κυριαρχεί η αίσθηση ότι δεν μπορούμε να πλησιάσουμε, να ακουμπήσουμε, να αγκαλιάσουμε, ήρθε να χρωματίσει και να μας ταρακουνήσει με λίγη τέχνη, από εκείνη που πραγματοποιείται ζωντανά σε δημόσιο χώρο και κάνει την πόλη έναν καμβά όπου άμεσα ή έμμεσα συμμετέχουν όλοι, είτε σαν θεατές είτε σαν συνδημιουργοί. 

Λίγο χρώμα ακόμα-1
Ο Γιώργος Κόφτης απολαμβάνει μαζί με συνεργάτη του τους κόπους του στον μικρό πεζόδρομο της πλατεία Δημαρχίας.

 

Στην πόλη της Νάουσας τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί αρκετά έργα γκράφιτι, και αυτό το είδος σύγχρονης αστικής τέχνης δεν είναι άγνωστο στο κοινό. Άλλοι τη δέχονται με ενθουσιασμό, άλλοι με σκεπτικισμό και άλλοι προσφέρουν τον τοίχο του σπιτιού τους για να γίνει το νέο έργο, όπως συνέβη αρκετές φορές στο φετινό φεστιβάλ. Το σπουδαίο όμως είναι ότι η πόλη γίνεται μέρος ενός μεγαλύτερου πολιτιστικού χάρτη. Το τοπικό συμμετέχει και συνδιαλέγεται με το παγκόσμιο, και όχι μόνο με έναν ψηφιακό αλλά με έναν πραγματικό, ζωντανό τρόπο, με καλλιτέχνες που επισκέπτονται, γεύονται, γνωρίζουν, επικοινωνούν και ζουν την πόλη.

Λίγο χρώμα ακόμα-2
Η εντυπωσιακή τοιχογραφία του Αλέξανδρου Τσάκωνα στην είσοδο του χώρου στάθμευσης στο κτίριο Έρια-Καμίνι.  

 

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον Δήμο Νάουσας έπειτα από πρόσκληση της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων της Γερμανίας, του συλλόγου Πυρετός Χρωμάτων από το Ντίσελντορφ και της Κίνησης για τα Γράμματα και τις Τέχνες που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο χρώμα ακόμα-3
Ο Λάκης Μουρατίδης λίγο πριν ολοκληρώσει το έργο του πίσω από το 7ο Δημοτικό Σχολείο.

 

Ο πατέρας της urban art, Κλάους Κλίνγκερ, βρέθηκε εδώ και μαζί με τη Σεσίλια Χερέρο Λαφίν από την Αργεντινή και τρεις Έλληνες καλλιτέχνες, τους Λάκη Μουρατίδη, Νίκο Κεχαγιά-Lopez, Γιώργο Κόφτη δημιούργησαν τα εικαστικά τους έργα σε σημεία της πόλης όπως το 7ο Δημοτικό Σχολείο, η λαϊκή αγορά, η περιοχή του Δημαρχείου. Στη δράση πήραν μέρος και καλλιτέχνες από τη Νάουσα, ο Αλέξανδρος Τσάκωνας και η Καλλιόπη Λαφάρα, ενώ παράλληλα δημιούργησαν έργα και παιδιά από σχολεία.■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή