Όταν η Ιστορία δεν έχει κέφια

Όταν η Ιστορία δεν έχει κέφια

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πανιώνιος θα θυμάται την επέτειο των 130 χρόνων του για όλους τους λάθος λόγους. 

Τη χρονιά που τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο Πανιώνιος μετρούσε ήδη δύο δεκαετίες αθλητικής ζωής. Είχε ιδρυθεί το 1890 στην ακμαία και κοσμοπολίτικη Σμύρνη της εποχής με το όνομα «Ορφεύς» και σκοπό την καλλιέργεια της μουσικής και της σωματικής αγωγής των μελών του. Σύντομα, ένας πυρήνας μελών του «Ορφέα» που επιθυμούν μια πιο ισχυρή αθλητική ταυτότητα ιδρύουν νέο σύλλογο («Γυμνάσιον»), που έσπευσε να θεσμοθετήσει τους Πανιώνιους Αγώνες. Τελικά «Ορφέας» και «Γυμνάσιον» θα δημιουργήσουν το 1898 τον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης.

Η συνέχεια είναι περισσότερο γνωστή: μετά την Καταστροφή, ο Πανιώνιος θα εγκατασταθεί στην Αθήνα, με προσωρινή έδρα το Παναθηναϊκό Στάδιο. Το 1940 αποκτά το δικό του γήπεδο στη Νέα Σμύρνη, με την οποία θα ταυτίσει όλη τη μεταπολεμική του ιστορία.

Φέτος ο Πανιώνιος γιορτάζει τα 130 του χρόνια. Αν η Ιστορία δεν έπαιζε άσχημα παιχνίδια, θα ήταν μια επέτειος χαράς. Αλλά μια σειρά από μικρές τραγωδίες στα πιο δημοφιλή του τμήματα οδήγησαν χιλιάδες φίλους της ιστορικής ομάδας σε οδυνηρούς συμβιβασμούς με μια ατιμωτική πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, το αγωνιστικό πνεύμα που επιδεικνύουν οι αμούστακοι παίκτες του ποδοσφαιρικού τμήματος από τα σκληροτράχηλα γήπεδα της Γ’ Εθνικής είναι ένα σήμα ελπίδας και ανθεκτικότητας για το μέλλον.  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή