Κοκό Σανέλ, μανιφέστο μόδας

Κοκό Σανέλ, μανιφέστο μόδας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια έκθεση για την Κοκό Σανέλ στο μουσείο Palais Galliera στο Παρίσι. 

Ήταν μια γυναίκα που όρισε τη ζωή της. Αλλά και μια δημιουργός που καθόρισε το γυναικείο στιλ στον 20ό αιώνα. Στο τελευταίο εστιάζει η μεγάλη έκθεση «Gabrielle Chanel-Manifeste de mode», που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο πλήρως ανακαινισμένο μουσείο Palais Galliera στη Δεξιά Όχθη στο Παρίσι.

Το δημιουργικό μανιφέστο της Κοκό Σανέλ συνθέτουν ρούχα, αξεσουάρ, παπούτσια, κοσμήματα και αρώματα, μέσα από τα οποία ξεπροβάλλουν καθαρά οι στιλιστικοί κώδικες του οίκου Chanel. Αν σήμερα αισθάνεστε ότι η μόδα ανακυκλώνεται συχνά σε δημιουργικό επίπεδο, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν η Κοκό Σανέλ προκαλούσε το σύστημα φορώντας παντελόνια και χρησιμοποιούσε ανδρικά υφάσματα σε γυναικεία ταγέρ.

Κοκό Σανέλ, μανιφέστο μόδας-1

Στο Palais Galliera, πάνω από 350 κομμάτια καθρεφτίζουν την επιρροή της Γκαμπριέλ Μπονέρ «Κοκό» Σανέλ, που γεννήθηκε το 1883, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι το 1910 –μια μπουτίκ με καπέλα που σχεδίαζε, ένα από τα οποία παρουσιάζεται στην έκθεση– και παρουσίασε το πρώτο σύνθετο άρωμα, το Chanel No. 5, το 1921. Από τη σπορ μαρινιέρα που αγαπούσε να φοράει στο Μπιαρίτζ και στην Ντοβίλ μέχρι τα αναγνωρίσιμα (υψηλής κοσμηματοποιίας αλλά και περίπλοκα φο) κοσμήματα και το μικρό μαύρο φόρεμα, η Γαλλίδα σχεδιάστρια ανέπτυξε μια γυναικεία γκαρνταρόμπα που υιοθέτησε, πριν από όλους, η ίδια. Ανεξάρτητο, ελεύθερο και παντοτινά κομψό, το μανιφέστο μόδας της Κοκό Σανέλ παρουσιάζεται έως τις 14 Μαρτίου 2021.  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή