Η ιστορία γράφεται με στάχτη

Η ιστορία γράφεται με στάχτη

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αρμένιοι παρέδωσαν στους Αζέρους καμένη γη. 

Αν μπορούμε να ερμηνεύσουμε κάπως τη στάση και το ύφος του Αρμένιου στρατιώτη που καθρεφτίζεται στη φωτογραφία, θα λέγαμε ότι είναι μάλλον αμήχανος, σαν να στερείται ρόλου και σκοπού. Γιατί παρά τον καθαρό, γαλανό ουρανό που βρίσκεται πίσω του, ακριβώς μπροστά του η ατμόσφαιρα είναι μουντή, γεμάτη καπνό, δυσοίωνη.

Είναι η παραμονή της παράδοσης των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, μερικές ώρες πριν οι Αζέροι στρατιώτες φτάσουν στο εικονιζόμενο χωριό Τσερεκτάρ, που βάσει της πρόσφατης συμφωνίας ανήκει στις περιοχές που θα αλλάξουν χέρια. Οι Αρμένιοι κάτοικοι έκαψαν τα σπίτια τους αποχωρώντας, μαζί και εκκλησίες και μοναστήρια, ώστε να μην αφήσουν στους νέους ενοίκους παρά μόνο το ίχνος της απουσίας τους. Και στάχτη. Το βασικό υλικό συγγραφής της ιστορίας. Όχι αυτής που γράφεται από τους νικητές, αλλά της άλλης· αυτής που δεν ξεχνιέται ποτέ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή