Άρπαξε τη ζωή από ένα… πλοκάμι

Άρπαξε τη ζωή από ένα… πλοκάμι

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μικρά χταπόδια» για τα πρόωρα βρέφη. 

Το 2013, μια Δανέζα μαμά έφτιαξε ένα πλεκτό χταπόδι και το έβαλε στη θερμοκοιτίδα του πρόωρου μωρού της. Εκείνο έπιασε ένα από τα πλοκάμια του και διαπιστώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες ήταν πιο ήρεμο και τραβούσε λιγότερο τα καλώδια που συνέδεαν το σώμα του με τα μηχανήματα υποστήριξης. H κίνησή της αυτή εξελίχθηκε σε διεθνή δράση, με ομάδες εθελοντών να πλέκουν χταποδάκια για τα πρόωρα μωρά στην Αμερική, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Αγγλία, στην Ισπανία, στην Αργεντινή κ.α. «Τα πλοκάμια, ίσως, θυμίζουν στο μωρό τον ομφάλιο λώρο τον οποίο έπιανε ως έμβρυο μέσα στον αμνιακό του σάκο ή λειτουργούν ως υποκατάστατο επαφής.

Ταυτόχρονα, όμως, το μικρό αυτό κουκλάκι δίνει την ευκαιρία στους γονείς, οι οποίοι δεν μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους, να του χαρίσουν έναν όμορφο, πολύχρωμο φίλο για συντροφιά», εξηγεί η Κέλλυ Σώκου, που το 2016 έφερε την εθελοντική δράση «Μικρό Χταπόδι» στην Ελλάδα, μέσω της ιστοσελίδας 31ebdomades.gr που είχε δημιουργήσει μετά την προσωπική της εμπειρία ως μαμά πρόωρου μωρού.

Άρπαξε τη ζωή από ένα… πλοκάμι-1

Η προωρότητα δεν είναι κάτι σπάνιο. Ένα στα εννιά μωρά δίνει αγώνα να κρατηθεί στη ζωή μόλις γεννηθεί, καθώς το βάρος του κυμαίνεται από 500 έως 1.500 γραμμάρια. Σήμερα, τα χταποδάκια της ομάδας, ακολουθώντας τους κανόνες ασφαλείας και τα πρωτόκολλα –π.χ. από υποαλλεργικά υλικά, συγκεκριμένη πλέξη και μέγεθος– της διεθνούς δράσης «Octopus for a Preemie», αποστέλλονται σε αρκετές Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ανάμεσά τους στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», στο Αττικόν, στο «Έλενα Βενιζέλου» και στο Μητέρα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Πάτρα και στην Κρήτη.

Τα χταποδάκια δωρίζονται ομαδικά, όχι μεμονωμένα, και χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη του νοσηλευτικού προσωπικού και μόνο με την έγκριση της διεύθυνσης κάθε μονάδας.  

Facebook: Octopus for a Preemie Greece, Μικρό Χταπόδι by 31ebdomades

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή