Ο πρόεδρος και ο μοναχός

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν στο Άγιον Όρος το 1981. 

Το Άγιον Όρος ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στους ξένους ηγέτες, πολύ περισσότερο όταν αυτοί δεν είναι ορθόδοξοι.

Ο εικονιζόμενος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, μετά την ήττα του από τον Φρανσουά Μιτεράν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 1981, ταξίδεψε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του Αν-Εϊμόν. 

Από τις δύο εβδομάδες των διακοπών της, η χήρα –πλέον– του Ζισκάρ ντ’ Εστέν διήνυσε τη μία δίχως τον σύζυγό της, ο οποίος παρέμεινε στο Άγιον Όρος. Ουδείς γνωρίζει αν ο Ντ’ Εστέν αναζητούσε τότε απαντήσεις για την ήττα του από τον σοσιαλιστή Μιτεράν, πάντως σίγουρα οι δύο εβδομάδες στη χώρα μας μάλλον δεν ήταν αρκετές. Στη συνέχεια έφθασε έως τον Καναδά, όπου φιλοξενήθηκε σε ένα ράντσο για ακόμη έξι εβδομάδες. 

Η επίσκεψή του Ντ’ Εστέν στην Ελλάδα ήλθε σε μια περίοδο όπου ήδη διαφαινόταν η ορμητική έλευση του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ο παλιός καλός του φίλος Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ήδη πρόεδρος μιας Δημοκρατίας· μια θητεία η οποία θα αποδεικνυόταν πιο στιβαρή από όσο θα ήλπιζαν πολλοί τότε. 

O VGE, αναδειχθείς το 1974, σε ηλικία μόλις 48 ετών, ως ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας (μέχρι το 2017 και την εκλογή Μακρόν), ο «Κένεντι» των Γάλλων, με τις αμφιλεγόμενες σχέσεις με δικτάτορες όπως ο Μποκάσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ήταν ένα πρόσωπο με αξιοθαύμαστη επιμονή. Παρότι διετέλεσε πρόεδρος, αυτό δεν τον εμπόδισε να παραμείνει βουλευτής, εν συνεχεία ευρωβουλευτής, ακόμα και πρόεδρος της περιφέρειας της Ωβέρνης. Άλλες εποχές… ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή