Μιλώντας για τον ελέφαντα στο δωμάτιο

Μιλώντας για τον ελέφαντα στο δωμάτιο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θεά της ποπ, στα 74 της, συνεχίζει να εκπλήσσει. 

Επί χρόνια τα ταμπλόιντ επιμένουν ότι πεθαίνει. «Τι να πεις, αυτή είναι η δουλειά τους, πουλάνε περιοδικά. Δεν ξέρω γιατί επιλέγουν να λένε ότι πεθαίνω βέβαια, δεδομένου ότι εγώ ποτέ δεν το επέλεξα». Η Σερ μπορεί να είναι πολλά πράγματα, σίγουρα όμως δεν είναι νεκρή, ούτε κυριολεκτικά ούτε μεταφορικά. Στην έκτη δεκαετία της καριέρας της, και στα 74 της πλέον, η «θεά της ποπ, συνεχίζει να εκπλήσσει. Τώρα, στα, περιορισμένα λόγω κορωνοϊού, ταξίδια της δεν προωθεί κάποιον δίσκο ή ταινία. Παρεμπιπτόντως έχει πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια άλμπουμ και έχει κερδίσει και ένα Όσκαρ β´ γυναικείου ρόλου (Moonstruck, 1988), από τους λίγους καλλιτέχνες με τόση επιτυχία και στις δύο βιομηχανίες. Αυτή τη φορά ταξιδεύει για να μιλήσει για έναν ελέφαντα. 

Δεν είναι η πρώτη φορά, φυσικά, που η Σερ μιλάει για έναν ελέφαντα. Απλώς συνήθως ήταν μεταφορικό. Έθιγε πάντα ζητήματα που άλλοι επέμεναν να αποφεύγουν: τα δικαιώματα των γκέι, την αλλαγή φύλου της κόρης της Τσάστιτι σε άνδρα, τις πλαστικές επεμβάσεις, τη γυναικεία αυτοδιάθεση, τις ερωτικές σχέσεις με νεότερους άνδρες. Η Σερ, χωρίς να το αντιλαμβάνεται πάντα, υπήρξε η απόλυτη ενσάρκωση του girl power χρόνια πριν γίνει της μόδας. 

Τώρα μιλάει για έναν αληθινό ελέφαντα. Τον Κάαβαν, τον πιο μοναχικό ελέφαντα του κόσμου. Πρωτοέμαθε γι’ αυτόν από το Twitter: για τις άθλιες συνθήκες στον ζωολογικό κήπο του Ισλαμαμπάντ όπου ζούσε χωρίς υπόστεγο, χωρίς νερό, χωρίς παιχνίδια. Όσο περισσότερα ανακάλυπτε γι’ αυτόν, τόσο πιο αποφασισμένη ήταν να τον σώσει. Και το έκανε. Με τη βοήθεια του Μark Cowne, μάνατζερ του Μπομπ Γκέλντοφ, και την οργάνωση Free the Wild που έστησαν, οργάνωσαν ένα σχέδιο διάσωσής του, που κόστισε 400.000 δολάρια. 

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της πλέον η Σερ το αφιερώνει σε τέτοιου είδους καμπάνιες. Εναντίον του Τραμπ, υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, για τη βοήθεια ευπαθών ομάδων λόγω πανδημίας. Και ποιο είναι το επόμενο βήμα τώρα; τη ρώτησε ο Guardian. «Ένας γορίλας. Κι ένας άλλος ελέφαντας. Όπως καταλάβατε, μόλις ξεκίνησα…» ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή