Παιδικά βιβλία για τις γιορτές

Παιδικά βιβλία για τις γιορτές

Περιπλανήσεις σε χώρες μακρινές ή όχι και τόσο, με συντροφιά νέους καλούς φίλους, ζώα της φύσης και πλάσματα της φαντασίας. Βιβλία υπέροχα, συναρπαστικά και ενδιαφέροντα, σαν τη ζωή. 

13' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορίες για την αγάπη

Πώς μπορεί να μιλήσει κανείς για την αγάπη; Έχει σχήμα; Έχει χρώμα; Έχει μυρωδιά; Μπορεί κανείς να τη δει ή να την ακούσει; Η Λίνα Σωτηροπούλου επιχειρεί σε αυτό το γεμάτο ευαισθησία βιβλίο να απαντήσει στο ερώτημα «Τι είναι αγάπη;» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Τα σύντομα κείμενα των σελίδων του βιβλίου δημιουργούν ένα γαϊτανάκι που τυλίγεται σιγά σιγά, αγκαλιάζοντας τον αναγνώστη και δημιουργώντας συναισθήματα θαλπωρής και ασφάλειας, όπως ακριβώς και η αγάπη.

Μια μικρή σκαντζοχοιρίνα, η Εύα, είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου της βραβευμένης Μαρίας Παπαγιάννη «Ο δρόμος για την αγάπη», που ακολουθεί με πολύ τρυφερό βλέμμα τη διαδρομή της από το αγρόκτημα όπου μεγάλωσε έως «ένα λιβάδι γαλάζιο σαν αυτό που το λένε θάλασσα», αυτό που της περιέγραφε η μαμά της όταν ήταν μικρή, το σπίτι της. Ένα βιβλίο που με μαεστρία περιγράφει την αξία τού να τολμά κανείς να κυνηγήσει το όνειρό του, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο έρωτας του Ροδομάγουλου και της Γης, που καταφέρνουν να ξεκλέψουν μια στιγμή για να ταξιδέψουν στα αστέρια, μελώνει τις σελίδες του βιβλίου του ηθοποιού Βασίλη Χαραλαμπόπουλου «Ο Ροδομάγουλος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. 

Ιστορίες για τα Χριστούγεννα

«Μαμά, μπαμπά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;» Είναι η ερώτηση που φέρνει σε αμηχανία εκατομμύρια γονείς κάθε χρόνο την περίοδο των γιορτών. Η απάντηση βρίσκεται στο υπέροχο βιβλίο της Γιαπωνέζας Χιρόκο Μοτάι «Εκατοντάδες χιλιάδες Αγιοβασίληδες» (εκδόσεις Πατάκη), όπου η συγγραφέας εξηγεί πώς ο Άγιος Βασίλης αναγκάστηκε να αναθέσει στους γονείς όλου του πλανήτη την αγορά των δώρων των μικρών παιδιών. Η ιδέα για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου γεννήθηκε στον ύπνο της, όταν η Χιρόκο ήταν ακόμη μαθήτρια.

Σε όλους εκείνους που ακόμα γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη είναι αφιερωμένο το βιβλίο του Ιταλού Μικέλε Ντ’ Ινιάτσιο «Ο Αϊ-Βασίλης ψάχνει για δουλειά» (εκδόσεις Susaeta). Στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, οι ολοένα και πιο μακριές λίστες δώρων που ζητούν τα παιδιά, η τεχνολογική πρόοδος και η οικονομική κρίση οδηγούν τον Άγιο Βασίλη στην ανεργία. Ψάχνοντας για νέα δουλειά, θα έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρότητα του κόσμου, αλλά θα ανακαλύψει ξανά τη δύναμη της αγάπης.

Δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Άγιος Βασίλης και στο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη «Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας σώζει την Πρωτοχρονιά» (εκδόσεις Μίνωας), καθώς οι τάρανδοι έχουν κρυολογήσει και η Πρωτοχρονιά κινδυνεύει να… ματαιωθεί. Ευτυχώς, ο δράκος Μπουρμπουλήθρας δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Την υπέροχη εικονογράφηση του βιβλίου υπογράφει ο Νίκος Γιαννόπουλος.

Στο βιβλίο «Το κόκκινο γιλέκο του μικρού Ρόμπιν» της Ζαν Φέρνλεϊ (εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα) ο Άγιος Βασίλης κάνει έναν καινούργιο φίλο, ένα μικρό σπουργίτι ονόματι Ρόμπιν. Ο γενναιόδωρος μικρούλης μοιράζει στα ξυλιασμένα από το χιόνι ζωάκια του δάσους και τα επτά ζεστά γιλέκα που έχει προγραμματίσει να φορέσει την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μένει γυμνός και παγωμένος. Η κυρία Αϊ-Βασίλη, όμως, έχει γι’ αυτόν το πιο όμορφο και ζεστό κόκκινο γιλέκο.

Όταν δε ο κύριος Ξεχασιάρης από τη σειρά «Μικροί Κύριοι» ξεχάσει να αγοράσει έλατο, ο Άγιος Βασίλης θα είναι εκεί, για να τον βοηθήσει να φέρει το πνεύμα των Χριστουγέννων στο σπίτι του. «Οι Μικροί Κύριοι και το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.
«Η χιονονιφάδα» στροβιλίζεται στον χριστουγεννιάτικο ουρανό ανάμεσα στα σύννεφα. Μαζί με τη μικρή Νοέλ αναζητούν την ολοδική τους, ξεχωριστή θέση στον κόσμο. Το βιβλίο του πολυβραβευμένου Βρετανού Μπέντζι Ντέιβις (εκδόσεις Ίκαρος), με την ονειρική εικονογράφηση, θυμίζει τρυφερό παλιό παραμύθι.

Ιστορίες για δώρα

Όταν ο Ρόλαντ ξυπνά το πρωί των Χριστουγέννων, απογοητεύεται από το δώρο που τον περιμένει, γιατί είναι μικρό, πολύ μικρό. Φεύγοντας για να αναζητήσει ένα μεγαλύτερο δώρο, συνειδητοποιεί ότι όσα άφησε πίσω του είναι γι’ αυτόν πιο πολύτιμα από το εντυπωσιακότερο δώρο στον κόσμο. «Το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο» του Πίτερ Χ. Ρέινολντς (εκδόσεις Μεταίχμιο) ξετυλίγει με προσεκτικές κινήσεις μια ιστορία για το πώς όσα ήδη έχουμε μπορεί να είναι σημαντικότερα από όσες χίμαιρες και να κυνηγήσουμε.

Μέσα από ένα ανέλπιστο και περιπετειώδες ταξίδι, ο Πέπε Σεράνο δίνει σαφείς –ή όχι και τόσο– οδηγίες σχετικά με το «Πώς να τυλίξετε ένα δώρο σε 10 βήματα» (εκδόσεις Διάπλαση). Ένα ευφάνταστο βιβλίο με συναρπαστικούς σταθμούς και αξιέπαινη εικονογράφηση, που ζωντανεύει χώρους μακρινούς –ή όχι και τόσο– και περιδιαβαίνει με βήματα ζωηρά από τα ύψη των ωκεανών έως τα έγκατα της Γης και από τη γραφική ύπαιθρο έως την πολύβουη πόλη. Ίσως δεν μάθετε τελικά πώς να τυλίγετε ένα δώρο, αλλά σίγουρα θα απολαύσετε ένα μοναδικό ταξίδι.

Ιστορίες για σημαντικές προσωπικότητες

Όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι που διέπρεψαν στους τομείς της επιστήμης, της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, του αθλητισμού δεν γεννήθηκαν… μεγάλοι. Υπήρξαν όλοι τους μικρά παιδιά, διαφορετικά, ιδιαίτερα, πολλά από τα οποία δεν είχαν μια ανέμελη ή εύκολη παιδική ηλικία. Στη σειρά βιβλίων «Οι Μεγάλοι… μικροί» (εκδόσεις Μεταίχμιο) η Αγγελική Δαρλάση αφηγείται ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελληνίδων και Ελλήνων στην παιδική τους ηλικία, όπως οι καλλιτέχνες Γιαννούλης Χαλεπάς, Κατίνα Παξινού, Κάρολος Κουν, Γιάννης Τσαρούχης ή οι αγωνιστές του 1821. 

Η Έριδα, η Χρυσηίδα, η Ιφιγένεια, η Ελένη, η Αφροδίτη, η Ανδρομάχη, η Άρτεμη είναι οι κεντρικές ηρωίδες του βιβλίου «Ιλιάδα και Οδύσσεια. Κορίτσια που έγιναν μύθος» της Κατερίνας Σέρβη, με την εξαιρετική εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου (εκδόσεις Διόπτρα). Οι ιστορίες των γυναικών που ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του και πρωταγωνίστησαν στην ελληνική μυθολογία, στις τραγωδίες των αρχαίων ποιητών, στα θεατρικά έργα των μεγάλων συγγραφέων του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, ενώ το άστρο τους λάμπει σήμερα στον ουράνιο θόλο.

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες» η Έλενα Φαβίλι γράφει για «100 μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο» (εκδόσεις Ψυχογιός). Από σεφ και χειρουργούς μέχρι μουσικούς και πολιτικούς, πρωταθλήτριες στο τζούντο και στο σκάκι, εκατό αξιόλογες γυναίκες-έμπνευση για κορίτσια και αγόρια.

Ιστορίες για τη φύση και την επιστήμη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που κάνει το ψάρι να είναι ψάρι; Γιατί η καμηλοπάρδαλη έχει τόσο μακρύ λαιμό; Πώς είναι δυνατόν τα φυτά, οι τίγρεις, τα μανιτάρια, οι λιβελούλες, τα χταπόδια, οι άνθρωποι να συνδέονται βιολογικά μεταξύ τους; «Το ταξίδι της ζωής – Η θαυμαστή εξέλιξη» της Άννας Κλέιμπορν (εκδόσεις Susaeta), με τη βοήθεια της εξαιρετικής εικονογράφησης του Λονδρέζου Γουέσλι Ρόμπινς, δίνει απαντήσεις σε αυτά και άλλα ευφάνταστα ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη, μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι από τον πρώτο μονοκύτταρο οργανισμό που εμφανίστηκε στη Γη πριν από 3,8 εκατ. χρόνια μέχρι τον άνθρωπο.

Σαν μια… βουτιά στα ανεξερεύνητα βάθη του θαλάσσιου κόσμου μοιάζει το βιβλίο «Ωκεανός», σε κείμενα της διακεκριμένης βιολόγου και δημοσιογράφου Emmanuelle Grundmann και εικονογράφηση της σχεδιάστριας υφασμάτων Hélène Druvert (εκδόσεις Καπόν). Στις γεμάτες εκπλήξεις σελίδες του γεννιούνται κύματα, ζωντανεύουν το θέατρο των κοραλλιών και το μπαλέτο των βιοφωταυγών ζώων, παρελαύνουν τα φυτά και τα ζώα αυτού του παραγνωρισμένου πνεύμονα του πλανήτη. Μια αλλιώτικη, θεαματική θαλασσινή οδύσσεια, που εμπνέει σεβασμό, θαυμασμό αλλά και έγνοια για το περιβάλλον.

Από τα βάθη στα ωκεανών στα έγκατα των ηφαιστείων μάς μεταφέρει «Ο Άτλαντας των ηφαιστείων» (εκδόσεις Ψυχογιός). Πώς προκαλείται μια έκρηξη, από πού προέρχεται το μάγμα και τι είναι η λάβα, τι περιλαμβάνει η επιστήμη της ηφαιστειολογίας και πολλά ακόμη ερωτήματα βρίσκουν απάντηση στις σελίδες αυτού του συναρπαστικού βιβλίου.

Από πού έρχονται τα μωρά; Σε τι διαφέρουν τα αγόρια από τα κορίτσια; Ποια μέρη του σώματός μας είναι μόνο δικά μας; Μπορούμε να κάνουμε πλάκες με τα εσώρουχα των φίλων μας; Η δρ Μεγκ Χίκλινγκ, κορυφαία εκπαιδεύτρια στο πεδίο της σεξουαλικής αγωγής, υπογράφει το βιβλίο «Αγόρια, κορίτσια και η επιστήμη του σώματος» (εκδόσεις Κάκτος), στο οποίο φιλοδοξεί να απαντήσει στα ερωτήματα των μικρών παιδιών γύρω από τη σεξουαλική ζωή, αναπαριστώντας μια σχετική συζήτηση σε μια συνηθισμένη τάξη της Α΄ Δημοτικού. Από τις εκδόσεις Κάκτος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο που έχει γράψει μαζί με Saleema Noon «Μιλώντας για το σεξ σήμερα».

Ιστορίες για τους «άλλους»

Μπορεί μια καμηλοπάρδαλη να δει τον κόσμο με τα μάτια ενός κροκόδειλου; Και μπορεί, αντίστροφα, ένας κροκόδειλος να δει τη γη με τα μάτια μιας καμηλοπάρδαλης; Η Ζιραφούλα κοιτάζει πάντα ψηλά, το βλέμμα της χαϊδεύει τις κορυφές των δέντρων και τον έναστρο ουρανό, ενώ ο Κροκοντούλης κάνει βόλτες κοιτάζοντας πάντα κάτω, δροσίζεται στις λίμνες και δοκιμάζει τις λιχουδιές του αγρού. Μόνο όταν δεχτούν να έρθει ο ένας στη θέση του άλλου, καταφέρνουν να γνωρίσουν όλες τις ομορφιές του κόσμου και να μάθουν ότι η οπτική του άλλου μπορεί να είναι εξίσου συναρπαστική και ενδιαφέρουσα με τη δική τους. Δύο διαφορετικοί, υπέροχοι κόσμοι στο βιβλίο της Μάρθας Κολοκοτρώνη «Μπορείς να δεις με τα δικά μου μάτια;» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Ένας ξένος έρχεται από μακριά. Είναι πολύ κουρασμένος. Κουβαλάει με όσο κουράγιο τού έχει απομείνει μια μικρή βαλίτσα. Μέσα της έχει φυλάξει τις αναμνήσεις μιας χαμένης ζωής. Αυτοί που θα συναντήσει στον δρόμο του όμως θα κοιτάξουν με καχυποψία τον ξένο και τη βαλίτσα του. Στο σταυροδρόμι της νέας του ζωής, αυτοί που τον υποδέχονται έχουν να πάρουν μια απόφαση: θα αφήσουν τη ζωή του να μένει σε μια βαλίτσα ή θα τον βοηθήσουν να χτίσει μια νέα ζωή; «Η βαλίτσα» του Chris Naylor-Ballesteros είναι ένα υπέροχο βιβλίο, γεμάτο καλοσύνη, σοφία, ελπίδα και αισιοδοξία. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Από πολύ μακριά έρχεται και ο Ασίντ, ένα παιδί-πρόσφυγας. Θα βρεθεί σε μια ακτή με μόνη συντροφιά του ένα κόκκινο κουμπί, που γίνεται φίλος του, παιχνίδι, παρέα του και μεταμορφώνεται κάθε φορά σε ό,τι του λείπει, ό,τι αγαπά, ό,τι χρειάζεται. Μια ιστορία που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα προσφύγων και να τα βοηθήσει να ξεχωρίσουν και να καταλάβουν έννοιες όπως πόλεμος, μετανάστης, πρόσφυγας. Το βιβλίο «Με ένα κόκκινο κουμπί» της Ελένης Μπετεινάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Ιστορίες για εμάς

Μετά την υπέροχη «Μεγάλη» και τον μοναδικό «Παράξενο», ο Κολομβιανός Κανισάλες συστήνει στους αναγνώστες την «Όμορφη» (εκδόσεις Διάπλαση). Μπορεί μια Μάγισσα με μύτη σαν πατάτα, πιγούνι μυτερό και μαλλιά σαν σύρμα να είναι όμορφη; Η Μάγισσα πείθεται από τις παραινέσεις των άλλων, αλλάζει την εξωτερική της εμφάνιση και χάνει τον εαυτό της. Όταν τα νέα της μαλλιά, η κομψή της μύτη και το διακριτικό της πιγούνι θα απομυθοποιηθούν, τα πρότυπα της ομορφιάς θα ξεφουσκώσουν με ένα τρύπημα του μαγικού της ραβδιού.

Ιστορίες για φίλους

Αν οι φίλοι είναι στήριγμα, ποιος θα μπορούσε να είναι καλύτερος φίλος για τον μικρό πρωταγωνιστή αυτού του βιβλίου από τον Τίμο το κλαδάκι; Ο Τίμος ήταν το σπαθί του για να αντιμετωπίζει τους πειρατές και το λέιζέρ του για να μάχεται τους εξωγήινους, το καλάμι του ψαρέματος στις ήρεμες βόλτες στην εξοχή, το στήριγμά του σε δύσκολες και όμορφες στιγμές, δίπλα του όταν ήταν παιδί, αλλά και τώρα που έγινε παππούς. Γιατί οι φίλοι δεν είναι αναλώσιμοι, δεν παλιώνουν, δεν αντικαθίστανται, μπορούν να κρατήσουν για μια ζωή. Όπως «Ο φίλος μου ο Τίμος το κλαδάκι», που έγραψε η Άλισον Φαλκονάκη και εικονογράφησε ο Νέαρχος Ντάσκας (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας μάγος που είχε ένα ψηλό μαύρο καπέλο για να βγάζει κουνελάκια και περιστέρια. Μόνο που στο συγκεκριμένο καπέλο άρεσε να μπερδεύει τα μαγικά στον πάτο του κι έτσι ο μάγος δεν ήξερε ποτέ τι θα τραβήξει από μέσα. Είναι αυτό αρκετό για να χαλάσει μια σχέση ζωής; «Το άτακτο καπέλο» της Χριστίνας Αποστολίδη (εκδόσεις Μίνωας) κρύβει εκπλήξεις αλλά και πολύτιμα μαθήματα για τον θυμό, την αφοσίωση, τα δώρα που μπορεί να κρύβονται σε ανέλπιστα μέρη. 

Ιστορίες για μια ζωή

Πόση ζωή είναι καλή ζωή; Μπορεί μια μόνο μέρα να αξίζει όσο μια ολόκληρη ζωή; Η Μέι είναι ένα μικρό χαρούμενο εφημερόπτερο, που γεννιέται, ζει και πεθαίνει μέσα σε 24 ώρες. Και όμως, η Μέι προλαβαίνει να κάνει φίλους, να παίξει, να γελάσει, να χορέψει, να ερωτευτεί και να αφήσει το σημάδι της μέσα σε «Μια μέρα μόνο». Ένα βιβλίο γραμμένο από τον Νίκο Αντωνίου, με κέφι και αισιοδοξία, για την αξία κάθε στιγμής. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

«Το μικρό μαύρο ψάρι», το γνωστότερο βιβλίο του Ιρανού συγγραφέα Samad Behrangi (εκδόσεις Λιβάνη), κολυμπά ενάντια στο ρεύμα ψάχνοντας απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Δεν φοβάται το διαφορετικό, αψηφά τους κινδύνους, τολμά να ονειρεύεται και να αναζητά την τύχη του σε άγνωστα νερά. Μια περιπέτεια που υμνεί την τόλμη, τη δίψα για γνώση, τη σοφία και την ανεκτίμητη αξία των πρωτοπόρων, σε γλώσσα απλή, τρυφερή και ζωηρή. 

Η «Σι Λόντε, το κορίτσι που βρήκε τη μουσική» του Μίλτου Πιστώφ (εκδόσεις Διόπτρα) ζει στην Αφρική σε ένα μουσικό χωριό, όπου τον ρυθμό της κάθε μέρας δίνει η γιαγιά Μάχα με το τύμπανό της, μέχρι που εξαφανίζεται. Όσο η Σι Λόντε ψάχνει να βρει τη γιαγιά της, τη μουσική και τελικά τον ίδιο της τον εαυτό, διασχίζει μέρη άγνωστα, μοιράζεται συναισθήματα και σκέψεις, εμπνέει θάρρος. Τη φανταστική εικονογράφηση του βιβλίου έκανε ο Γιάννης Σκουλούδης.

«Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο» είναι μια μάλλον απρόσμενη συντροφιά. Κάπως λίγο σαν τη ζωή. «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο» του Charlie Mackesy είναι ένα μοναδικό βιβλίο. Κάπως λιγουλάκι σαν τη ζωή. Είναι γεμάτο καλοσύνη, αγάπη, ελπίδα, γενναιότητα, τρυφερότητα, αποφασιστικότητα, φιλία και… γλυκά. Ναι, καλά μαντέψατε, κάπως σαν τη ζωή. Ένας υπέροχος αυτοσχεδιασμός του καταξιωμένου Βρετανού καλλιτέχνη που συζητά πανανθρώπινες αξίες και παραδίδει μαθήματα ζωής με την καθαρότητα και τη διαύγεια που έχει μόνο η γλώσσα των αθώων. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Είναι ο χαρακτήρας και οι ικανότητες των παιδιών σταθερές, δεδομένες και αμετάβλητες ή με συνεχή προσπάθεια μπορούν να βελτιωθούν; Είναι η αποτυχία απλώς απόδειξη έλλειψης ικανοτήτων ή μια πρόκληση να δοκιμάσουμε ξανά και να γίνουμε καλύτεροι; Μέσα από το βιβλίο «Γέτι, η δύναμη του ακόμη» (εκδόσεις Διόπτρα) η Μαρίνα Γιώτη προσπαθεί να κινητοποιήσει παιδιά και γονείς σε μια συντονισμένη προσπάθεια να θέσουν νέους στόχους, να ακονίσουν δεξιότητες, να στοχεύσουν ψηλότερα. Δεν υπάρχει δεν τα καταφέρνω, αλλά δεν τα καταφέρνω… ακόμη.

Η δύναμη της προσπάθειας, της αλλαγής και της συμφιλίωσης με τον εαυτό μας είναι το θέμα του βιβλίου της Ιωάννας Αργυρού «Στο πάρκο με τις νεραντζιές» (εκδόσεις Καστανιώτη). Πρωταγωνιστές του είναι δύο έφηβοι, η Λίζα και ο Έκτορας, που παλεύουν με την εφηβεία, τους γονείς τους, τους συνομηλίκους, την ανασφάλεια που φέρνουν οι αλλαγές. 

Ο μικρός Ντέμης, από την άλλη, παλεύει καθημερινά με την κούραση. Το ημερήσιο πρόγραμμά του είναι εξαντλητικό: σχολείο, πόλο, γερμανικά, δραστηριότητες που η μαμά του θεωρεί σημαντικές γι’ αυτόν. Γι’ αυτό και ο Ντέμης κάθε μέρα αργεί να πάει στο σχολείο, βλέπει περίεργα όνειρα και παλεύει με τα «Μάγια χουζούρια». Ένα βιβλίο του Κώστα Χαραλά (εκδόσεις Μεταίχμιο) που με παραστατικό και έξυπνο τρόπο θίγει το πρόβλημα της υπερφόρτωσης των παιδιών με δραστηριότητες και υποχρεώσεις.

Πολλές υποχρεώσεις αναλαμβάνει και ο μπαμπάς, όταν κατά λάθος προσβάλει τον Ήλιο και η γη κινδυνεύει να βυθιστεί στο σκοτάδι. «Οι 12 άθλοι του μπαμπά» (εκδόσεις Κάκτος) είναι ένα διασκεδαστικό, περιπετειώδες παραμύθι, γραμμένο από τον Ηλία Γκάρλα και την οικογένειά του.
Ιστορίες μυστηρίου

Η Άγκαθα Κρίστι συνεχίζει να εμπνέει επίδοξους ντετέκτιβ και συγγραφείς ιστοριών μυστηρίου, δανείζοντας το μικρό της όνομα στην ηρωίδα της σειράς βιβλίων του Σερ Στιβ Στίβενσον «Άγκαθα Μίστερι». Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν δύο βιβλία της σειράς, «Το μαργαριτάρι της Βεγγάλης» και «Κλοπή στους καταρράκτες του Νιαγάρα». Επίσης από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί η σειρά «Στις ράγες του μυστηρίου» από τη βραβευμένη Μ. Γκ. Λενάρντ και τον πρωτοεμφανιζόμενο Σαμ Σετζμάν. Το πρώτο βιβλίο της σειράς έχει τίτλο «Ληστεία στο Χάιλαντ Φάλκον». 

Ιστορίες για επαναστάτες

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Μαρίζα Ντεκάστρο και η Ελένη Σβορώνου επιμελήθηκαν το βιβλίο «21+ 1 για το 1821» (εκδόσεις Παπαδόπουλος), στο οποίο αξιόλογοι συγγραφείς και εικονογράφοι διηγούνται φανταστικές ιστορίες για την Ελληνική Επανάσταση, μέσα από ζωηρά κείμενα και εύγλωττες εικόνες.

Έμπνευση από την Επανάσταση του 1821 αντλεί και η σειρά «Μεγάλες ώρες της ιστορίας μας» (εκδόσεις Άγκυρα). Στα βιβλία της σειράς πρωταγωνιστούν ήρωες της Επανάστασης όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης (σε κείμενα της Θεοδώρας Λούφα-Τζοάνου) και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (από την Αναστασία Δ. Μακρή).

Η σειρά «Μικρές ελληνικές ιστορίες» της Γιολάντας Χατζή (εκδόσεις Καστανιώτη) απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και πραγματεύεται σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας με απλό τρόπο και χαρούμενη εικονογράφηση. Κυκλοφορούν τα βιβλία «Η Φιλική Εταιρεία», «Κλέφτες και Αρματολοί», «Ρήγας Φεραίος», «Σουλιώτες και Αλή Πασάς».■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή