Ατζέντα ’21

Τα ραντεβού της νέας χρονιάς στην πολιτική, στον αθλητισμό, στην τέχνη.

12' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας ξεκινήσουμε με μερικά δεδομένα, γιατί πολλά παραμένουν ρευστά. Κατά τον ΟΗΕ, είναι το Διεθνές Έτος Ειρήνης και Εμπιστοσύνης, το Διεθνές Έτος Δημιουργικής Οικονομίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών και το Διεθνές Έτος Εξάλειψης της Παιδικής Εργασίας. Η Βρετανία δεν είναι και επίσημα πλέον μέλος της ΕΕ. Παρά τη συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε στο «παρά πέντε», θα χρειαστούν μήνες για να διαπιστώσουμε τις επιπτώσεις στη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Η ΕΕ, τέλος, έχει αποφασίσει να σταματήσει την εξαγωγή πλαστικών αποβλήτων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Το 2019 είχε «ξεφορτωθεί» κάπου 1,5 εκατομμύριο τόνους σε Τουρκία, Κίνα, Μαλαισία, Ινδονησία, Βιετνάμ και Ινδία. 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

18 Το Aυστραλιανό Όπεν του τένις ξεκινά. Για τους αγωνιζομένους έχουν προβλεφθεί «θύλακοι» βιοασφάλειας, ώστε να εγκλιματιστούν και να προπονηθούν με ασφάλεια, χωρίς να υποβληθούν σε καραντίνα. 

20 O 77χρονος Tζο Μπάιντεν ορκίζεται ως ο 46ος (και γηραιότερος) πρόεδρος των ΗΠΑ, ηγούμενος μιας πολυσυλλεκτικής κυβέρνησης με πολλές γυναικείες πρωτιές (αντιπρόεδρος, υπουργός Οικονομικών, επικεφαλής Μυστικών Υπηρεσιών), τον πρώτο Λατινοαμερικανό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, την πρώτη ιθαγενή και τον πρώτο ανοιχτά γκέι υπουργό κ.λπ. Μόνο 1.000 εισιτήρια θα διατεθούν για την ιστορική τελετή έξω από το Καπιτώλιο, λόγω κορωνοϊού. 

Ατζέντα ’21-1

31 O Τρέβορ Νόα παρουσιάζει την 63η τελετή απονομής των βραβείων Grammy στο Staples Center του Λος Άντζελες. Οι υποψήφιοι κατανέμονται σε 30 (!) διαφορετικές κατηγορίες, με τα περισσότερα φώτα να πέφτουν στην Beyoncé (9 υποψηφιότητες), στην Αγγλίδα με καταγωγή από το Κόσοβο Dua Lipa, στην Taylor Swift και στον ράπερ Roddy Ricch (από 6 υποψηφιότητες).

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

11 Αρχίζει η Μπερλινάλε. Για πρώτη φορά ο διαχωρισμός ανδρικών και γυναικείων ερμηνειών στις βραβεύσεις καταργείται, σε μια έμπρακτη αναγνώριση της ρευστότητας των φύλων.

12 Κινεζική Πρωτοχρονιά! Το 2021 είναι «χρονιά του βοδιού» (όπως ήταν και το 1937, το 1949, το 1961, το 1973, το 1985, το 1997 και το 2009), ζωδίου που συνδέεται με χαρακτηριστικά όπως η εργατικότητα, η τιμιότητα και η ταπεινοφροσύνη. 

18 Mετά από ένα ταξίδι 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, το ρομποτικό όχημα της NASA «Επιμονή» (Perseverance) αναμένεται να προσεδαφιστεί στον Άρη για να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων και να αναζητήσει ίχνη παλαιότερης ζωής. Δεν θα είναι μόνο του όμως. Ακολουθούν η «Ελπίδα» (Αl Amal) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που θα πραγματοποιήσει μετεωρολογικές έρευνες, και τα «Ουράνια Ερωτήματα» (Tianwen-1) της Κίνας, που επίσης αφορούν την παρουσία ζωής και τις περιβαλλοντικές συνθήκες στον «Κόκκινο Πλανήτη». 

Ατζέντα ’21-2

26 Αρχίζει στη Νότια Κορέα η αναβληθείσα το 2020 Μπιενάλε της Gwangju, η παλαιότερη και μεγαλύτερη της Ασίας. 

28 Το Χόλιγουντ βγαίνει από τη νάρκη της πανδημίας για να απονείμει τις Χρυσές Σφαίρες. Το ερώτημα όμως είναι σε ποιους… Οι υποψηφιότητες της «κολοβής» χρονιάς θα ανακοινωθούν στις 3 Φεβρουαρίου, ενώ παρουσιάστριες της 78ης τελετής του θεσμού θα είναι η Τίνα Φέι και η  Έιμι Πόλερ.

ΜΑΡΤΙΟΣ

06 Το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας υποδέχεται τα πληρώματα του America’s Cup, της παλαιότερης (από το 1851) διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο. Η 36η ρεγκάτα προβλέπεται λίαν συναρπαστική, καθώς θα διεξαχθεί με μονοκάρινα «ιπτάμενα» ιστιοπλοϊκά AC75, που πιάνουν ταχύτητες έως και 50 κόμβους. 

17 Bουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, με τον επί δεκαετία πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία να νιώθουν την πίεση του λαϊκιστή Γκερτ Βίλντερς του Κόμματος της Ελευθερίας, που θέλει να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ και να κλείσει τα τζαμιά. 

20 Στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας σηκώνεται η αυλαία για το Εxtreme E 2021, το πρώτο πρωτάθλημα εκτός δρόμου αποκλειστικά για ηλεκτροκίνητα SUV, που έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Δύο από τις ομάδες έχουν ιδρυθεί από τους σταρ της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον και Νίκο Ρόσμπεργκ. 

21 Πρεμιέρα για το 72ο πρωτάθλημα της Formula 1, με το πρώτο από τα 23 γκραν πρι της σεζόν να διεξάγεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, τον Λιούις Χάμιλτον να διεκδικεί τον 5ο σερί (και 8ο συνολικά) τίτλο του και τη Mercedes να προβάλλει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά ως φαβορί στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

21 Eθνική απογραφή στην Αγγλία και στην Ουαλία, η πρώτη που θα διεξαχθεί κυρίως διαδικτυακά και θα απευθύνει στους πολίτες άνω των 16 ετών ερωτήματα σχετικά με τον σεξουαλικό αυτοπροσδιορισμό τους. 

25 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αποτιμήσει τη στάση της Τουρκίας και να αποφανθεί περί της επέκτασης των εις βάρος της κυρώσεων. 

25 Επίσημα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης με μια μεγάλη έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση, που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη των εορτασμών για τα 200 χρόνια του Ελληνικού Κράτους. 

28 Η τελευταία φορά που τα ρολόγια της ΕΕ θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά. Η κατάργηση της αλλαγής ώρας δίνει την ευχέρεια στα κράτη-μέλη να επιλέξουν αν εφεξής θα διατηρήσουν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα (η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμα ανακοίνωση).

29 Η κραυγή αγωνίας του Τζορτζ Φλόιντ («δεν μπορώ να αναπνεύσω») θα ακουστεί ξανά σε όλο τον κόσμο, καθώς ξεκινά στη Μινεάπολη η δίκη τεσσάρων αστυνομικών για τον θάνατό του, το πρώτο από μια σειρά κρουσμάτων αστυνομικής βίας κατά μαύρων που αναζωπύρωσαν και διεθνοποίησαν, εντός του 2020, το κίνημα «Black Lives Matter».

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

01 Έναρξη της τρίτης εθνικής απογραφής από ιδρύσεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με 315.000 απογραφείς να πηγαίνουν «πόρτα πόρτα» για να «Δημιουργήσουν το Μέλλον», όπως είναι το σλόγκαν του τιτάνιου έργου. 

02 Στην πιο ριψοκίνδυνη αποστολή του έως τώρα, ο «Τζέιμς Μποντ» βγαίνει μετά από δύο πολύμηνες αναβολές στις αίθουσες (όσες, τέλος πάντων, θα είναι ανοιχτές), για να αποδείξει ότι τα μπλοκμπάστερ δεν έχουν πεθάνει. Η 25η ταινία της σειράς, με τίτλο «No Time to Die», είναι η τελευταία που έχει πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ, στοίχισε 250 εκατομμύρια δολάρια και έχει να «αναμετρηθεί» με τις εισπράξεις της προηγούμενης, «Spectre», που πλησίασαν το 1 δισ. 

11 74η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων BAFTA. Οι υποψηφιότητες θα έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις 9 Μαρτίου, με μεγάλο ερωτηματικό πώς θα απαντήσει η Βρετανική Ακαδημία στις επικρίσεις της προηγούμενης χρονιάς για την απουσία έγχρωμων ηθοποιών και γυναικών σκηνοθετριών. 

19 Αποπλέει από το λιμάνι του Πλίμουθ για να διασχίσει τον Ατλαντικό το μη επανδρωμένο, ενεργειακά αυτόνομο, πλήρως πλοηγούμενο με τεχνητή νοημοσύνη τριμαράν «Mayflower», για ωκεανογραφικές μετρήσεις σχετικές με τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. 

19 Tυπικό (και μόνο) τέλος εποχής για τους Κάστρο στην Κούβα, με τον 88χρονο Ραούλ να παραδίδει, όπως είχε προσυμφωνηθεί, την πανίσχυρη θέση του Α΄ γραμματέα του ΚΚ στον 60χρονο εκλεκτό του Μιγκέλ Ντίας Κανέλ.

25 Ολική επαναφορά και τολμηρή επανεφεύρεση για την 93η τελετή απονομής των Όσκαρ, που φέτος θα σκηνοθετηθεί από τον πολυβραβευμένο Στίβεν Σόντεμπεργκ, ο οποίος διόλου συμπτωματικά πριν από ακριβώς δέκα χρόνια είχε υπογράψει το προφητικό «Contagion». Θεωρείται βέβαιο ότι οι φετινές υποψηφιότητες, που θα ανακοινωθούν στις 15 Μαρτίου, θα έχουν περισσότερο «μαύρο» χρώμα από ποτέ, όπως επίσης και ότι πολλές ταινίες δεν θα τις έχουμε δει. 

30 Τελική προθεσμία για την κατάθεση των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των κρατών-μελών της ΕΕ, βάσει των οποίων θα δοθούν τα 672,5 δισ. ευρώ του RRF (Recovery & Resilience Facility). Η έγκρισή τους στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει την εκταμίευση προχρηματοδότησης, ύψους έως και 13% του συνολικού ποσού που αναλογεί σε κάθε κράτος-μέλος, πιθανότατα όχι νωρίτερα από τον Ιούλιο του 2021.

ΜΑΪΟΣ

ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
To Γένος 10 (Brood X) των τζιτζικιών –ένα φαινόμενο που ενσκήπτει μία φορά κάθε 17 χρόνια, ακολουθώντας τον εξελικτικό κύκλο της ζωής των Magicicada cassinii– θα «πνίξει» μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ. Mιλάμε για τόσα δισεκατομύρια τζιτζίκια, που η χορωδία τους μπορεί να φτάσει σε ένταση τα 100 ντεσιμπέλ!

13 Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός διεξάγεται στη… Σιγκαπούρη, που τα πήγε πολύ καλύτερα από την Ελβετία στη μάχη κατά της πανδημίας.

18-22 O εξ αναβολής διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision διεξάγεται στο Ρότερνταμ με τη συμμετοχή 41 χωρών και μας καθηλώνει στους δέκτες να μετράμε «πουάν». Η Ελλάδα «παίζει» στον Β΄ ημιτελικό (20/5) περίπου… εντός έδρας, καθότι η εκπρόσωπός της Στεφανία είναι Ελληνο-Ολλανδή και είχε εκπροσωπήσει την Ολλανδία στη Eurovision Junior το 2016. Το τραγούδι της τιτλοφορείται «Supergirl». 

22 Ξεκινά η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, με επιμελητή τον Λιβανέζο Χασίμ Σαρκίς. Η σκέτη Μπιενάλε της Βενετίας, η σημαντικότερη ίσως έκθεση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, έχει ήδη μετατεθεί για το 2022 και αναμένεται να συμπέσει 
με τη γερμανική Documenta. 

26 Η «πανσέληνος των λουλουδιών» συνοδεύεται από τη δεύτερη συντομότερη ολική έκλειψη του 21ου αιώνα, διάρκειας περίπου 15 λεπτών. Μη σας ανοίγει η όρεξη για ρομαντζάδες, θα είναι ορατή μόνο από την Ανατολική Ασία, την Αυστραλία, τα νησιά του Ειρηνικού και από το δυτικό μέρος της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής. 

29 Ένας Θεός ξέρει πόσες και ποιες μεγάλες εκθέσεις θα γίνουν φέτος, όμως η μεγαλύτερη διεθνής Food Expo Τροφίμων και Ποτών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει προγραμματιστεί για τότε, στο Metropolitan Expo της Αθήνας, με φυσική παρουσία εκθετών και επισκεπτών. Καλή τύχη. 

ΙΟΥΝΙΟΣ

05 Θεωρητικά είναι η μέρα που θα ξαναροκάρουμε μαζί, καθότι αρχίζει το Rockwave Festival στο πάρκο TerraVibe στη Μαλακάσα, με headliners τους Deep Purple, που έβγαλαν το 2020 το 21ο τους άλμπουμ, και τους Σουηδούς progressive μεταλλάδες Opeth. Έπεται συνέχεια από τις 18/6, με το Release Athens στην Πλατεία Νερού, που φέρνει Parov Stelar, Massive Attack, Judas Priest και φυσικά Pet Shop Boys. 

Ατζέντα ’21-3

10 Ακόμα ένα αστρονομικό φαινόμενο που θα δούμε από το ίντερνετ ή σε φωτογραφίες: δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη, με τη Σελήνη να περιβάλλεται από ένα «πύρινο» στεφάνι. Θα τη δουν οι περίοικοι του Αρκτικού Κύκλου σε Ρωσία, Καναδά, Γροιλανδία κ.α. 

11 Aρχίζει το εξ αναβολής UEFA Euro 2020, που συμπίπτει με τα 60ά γενέθλια της διοργάνωσης και ως εκ τούτου διεξάγεται σε 12 στάδια ισάριθμων πόλεων χωρών-μελών της UEFA (καλή τύχη με αυτό). Η Ελλάδα δεν είναι μεταξύ των 24 εθνικών ομάδων της τελικής φάσης, οπότε θα χαρούμε θέαμα (και delivery) χωρίς άγχος και πάθος. Tην ίδια περίοδο θα διεξαχθεί και το Copa America.

26 Ξεκινά ο ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας.

28 Θα ψήνουν καφέ τα smartphones με το 5G; Όχι, αλλά στην περίπτωση που ναι, θα το μάθουμε στο (επίσης εξ αναβολής) Mobile World Congress της Βαρκελώνης, την πιο επιδραστική παγκόσμια έκθεση για τη συνδεσιμότητα, στην οποία το 2019 είχαν συμμετάσχει 2.400 εκθέτες, 8.000 CEO και 6 στους 10 σημαντικούς decision makers της αγοράς. 

ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ…
Εμείς ασχολούμαστε με το πότε και σε τι κατάσταση θα έχει φτάσει αυτό που παραγγείλαμε, στις ΗΠΑ η Amazon αρχίζει παραδόσεις με ηλεκτρικά φορτηγάκια της start-up Rivian. Ο στόλος της θα αριθμεί 10.000 οχήματα το 2022 και 100.000 έως το 2030.
Μήνας τελικών του NBA. Nα δούμε αν θα φορέσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή ο Giannis…

ΙΟΥΛΙΟΣ

01 Την ημέρα που η πριγκίπισσα Νταϊάνα θα γιόρταζε τα εξηκοστά της γενέθλια, οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι θα βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους για τα αποκαλυπτήρια αγάλματός της στους κήπους του ανακτόρου του Κένσινγκτον, διά χειρός Ίαν Ρανκ-Μπρόντλεϊ. 

01 Ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός της Νοτιοανατολικής Ασίας, Bang Sue Grand Station, εγκαινιάζεται στην Μπανγκόκ. Θα έχει τέσσερις ορόφους, 26 πλατφόρμες και δυναμικότητα 600.000 επιβατών ημερησίως. Παρεμπιπτόντως, εντός του 2021 ξεκινά η κατασκευή και της δικής μας Γραμμής 4 του μετρό Άλσος Βεΐκου-Γουδί, με μήκος 12,8 χιλιόμετρα, 15 σταθμούς κάτω από πυκνοκατοικημένες συνοικίες (Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια κ.ά.) και αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 96 μήνες. 

23 Έναρξη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, των ακριβότερων όλων των εποχών, που έγιναν ακόμα ακριβότεροι (κατά 3 δισ. ευρώ) εξαιτίας της αναβολής τους λόγω κορωνοϊού. Επισήμως ο λογαριασμός ανέρχεται σε 15 δισ., στην πραγματικότητα όμως μπορεί να είναι και 25. Το αθλητικό «μενού» εμπλουτίζεται με μπέιζμπολ/σόφτμπολ, καράτε, σκέιτμπορντ, αθλητική αναρρίχηση και σερφ, ενώ οι αγώνες θεωρούνται οι πιο ισότιμοι ως προς το φύλο, με 165 αγωνίσματα για τους άνδρες, 156 για τις γυναίκες και 18 μικρά ή ανοιχτά. 

Ατζέντα ’21-4

30 Το διαστημόπλοιο «Juno» της NASA, που έχει περάσει πέντε χρόνια σε τροχιά γύρω από τον γίγαντα αερίων του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία, πρόκειται να «αυτοκτονήσει», δηλαδή να εισέλθει στην πυκνή, ραδιενεργό ατμόσφαιρα του πλανήτη και να αποτεφρωθεί, έχοντας εκτελέσει την αποστολή του. Η αυτοκαταστροφή του θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε διαστημικό «σκουπίδι» και να ρυπάνει κάποιο από τα 79 φεγγάρια του Δία, ορισμένα εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστικά που δεν αποκλείουν την ύπαρξη εξωγήινων μορφών ζωής. 

AΥΓΟΥΣΤΟΣ 

17 H Μicrosoft τραβά την πρίζα για τον Internet Explorer της, τη μηχανή αναζήτησης που λανσαρίστηκε το 1995, οκτώ χρόνια αργότερα είχε μονοπωλήσει το διαδίκτυο με μερίδιο 95% και παρέμεινε κυρίαρχη την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, για να υποκύψει τελικά στο Google Chrome. 

24 Έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει 537 αγωνίσματα σε 22 αθλήματα και νέες προσθήκες το μπάντμιντον και το τάε κβον ντο. 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

01 Προγραμματισμένη παράδοση για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ «Αγία Σοφία – OPAP Arena» στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρητικότητας 32.500 θεατών.

Ατζέντα ’21-5

05 Οι εξ αναβολής εκλογές για τις μισές θέσεις του Νομοθετικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ που κρίνονται από τη λαϊκή ψήφο δεν αναμένεται να έχουν επίπτωση στην ασφυκτική επιρροή που ασκεί πλέον στην Ειδική Διοικητική Περιοχή το Πεκίνο.

26 Οι γερμανικές εκλογές σηματοδοτούν το τέλος εποχής για την ισχυρότερη γυναίκα της ΕΕ και ίσως του κόσμου, Άγκελα Μέρκελ, που ολοκληρώνει την τέταρτη θητεία της ως καγκελάριος και συνταξιοδοτείται. Οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν το πρώτο κόμμα, με τους Πράσινους να προβάλλουν ως επικρατέστεροι για τη δεύτερη θέση. 

OΚΤΩΒΡΙΟΣ

01 192 χώρες και εκατοντάδες επιχειρήσεις και οργανισμοί δίνουν ραντεβού στο Ντουμπάι για τα εγκαίνια της εξ αναβολής Expo 2020, της πρώτης που πραγματοποιείται στη ζώνη Μέσης Ανατολής-Αφρικής-Νότιας Ασίας. Για τη φιλοξενία της χτίστηκε μια φουτουριστική πολιτεία με έκταση όση 600 γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ αναμένεται να προσελκύσει 25 εκατομμύρια επισκέπτες στους έξι μήνες που θα διαρκέσει. 

01 Η Ρωσία πραγματοποιεί την πρώτη της μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη από το 1976, με το «Luna 25», που έχει προορισμό τον νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης. Φιλοδοξία της είναι να στείλει και κοσμοναύτες μέχρι το 2030. 

11 Η NASA στέλνει στη Σελήνη τον ρομποτικό εκφορτωτή «Nova-C» της ιδιωτικής εταιρείας Intuitive Machines, για να εγκαταστήσει εξοπλισμό, με απώτερο στόχο την επανάληψη των επανδρωμένων αποστολών το 2024. Πέντε ημέρες αργότερα εκτοξεύεται και η «Lucy», ένα διαστημόπλοιο που θα «κυνηγήσει» επτά αστεροειδείς για να συλλέξει πληροφορίες για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος. 

31 Περισσότερο διάστημα: μετά 13 (!) έτη αναβολών και 20πλασιασμό του αρχικού κόστους, που έφτασε τα 10 δισεκατομμύρια, η NASA εκτοξεύει το διαστημικό τηλεσκόπιο «Tζέιμς Γουέμπ», που πήρε το όνομά του από τον διοικητή της τα έτη 1961-68. Ο διάδοχος του «Χαμπλ» θα μπορεί να «βλέπει» έως και 250 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες άρχισαν να σχηματίζονται. 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

01 Η εξ αναβολής Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή αρχίζει στη Γλασκώβη, με μέγα ζητούμενο να ξαναπιάσει το νήμα της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση των ρύπων και την ανάσχεση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. 

14 Ολική επαναφορά για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, που το 2019 είχε καταρρίψει ρεκόρ συμμετοχών, με 60.000 δρομείς από 120 χώρες στην κλασική διαδρομή και στους μικρότερους αγώνες δρόμου.

30 H 55η επέτειος της ανεξαρτησίας των νήσων Μπαρμπέιντος δεν θα μας αφορούσε, αν δεν είχαν αποφασίσει να καθαιρέσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ από επίτιμη μονάρχη τους – η πρώτη χώρα της Κοινοπολιτείας που το πράττει εδώ και περίπου 30 χρόνια.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

02 Το Art Basel Miami, το μεγαλύτερο διεθνές παζάρι έργων τέχνης, ξεκινά στο Μαϊάμι. 

13 To Άμπου Ντάμπι φιλοξενεί το 15o Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης (25 μ.) της FINA.

ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ…

H Αίγυπτος θα εγκαινιάσει με δεκαετή καθυστέρηση το Μέγα Μουσείο της στην Γκίζα, που κόστισε περί τα 800 εκατομμύρια δολάρια. Αρκεί να έχει προλάβει να τοποθετήσει τα περίπου 100.000 εκθέματα, μια διαδικασία που χρειάζεται 4-6 μήνες. 

Ατζέντα ’21-6

Η Ινδία φιλοδοξεί να γίνει η τέταρτη διαστημική δύναμη στον κόσμο, επιχειρώντας την πρώτη επανδρωμένη της αποστολή, με το δικής της κατασκευής διαστημόπλοιο «Gaganyaan». Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εκτόξευση να αναβληθεί για το 2022. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή