Τα μεγάλα εγκαίνια του 2021

Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν «έξω από το... κουτί» και, με σύμμαχό τους την υψηλή τεχνολογία, κατακτούν νέα όρια.

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Opus, Ντουμπάι
Zaha Hadid Architects

Το Opus βρίσκεται στην περιοχή Burj Khalifa και στα 84.300 τ.μ. που καταλαμβάνει θα στεγάζει το πολυτελές ME Dubai hotel, 12 εστιατόρια, μπαρ και χώρους γραφείων. Επιβεβαιώνοντας τη σχεδιαστική της ταυτότητα, η αείμνηστη Βρετανο-ιρακινή αρχιτέκτονας Zaha Hadid (1950-2016) δαμάζει βαρύτητα, χώρο και κενό σχεδιάζοντας ένα κτίριο που μοιάζει από το μέλλον ενώ είναι απόλυτα λειτουργικό στον χρήστη του σήμερα. Το Opus είναι το μοναδικό έργο της στο οποίο είχε επιμεληθεί και το interior design, ωστόσο πόσο ακόμα μπορεί να εκπλήξει με το εσωτερικό του τον θεατή ένα κτίριο με μια τρύπα στη μέση; 

Στην πραγματικότητα είναι δύο πύργοι, οι οποίοι ενώνονται στη βάση με ένα τετραώροφο αίθριο και στην κορυφή με μια τριώροφη γέφυρα, δημιουργώντας έναν «διαβρωμένο» κύβο. Οι αντανακλάσεις του φωτός πάνω στις γυάλινες προσόψεις και μια επίστρωση με μοτίβο κουκκίδες (frit) που έχει εφαρμοστεί επάνω τους επιτείνουν τη ρευστότητα του όγκου του.

Eden, Σιγκαπούρη
Heatherwick Studio

Τα μεγάλα εγκαίνια του 2021-1
©Hufton+Crow

 

Το πρώτο κτίριο κατοικιών του Βρετανού designer Thomas Heatherwick είναι ένας πύργος 22 ορόφων. Βρίσκεται στη συνοικία Newton και η ονομασία «Εδέμ» μαρτυρά τον βιοφιλικό χαρακτήρα του. Πηγή της έμπνευσής του ήταν το πλούσιο τροπικό περιβάλλον της περιοχής και το όραμα του Lee Kuan Yew, μιας από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της χώρας, να κάνει τη Σιγκαπούρη «πόλη σε έναν κήπο». Το Heatherwick Studio, στοχεύοντας στην επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση, έβαλε τα διαμερίσματα μέσα σε αυτήν, ώστε οι κάτοικοί τους να απολαμβάνουν τα οφέλη της χωρίς να χάνουν την ιδιωτικότητά τους. Με τους κρεμαστούς κήπους να ανεβαίνουν από τις τρεις πλευρές, η Eden βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την τυπολογία γυαλιού-χάλυβα πολλών σύγχρονων πύργων κατοικιών. Τα ίδια τα μπαλκόνια παρέχουν ηλιακή σκίαση, ενώ τα φυτά απορροφούν φυσικά το νερό της βροχής και φιλτράρουν τους ρύπους. 

Η πρόσοψη από μπετόν έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να ταιριάζει με το περίγραμμα της τοπογραφίας της Σιγκαπούρης, ενώ ακόμα και για το χρώμα δοκιμάστηκαν περισσότερες από 100 αποχρώσεις κόκκινου, μοβ και καφέ κάτω από τον ήλιο της Σιγκαπούρης. «Ο κόσμος της αρχιτεκτονικής έχει μια πολύ ισχυρή ακαδημαϊκή διάσταση, συχνά πολύ εγκεφαλική, και μερικές φορές χάνει μια βαθύτερη κατανόηση των ανθρώπων. Αισθάνομαι ότι μια σημαντική λειτουργία έχει παραμεληθεί: το συναίσθημα», εξηγεί ο Heatherwick. 

Olympic and Paralympic Museum, Κολοράντο Σπρινγκς, 
Diller Scofidio + Renfro

Τα μεγάλα εγκαίνια του 2021-2
©Jason O Rear

 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro τοποθέτησε τις αίθουσες του Μουσείου των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων των ΗΠΑ γύρω από μια σπειροειδή ράμπα, σχεδιάζοντας μια κυκλική περιήγηση για τον επισκέπτη. Η μεταλλική υπερκατασκευή επενδύθηκε από 9.000 πάνελ από ατσάλι σε σχήμα διαμαντιού,  ώστε να δημιουργείται ένα παιχνίδισμα φωτός και σκιάς στις όψεις του. Όσον αφορά τον σχεδιασμό του, οι Αμερικανοί αρχιτέκτονες ήθελαν να μοιάζει με ένδυμα. Θα μπορούσε να το αντιληφθεί κανείς σαν το κοστούμι ενός Ολυμπιακού αθλητή που «τυλίγεται» γύρω από το κτίριο. Φτιαγμένο κατά παραγγελία, έχει τέλεια εφαρμογή, ενώ οι πτυχές που δημιουργούνται καθώς το ύφασμα-κέλυφος διπλώνεται προσδίδουν ένταση στο τελικό αποτέλεσμα. 

Εμπνευσμένο από την ενέργεια και τη χάρη των αθλητών αλλά και τις αξίες του Ολυμπισμού, η δυναμική κυκλική φόρμα του κτιρίου το κατατάσσει μεταξύ των πιο προσιτών μουσείων στον κόσμο, καθώς διασφαλίζει ότι όλοι οι επισκέπτες, με ή χωρίς αναπηρία, μπορούν να μοιραστούν την ίδια εμπειρία. 

National Bank of Kuwait Headquarters
FOSTER + PARTNERS

Τα μεγάλα εγκαίνια του 2021-3
© Katy Harris 

 

Ο πύργος που σχεδίασε το βρετανικό γραφείο Foster + Partners για να στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας του Κουβέιτ έχει ύψος 300 μέτρων, κυλινδρική μορφή, με ένα άνοιγμα προς τον βορρά που θυμίζει κέλυφος αχιβάδας, και θέα στον Αραβικό Κόλπο. Βρίσκεται στο Sharg, οικονομικό κέντρο και μία από τις προνομιακές περιοχές της Πόλης του Κουβέιτ, και η κατασκευή του συνδυάζει δομική καινοτομία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις, προστατεύοντας τα γραφεία από τις ακραίες θερμοκρασίες της περιοχής, που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι κατά μέσο όρο 40 βαθμοί Κελσίου. Στόχος, εξάλλου, είναι η πιστοποίηση LEED Gold, η κορυφαία περιβαλλοντική αξιολόγηση βιοκλιματικών έργων. 

Το κτίριο αποτελείται από εξήντα ορόφους και έχει βόρειο προσανατολισμό, για να προστατεύεται από την ηλιακή έκθεση, ενώ η νότια πρόσοψη σκιάζεται από πτερύγια που εκτείνονται σε όλο το ύψος του πύργου. Οι αρχιτέκτονες εκμεταλλεύτηκαν σχεδιαστικά το στοιχείο αυτό για να δημιουργήσουν μια σύνδεση με τις ρίζες της πόλης και το εμπόριο, καθώς η εικόνα του παραπέμπει σε dhow, παραδοσιακό σκάφος με πανί. 

Svart, Αρκτικός Κύκλος
SNOHETTΑ

Τα μεγάλα εγκαίνια του 2021-4
© Snohetta

 

Το Svart είναι το πρώτο ενεργειακό ξενοδοχείο με θετικό ισοζύγιο στον αρκτικό κύκλο. Ένα κτίριο κατασκευασμένο σύμφωνα με το περιβαλλοντικό πρότυπο Powerhouse, οι προδιαγραφές του οποίου πιστοποιούν ότι θα έχει ετήσια κατανάλωση ενέργειας μικρότερη κατά 85% συγκριτικά με κάποιο αντίστοιχο σύγχρονο ξενοδοχείο, και επιπλέον θα παράγει τη δική του ενέργεια, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό στο αρκτικό περιβάλλον. 

Το ξενοδοχείο που προωθεί τον βιώσιμο τουρισμό βρίσκεται στους πρόποδες του παγετώνα Svartisen, σεβόμενο απόλυτα την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής. Διαθέτει 100 δωμάτια, εκπαιδευτικό εργαστήριο και μια φάρμα όπου παράγονται τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα τέσσερα εστιατόριά του, καθώς είναι ανοικτό σε επισκέπτες και στην τοπική κοινωνία. O κυκλικός όγκος του κτιρίου εμπνέεται από τα παραδοσιακά παράκτια σπίτια και στηρίζεται πάνω σε ανθεκτικούς ξύλινους πασσάλους, που δημιουργούν αίσθηση αιώρησης. 

Η λέξη Svart σημαίνει «μαύρο» στα νορβηγικά και επιλέχθηκε ως αναφορά στο βαθύ μπλε χρώμα του παγετώνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή